SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Vet du vad Sveriges medeltemperatur är?

Senaste åren har jag försökt hitta nåt litet tema när jag sammanfattar mitt år i bilder här. Annars känns det som det bara blir bilder man redan visat här om det ska vara bilder man är extra nöjd med eller från särskilda tillfällen då det gärna hamnar i bloggen... Förra året valde jag bilder i svartvitt som jag inte alls hade publicerat nånstans tidigare, mitt 2013.  Året innan valde jag dagar som det känts extra tungt med inspirationen till dagens bild, mitt 2012.
I år tänkte jag sammanfatta vädret (i Sörmland) 2014. Visst är det väl ofta så att man inte minns vad det egentligen var för väder förra påsken, var det sol eller var det året innan??

Januari, inleds med gråväder och förutom några få snödagar nån vecka in i December kommer det ingen snö förrän 11/1 och sen håller det sig mellan 5-10 minusgrader hela månaden så snön ligger kvar. Fotat 23/1.

.

Februari, redan första dagen är blir det mildgrader och efter nån vecka har snön töat och hela månade bjuder på mestadels grått väder. Det snöar ett par omgångar till men är för milt för att det ska ligga kvar mer än nån dag. Fotat 2/2.

.

Mars, även denna månad är mild och det är höga vattenflöden. Här brukar jag normalt promenera på en stig utmed sjön vid träden längst bort...Helgen den 8-9 bjuder på rekordvärme för månaden med 15 plusgrader och vårvädret håller i sig flera dagar. Dock kommer det ett par omgångar med lite snö sen igen, men månaden slutar ändå med vårvärme. Fotat 6/3.

.

April inleds med lite blandat väder men påsken som inleds med långfredagen 18/4 bjuder på ett strålande väder med uppe mot 20 grader som mest vårvärmen håller i sig ända tills valborgsmässoafton då det kommer ett bakslag med snö. Fotat 20/4

.

Maj, kallt och regnigt första halvan av månaden men andra halvan bjuder på en hel del sommarvärme för att sen bli kallt och ostadigt igen månadens sista dagar. Fotat 16/5.

.

Juni, enstaka varma dagar men i det stora hela kallt och ostadigt. På många håll i landet är det kallaste midsommar på länge men här var det i alla fall 13-14 grader på midsommarafton... Fotat 20/6.

.

Juli, äntligen sommar och hela månaden blir rekordvarm med temperaturer som ofta når över 30 grader. Fotat 8/7.

.

Augusti, lite mer normal svensk sommar med lagom värma under första halvan av månaden och lite mer ostadigt mot slutet. Fotat 16/8.

.

September, fortfarande ganska varmt långt in i September men mot slutet av månaden kommer hösten mer på allvar. Fotat 22/9.

.

Oktober, varmt för årstiden men ändå ganska solfattigt och en del regn. Men frostnätterna saknas så det blir inte den riktiga färgprakten med höstfärger däremot håller sig rosorna fina länge ;-) Fotat 29/10.

.

November, den solfattigaste månaden i mannaminne men den 6:e kommer i alla fall lite snö som lyser upp, tyvärr töar det redan dagen efter och sen håller sig temperaturen över plusstrecket så gott som hela månaden. Fotat 7/11.

.

December, nån vecka in i månaden bjuds vi på ett par soldagar men fortfarande mildgrader. Några dagar före jul blir det sol igen som håller i sig flera dagar men inte mer än nån fjuttig centimeter snö till jul... Däremot blir det desto kallare, 10-15 minus över hela julhelgen men årsskiftet ser det ut att bli milt. Fotat 22/12.

Sammanfattningsvis är det varmaste året i Sverige sen 1934 enligt Eskilstuna Kuriren som skriver; "Medelårstemperaturen ser ut att bli mellan 6,85 och 6,90 grader, vilket kan jämföras med tidigare rekordet på 6,73 från 1934. Ett normalt år har landet en temperatur på ungefär 4,7 grader."
Låter ändå lite tycker jag...  Vi får väl se vad det nya året har att bjuda på! Önskar er ett gott nytt år och hoppas alltid det blir några som antar utmaningen att fota varje dag under året, jag kör på som vanligt med mitt projekt 365 och lägger ut mina bilder på www.susajt.se.
Postat 2014-12-31 10:00 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En julhälsning

Vi gör inget märkvärdigt av julfirandet utan det blir lugnt och ganska enkelt men här kommer en liten julhälsning i alla fall...

Först en promenad med hundarna (eller kanske var det rumpnissar ;-))....

.

Lite bus också!

.

Sen väntan på tomten... kommer han inte snart?

.

Tomten var givmild....

.

Smaskigt julbord blev det.

God fortsättning önskas alla!

(Dock är dom tre sista bilderna fotade för några dagar sedan då jag skulle ha dom klara som julkort men sen la jag undan det stora benet så dom fick det idag igen att gnaga på en stund.)

Postat 2014-12-25 00:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gissa bilden

Länge sen jag la ut nåt här i bloggen men här kommer i alla fall en bild och en liten gissningstävlan så här i juletider... Vad är det jag har fotat??

Postat 2014-12-19 23:49 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera