SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Ormvråk på frukost

Som hönsägare med frigående höns får man räkna med att ibland få besök av nån hungrig duvhök. För nån dryg vecka sen fick en unghöna tyvärr sätta livet till och vi har försökt ha lite extra koll när hönsen är ute men jag förstår att höken också behöver mat... Efter kommentar från Daniel här nedan ändrar jag texten från duvhök till ormvråk vilket det visade sig vara. Kanske är han då oskyldig till hönan vilket vråken inte brukar ta?!
I morse när jag kom hem efter ett nattpass på jobbet satt ormvråken på vägen precis vid lagårn där hönsen bor och kalasade på ett byte. Min första tanke var "vad gör hönsen ute, missade vi nån som blev kvar ute kvällen innan??" Ormvråken flög iväg och då såg jag att det inte alls var nån höna den här gången. Jag gick in och bytte snabbt om och satte på 100-400 telet på gamla crop-kameran för att se om den skulle komma tillbaka och fortsätta sin frukost.

.

Smög runt och försökte hitta ett lämpligt foto-ställe men insåg att jag skulle vara högst synlig och skrämma iväg den om jag skulle lyckas komma tillräckligt nära... då fick jag idén att sätta mig i sambons gamla skrotfärdiga VW-buss som stod lägligt till. Jag väntade kanske en halvtimme och då kom den tillbaka! Har sett den flygande tidigare och då ser den jättestor ut men när den landade såg den betydligt mindre ut.

.

Medan jag var inne och bytte om hade den flyttat sitt byte från vägen upp på en sten i dikeskanten, det var en halvvuxen harunge. Känsliga tittare ska kanske inte bläddra vidare...

.

Synd om haren men det är ju livets gång i naturen...

.

Jag vågade knappt röra mig inne i bussen men undrar ändå om den anade att det var nån därinne... bilderna tagna genom sidorutan som inte var direkt nyputsad och lite högt iso som ger en del brus med gamla kameran men nöjd ändå.

.

Måltiden fortsätter.

.

Mycket päls att plocka för att komma åt köttet...

.

Låg redan en hel del päls på vägen där den hade börjat äta innan den lyckades dra upp haren på stenen.

.

Ormvråken i profil.

.

Såg ju onekligen lite brutalt ut emellanåt när den slet och drog i sitt byte...

.

Funderade lite på dom mörka ögonen, dom jag lyckats fota tidigare som varit på besök har haft knallgula ögon? Edit; Daniels kommentar förklarar det hela då det inte är duvhök som jag trodde utan ormvråk!

.

Det blev många bilder då jag ändå inte vill gå ut ur bilen så den skulle få äta klart utan att bli störd men nöjer mig nu här i bloggen. Inzoomat 320 mm och obeskuren.

.

Avslutar med en bild på mitt "gömsle", den har stått där och skräpat länge så det var ju bra att den kom till användning!

.

Postat 2018-06-19 22:41 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Helgens fotoutflykt

Många av er har säkert redan sett Maris blogginlägg här på FS från våran fotoutflykt till Knuthöjdsmossen i helgen. Här kommer några bilder från mig också då det var länge sen jag lade ut något här...

När vi anlände vid 16-tiden började vi med en snabb runda runt hela mossen och knappt synliga i en göl såg vi faktiskt två sovande smålom.

.

Den ena öppnade ett öga... mer action än så blev det inte...

.

Familjen knipa var det lite mer fart på!

.

Fina speglingar blev det.

.

Ungarna vilar en stund medans mamma simmar vidare.

.

Efter att ha slagit upp tältet och ätit lite kvällsmat gick vi ut igen på mossen preparerad med myggmedel och jagade sländor så svetten lackade men mest förtjust blev jag i dom vackra sileshåren som jag aldrig sett förut.

.

Läser på lite: "En av våra vanligaste köttätande växter. Bladen har tentakelliknade utskott med körtlar i toppen, vilka doftar honung. Doften attraherar insekter och andra smådjur, som fastnar i den klibbiga vätskan som utsöndras från körtlarna."

.

En vanlig gräsandshane, man kan tro att den gröna färgen på huvudet har färgat av sig i vattnet (jag har inte ökat mättnaden utan snarare dragit ner lite).

.

En knipandshona, dom ser onekligen lite roliga ut ;-)

.

Vaddå rolig, jag??

.

Två ensamma andungar i paradiset, finns nog inget ont som kunde hota dom på denna fantastiska plats...

.

Vackra speglingar, en ensam knipa som sover.

.

Uppstigning 03.30 för att fånga soluppgången och förhoppningsvis få se smålommen som brukar vara aktiv på morgonen...

.

… men vi fick nöja oss med lilla familjen kanadagås.

.

Framåt 5-tiden hade jag gett upp hoppet och bytet telet mot vidvinkel för att fota den fina miljön istället.

.

Alldeles vindstilla och spegelblankt så bara platsen i sig är värt ett besök!

.

Min sista bild får bli en gammal krokig trädstam i morgonljuset.

.

Postat 2018-06-12 09:44 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera