Jag har blivit med fullformatskamera!

Det här är mitt första blogginlägg här. Efter att i ca 8 års tid knatat runt med Eos 650d, Olympus TG 3 och 4, några Olympus micro 4/3 så blev det efter mycket funderande och vånda ändå till slut en fullformat. Spegellöst var självklart och valet föll sig rätt naturligt då jag hade ett antal Canonobjektiv liggande och det skulle helt enkelt bli för dyrt att satsa på Sony. Min nya Canon Eos RP kom igår. Idag gav jag mig iväg ut för att testa den. Har ännu inget objektiv till den då jag inte riktigt känner mig klar med vilket jag vill ha och hur mycket pengar jag är är beredd att lägga. Men med adaptern så funkar det utmärkt med Canon EF. Jag har också några fina vintageobjektiv och en adapter för M42. Och det lär bli fler. Idag valde jag dock att satsa på macro och Canons 100 2.8 USM Macro 1:1 och 50 mm 2.5 Compact Macro. Svamp är det jag fotar helst och mest men allt som har med naturen att göra är intressant och då och då provar jag också andra typer av fotografering. Men idag blev det som sagt skogen. Det är alltid lite krångligt och jobbigt med ny kamera men jag tyckte att RP:n var förvånansvärt lätt att hantera. Dock var det svårt att få till skärpedjupet och att sätta fokus på exakt rätt ställe. Men för att vara första gången med denna kamera så är jag nöjd med bilderna och kameran kändes skön i handen och härlig att jobba med. Här kommer några av dem.

Den här lilla skönheten heter Arrhenia retiruga men har inget svenskt trivialnamn. Den växer på mossor och just denna på mossa på en stenmur.

Arrhenia retiruga

Bägarlavarna, Cladonia lyser verkligen upp i höstmörkret.

Mosskapslar är alltid roliga att fota. Tyvärr kan jag inget om mossor fast jag har försökt att lära mig lite. Mossor är svårt.

Extra vackra blir mosskapslarna när de har vatten på sig.

Liksom svamparna.

Stenmurar är vackra och minner om gamla tider.

Detta är faktsikt också en svamp, lingonsvulst.

Och mosskapsel igen

Enlustig stubbe med keps och en liten liten svamp växer ovanpå.

Jag blev glad när jag hittade min första blomkålssvamp för i år. Den är en eftertraktad matsvamp men jag lät den sitta kvar. Den lever ihop med gamla tallar.

Blomkålssvamp

Inlagt 2020-11-14 20:09 | Läst 2146 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härlig upptäcksresa i svampskogen och fina bilder. Hälsningar NL
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-14 21:24
Tack, Nils. Älskar skogen och tillbringar nästan all min fritid där.
Välkommen och många fina bilder du presenterar här. Skogen ger många spännande motiv, gillar särskilt dropparna och miljön i bild 4. Bild 1 är också vacker med de vita svamparna eller vad det nu är
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-14 21:28
Tack, Peter! Ja mycket i naturen blir vackrare av vatten/regn. Och ja första bilden är en svamp. Det finns otroligt många olika små svampar som de flesta aldrig ser och de blir förvånade och imponerade när de ser bilder av dem.
En typ av bilder jag gillar och själv tar när tillfälle ges. Blir bra med spegellöst. Tyckte och trodde dom såg så obekväma att hålla i men förra året var jag till Finland och fick känna på en Olympus med ett 300mm . Blev förvånad att den var så lätt och skön att hålla. Mycket snabb focus och om man ville helt ljudlös. Så du har nog gjort ett bra val.
Bägarlavarna är vackra och roligt att fota. Gillar svampen på femte bilden och blomkålssvampen. Ser fram emot nya bilder från dig.
Sten
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-15 10:15
Tack, Sten. Det är väldigt tacksamt att fora smått i skogen. Miljö och landskapsbilder mycket svårare tycker jag. Blir alltid sämre än i verkligheten men det lilla...ja det kan bli fantastiskt.
Välkommen med! Många fina bilder du tog!
- hawk
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-15 10:15
Tack, Håkan! Verkligen roligt att se att folk har kikat och att få några kommentarer.
Välkommen till bloggsidan på FS! Alltid lika kul när det dyker upp en ny kvinnlig bloggare. FIna bilder i skogsmiljö. Femte bilden sticker ut med fina detaljer tycker jag men hela kollektionen är väl sevärd. Ser fram emot fler inlägg.
Hälsningar Lena
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-15 10:21
Tack, Lena. Det var riktigt kul att "blogga" och inte så svårt som jag hade föreställt mig. Man behöver ju inte skriva så mycket, bilderna "talar" ju. Idag blir det ut igen men det är så grått så det blir inte lätt.
Fina bilder, snyggt plåtat med nya kameran
Bengt H..
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-15 10:23
Tack, Bengt. För att vara första gången med kameran är jag nöjd med bilderna men med lite mer övning hoppas jag på ännu bättre framöver.
Välkommen till bloggsidan! Fina bilder från den lilla världen. Tycker extra mycket om svampbilden. Ha en fortsatt fin söndag!
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-15 23:08
Tack, Yvonne. Kul att du gillar svampbilden. Det lär komma flera.
Svampbilden är fin med droppar på i övrig fin serie. Den lilla världen är fascinerande och ta del av
Välkommen till bloggandet
Svar från Susanne Hernqvist 2020-11-15 23:10
Tack, Ninni. Ja vatten på svamp blir alltid lite extra fint.
Roligt att se dig här! Och du ser mkt som jag inte ser, intressant, och väldigt fina bilder! Hälsningar/ Björn
Läcker med dom små kapslarna och annat smått. Kul att fota ibland men vinden ställer oftast till det.
Mvh/Gunte..
Grattis till ff kamera och kul med en kvinnlig bloggare, är alldeles för få här på fotosidan :)
Mycket fina bilder från skogen :)
Välkommen! Och vilka toppenbilder du bjuder på. Visst är skogen och naturen trivsam. Fastnar lite extra för de bilder med vattendropparna. Snyggt!

MvH
Johnny