SiU @ Susajt

Ett komplement till min privata hemsida www.susajt.se med mitt Projekt365.

Vad är ett stilleben?

Jag är med i gruppen Tema där vi ska fotografera stilleben som Januari månads tema.

Då började jag fundera på vad är egentligen ett stilleben? Fotade några bilder och valde ut den där med kopparbunken (finns i mitt album som heter Teman) som jag var ganska säker på skulle bli godkänd inom ämnet.
Mer osäker är jag på bilden med snäckan, är det ett stilleben?
Så här står det på wikipedia: "
Ett stilleben är en studie av en begränsad samling föremål på en liten plats."
"...är en motivkategori inom måleriet som bara innehåller föremål. Ofta gäller det sådant som hör till hemmet – bordsserviser, blommor, böcker– men ibland dödskallar(vanitasmotiv), dött villebråd etc. sedda på nära håll."
Men jag är fortfarande osäker... är bilden med snäckan ett stilleben?

Fotat 090104

 

Postat 2009-01-06 18:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Systemkamera vs kompaktkamera

Den ena fyrverkeribilden är tagen med Canon EOS 450 och den andra med Panasonic FZ50.

Tog med båda kamerorna för att fota nyårsfirandet och mitt allra första försök att fota fyrverkerier. Ställde in Panasonicen åt den totalt foto-okunnige sambon och instruerade honom att bara trycka på knappen så ofta som möjligt. Först valde jag det automatiska fyrverkeriprogrammet som dock gav för mörka bilder med för kort slutartid så jag hastigt ställde om med manuella val.
Canonen ställde jag också in manuellt och försökte prova mig fram och ändrade lite inställningar under fotograferandets gång. Missade grovt med den manuella fokusen på flera bilder men några skapliga bilder blev det i alla fall. Är ju inte så van vid den kameran än och har en hel del kvar att lära.
Men måste säga att kompakten står sig väl i konkurensen även om den förstås har sina begränsningar. Har inte hunnit gå igenom alla bilder än, men ska lägga ut fler inom dom närmaste dagarna på hemsidan.

Kan du gissa vilken bild som är tagen med vilken kamera? Nej, det är väl kanske omöjligt att se så här...

Nyårsafton i Eskilstuna
Postat 2009-01-02 19:09 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Omöjligt att välja...

...några favoritbilder under året...

Men jag har försökt valt några tillfällen då det varit extra roligt att fota, i stort och smått. Behöver ju inte vara några värstingbilder, man är ju trots allt bara en glad amatör och huvudsaken är väl att man tycker det är roligt det man håller på med. Semesterresor med nya motiv är alltid kul, som husvagnssemestern längs hela vår södra kust och minisemestern i Berlin. Eller motiv man ser i sin vardag som t.ex kossorna i hagen, kvällsbilder i stan eller när jag följde med räddningstjänsten ut på övning och fotade under en vanlig arbetsdag.
Eller höjdpunkter då man gör nåt lite extra, mc körning på bana, dramatiserad stadsvandring och den absoluta höjdpunkten var när jag fick följa med brandflyget och spana efter bränder från luften i en liten Cessna och även kunde passa på att fota.

Fotat i April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober, fler bilder från tillfällena finns på min hemsida http://www.susajt.se

Postat 2008-12-30 19:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad gjorde du 30:e Mars?

Eller vad gjorde du den 17:e Maj??? Minns du dom dagarna?

Förmodligen inte om det inte var några speciella händelser. Inte skulle i alla fall jag komma ihåg vad jag hade gjort om det inte vore för kameran, världens bästa dagbok! En bild och kanske några stödord och när man tittar tillbaka minns man precis och det känns som om det var nästan igår man tog den där bilden. Jag vet precis vad jag gjorde dom ovan nämda datumen... jag vet vad det var för väder... fråga mig om vilken dag som helst om året som gått och jag kan svara på ett ungefär hur min dag såg ut.
Den här bilden ska få mig att minnas den här dagen när jag bläddrar tillbaka om kanske ett år...

Fotat 081227 kl 12:23

Postat 2008-12-27 19:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En fotoutmaning!

Jag började 2008 med att utmana mig själv med att fota varje dag under ett helt år i mitt projekt 365.

Nu utmanar jag dig inför 2009, hakar du på? Vore kul att få följa någon mer som förevigar alla dagar under ett år. Det är otroligt kul och inspirerande, ok, jobbigt vissa dagar... man vet aldrig vad dagens bild kommer att bli, ibland har man en tanke vad man ska komma att fota nästa dag, men ofta blir det inte alls som man tänkt sig utan nåt helt annat som dyker upp framför sökaren.
Det här var första bilden för året och då skrev jag så här: "Året börjar med lätt snöfall och det är mer vitt på backen än det har varit under hela december, visserligen väldigt blött och bara nån centimeter men ändå lite vinter!"

Fotat 080101 kl 13:01

 

Postat 2008-12-26 19:18 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 116 117 118 Nästa 

SiU