SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Ibland gillar jag att beskära hårt... jättehårt!

Jag vet.... helst ska man planera och vara noga med att komponera bilden vid fotograferingen osv osv... men jag får väl erkänna att jag är nog lite dålig på det. Sen när man sitter vid datorn och redigerar ser man vad mer man kan få ut av bilden med ett annat utsnitt. Föresten så var det inte tal om att komponera några bilder under den här lilla fotosessionen med min valp, utan jag fick vara glad om hon fastnade på bild överhuvudtaget då hon hade kommit in i sitt kvällsbusande då ;-)

Bilden i färg och inte lika mycket beskuren finns bland mina dagens bilder på min hemsida där jag även lagt upp några fler bilder från samma tillfälle.

Postat 2013-06-26 23:30 | Läst 4260 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Den sällsynta vitnäbbade islommen

Läste i den lokala nättidningen att den för våra trakter mycket sällsynta vitnäbbade islommen synts bara några kilometer ifrån där jag bor. Vanligtvis häckar den i norra ishavet, Arktis, Ryssland, Alaska och Kanada, det har naturligtvis lockat en mängd fågelskådare från när och fjärran.

Jag är varken fågelskådare eller duktig på att känna igen lite ovanligare arter men lite nyfiken blir man ju allt så jag började med att googla för att få ett hum om hur den ser ut. Tydligen är den störst av lommarna med sina 77-90 cm.

Utan någon förhoppning att få se fågeln så tog jag en tur till platsen där den skådats.

Mest för att jag var nyfiken på hur mycket fågelskådare som lockats dit.... det var en handfull entusiaster på båtbryggan.

Helgen börjar ju lida mot sitt slut så jag antar att de flesta redan gett sig av men under lördagen ska det ha gjorts 86 observationer.

Nej, jag såg då inga andra fåglar än några måsar den korta stund jag var där, så det enda som fastnade på mitt minneskort var fågelskådare...

 

Postat 2013-06-23 22:26 | Läst 2836 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Några tips vid makrofotografering

Jag är på intet vis nåt proffs på makrofotografering men för den skull kan jag väl dela med mig om hur jag gör men den utrustning jag har. Finns säker bättre sätt och framför allt bättre grejer etc. etc. men det här funkar för mig... Råd man ofta läser är att använda stativ men det känns alldeles för omständigt för mig och dessutom förstår jag inte hur man ska få en insekt att sitta kvar och vänta?

 

Jag går ofta ut sen eftermiddag/kväll, gärna efter att det regnat då är insekterna mer still. Alla bilderna här är tagna ikväll vid 20-tiden, t.o.m. flugorna höll sig ganska stilla.

 

Kort slutartid är ett måste så för att få det och ändå få tillräckligt ljus om inte solen skiner så använder jag blixt. Jag har ingen dyr ringblixt för makro, utan använder min vanliga externa och kör trådlöst så jag kan rikta den från sidan eller underifrån för att bilden inte ska bli så platt och tråkig.

 

 

Jag ställer in manuell fokus, helst på max närgräns och sen "gungar" jag tills jag får skärpa, (min kamera piper till då även på manuell fokus) och då gäller det att trycka av direkt innan man tappar fokuset. Kan vara lite knepigt att samtidigt hålla den externa blixten i andra handen men brukar ändå försöka stödja objektivet med den handen också.

 

Och så måste jag ha några bilder på den här flicksländan också! Jag fotograferade den nog minst en kvart och den satt kvar hela tiden. Jag använder mittersta fokuspunkten så motivet hamnar oftast mitt i bild...

 

Samma bild som ovan, men för att få bättre komposition och komma ännu närmare har jag beskurit bilden.

 

 

Även det här är samma bild 100% beskärning, tycker det blir ok skärpa med mitt Canon 100mm makro, om man lyckas pricka rätt vill säga.

 

En annan vinkel på sländan, fick en kommentar ang dom extra ögonen i pannan i ett tidigare blogginlägg att dom ögonen ser bara ljus och mörker.

 

Till slut ett för mig okänt småkryp och ett sista råd vid fotograferandet är att hålla andan! Kanske inte hela tiden men vid själva knäppet i alla fall ;-).

Och som vanligt: Förstora bilderna!

 

 

 

 

Postat 2013-06-19 23:47 | Läst 8450 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vad är detta för djur??

Inte världens bästa bild.... högt iso med mycket brus och kraftigt beskuren då den var en bit ifrån mig. Tyckte ändå det blev en lite kul bild.

Ser du vad det är för djur? Bättre bild och svaret kommer nedan:

 

 

Eller rättare sagt så är det samma bild som ovan men inte lika mycket beskuren och framförallt så är den rättvänd ;-) Då antar jag att det inte är nåt problem att se vad den föreställer?

 

 

 

Kanske en lite bättre bild, även denna beskuren och brusreducerad. En bäver alltså, fotad igår kväll vid Hjälmare kanal på ett ställe där jag vet att dom har en hydda och lätt att komma till och spana efter dom.

 

Postat 2013-06-19 09:56 | Läst 2962 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är (dom sexiga?) detaljerna som gör det!

Häromdagen åkte jag och en fotokompis till Vilsta där det är bilträff varje torsdag. Den här torsdagen var det dock väldigt lite bilar, kanske pga. av dagens regnande fast det blev fint till kvällen....

 Så det blev inte mycket bilfoton.... den här hade väl inte heller bästa putsen...

 

Fast det här var en pärla.... men mest fastnade jag för detaljerna som den lilla tärningen med sexan i fokus. 

 

Inte bara bilfolk utan även många andra i rörelse och här var det en annan detalj som fångade vår uppmärksamhet.

 

 Tjejen med den rosa peruken ställde gärna upp på bild....

 

...även utan peruk.

 

 

Postat 2013-06-16 20:28 | Läst 2141 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa