Frau P

ČSV | skog | kaffe | tantvett

Ett annat slags pixelpeeing

Några utskrivna bilder i både färg och svartvitt ligger på en grå skärmatta.

Två dagars "helg" och jag fortsätter bekanta mig med nya matta pappret. Alla bilder i det här inlägget är tagna med paddans kamera. De gör nog inte inkjet-kopiorna rättvisa men illustrerar förhoppningsvis poängen med den här texten: Ibland kan en utskriven kopia rädda rutan som ser dödsdömd ut på skärm.

Pappret är för övrigt MOAB Entrada Natural 190g. Med tillverkarens profil för Epson P600 fick jag lägga bildens svartpunkt på RGB 9 för att inte bäcka igen lågdagarna och vitpunkt på RGB 253 för att behålla täckning i det ljusaste. Fyller jag på med en större laddning Entrada så får jag nog ha nån att profilera det för just den här skrivaren. I Epsons svartvitt-läge hade pappret täckning på RGB 0-253, så det borde finnas lite mer att hämta med rätt färgprofil.


Närbild på et svartvit utskrift. Motivet är en man som spelar orgel i en kyrka. Bilden är mörk och brusig.
Originalbilden tagen med en Nikon D80 på iso 3200 och ett riktigt kasst Tamron 17-55/2.8 (måndags-exemplar?) 2011.

När en ser bilden ovan på skärm är det riktigt digitalbrusigt och otrevligt, liksom vasst och oskarpt på samma gång. Den som zoomar in på 100% får nog allvarligt bild-trauma... Samtidigt är det ett kärt semesterminne från när organisten i Saint Joseph's Oratory i Montreal gav oss en visning och lät Hjärtat provspela, så det var värt ett försök till räddning. På 360 ppi blev det helt acceptabelt på det matta pappret, mjukare och jämnare. Men jag hade nog inte kört den på något glossigt eller baryta. Bilden är nedskakad drygt 50%, så det finns nog med pixlar i originalet att trycka den på ett A4 med lite vit kant i samma upplösning om andan faller på.

En papperskopior på en färgbild där en jaktkläder man står i ett nordligt höstlandskap med myr och barrträd. De dominerande färgerna är gult - orange - grönt.
Originalbilden är från en iPhone 6s. Även denna nedskalad så pass mycket inför A6-utskriften att det går att det går att göra en A4 med lite vit kant i 360 ppi.

Den här smetiga mobilbilder fick nytt liv på papper och blev nästan lite akvarell-aktig. Nu syns det kanske inte så bra på bilden-på-bilden, men just det att Entrada har en liksom försiktig men distinkt gräng täcker en del av smetigheten från det digitala originalet. Denna bild hade jag inte kört på ett smooth papper. Kan för övrigt tillägga att originalbilden ser rätt ok ut på mobilskärm som har en rätt hög pixeltäthet, men sett på en vanlig monitor (exempelvis 24” 1920 x 1200 px) håller den inte. Eventuellt hade den varit acceptabel att betrakta på en s.k. Retinaskärm som har lite högre pixeltäthet.


Nog om detta – nu är det dags för en promenad i gråvädret med Fru Hund!

/Lisa

Postat 2020-06-30 14:59 | Läst 169 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

GASbildning

Närbild på Hjärtat som lutar huvudet i händerna och ser bekymrad ut.
(Canon AE1 med normalglugg, laddad med Kentmere400, 2010)

Jag tror jag börjar drabbas av allvarlig GASbildning. Då inte flatulens, utan gear acquisition syndrome. Jag har spanat på Metabones speedbooster-adapter sen i början på året och ju mer jag använder mina gamla Nikkor-gluggar på aps-sensor, desto mer saknar jag småbildslooken och funderar på om en speedbooster tar en närmre det. Att jag blivit för lat för att skjuta film och framkalla hjälper inte desto mer. Sista analoga kamerahuset rykte när jag insåg att det började bli tradigt att damma av det då och då, där det stod i hyllan. Och jag är inte sugen på att gå tillbaka till en digital spegelreflex heller...

Ni som använder aps-hus med äldre glas på speedbooster - hur har det funkat för er?
/Lisa

Postat 2020-06-27 11:51 | Läst 243 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En slow bonusdag

Några test-printar av samma motiv på en skärmatta. En kopp kaffe syns längst ner i bild.

Igår tillbaka i stan med en hel dag tillgodo innan arbetsveckan påbörjas. Jag vet inte riktigt vad som är bäst ... det att jag haft en tredje dag helgledigt (mitt i veckan) eller att det från och med idag bara är fyra dagars jobb innan nästa ledighet.

Mamma fyllde år igår. Vi for dit på middag och firade henne med paket och tårta. Förutom det var dagen inte så händelserik. Några koppar kaffe. En kik på några provprintar jag gjorde på ett för mej nytt matt papper förra veckan. Det verkar lovande, känns som att det går att bli kompis med det.

 

Mamma vid ett bord i cafédelen i Naturrum, stora sjöfallet. På bordet hennes och min kaffekopp.
Födelsedagsbarnet tidigare i juni under en utflykt till Stora Sjöfallet. (iPhone 8)

Må gott!
/Lisa

Postat 2020-06-25 12:33 | Läst 214 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Eftermiddagslur och hjortronspan

Fru Hund sover utanför stugan.

Långsam eftermiddag i stugan idag. Jag passade på att titta till Fru Hund när jag ändå gick till köket för att fylla på kaffemuggen. Hon har varit vaken längst av oss alla så en eftermiddagslur sitter fint. Notera den gamla gummimattan i vänster bildkant — klassiskt återbruk i de här trakterna! När den gjort sitt på skotern blir den halkskydd utomhus. Just den här tror jag kommer från en Yamaha BR250.

Hjärtat och Fru Hund vid en Sten framför en liten torr fjällmyr

Fjällmyren övergår i en sjö med smältvatten. På andra sidan vattnet ligger mycket snö. Björkarna i bakgrunden är gröna.

Igår tog vi bilen några mil norrut för att spana tillväxtläget på ett hjortronställe som levererade med råge förra året. Ända fram kom vi inte. Mer snö än vi trott låg kvar och stövlarna var inte med, så vi fick nöja oss med en fika och vända åter till rastplatsen där vi parkerat.

Snart är det dags att städa undan, packa ihop och fara hem till stan. Det går snabbt: Disken tar en kvart, en sväng med dammsugaren max fem minuter och tvådagarspackningen (ett ombyte, en kamera med en glugg, minsta paddan och minneskortläsare, telefon, plånbok och hundens koppel) rafsas ihop på ett par röda.

Ha en fin eftermiddag!
/Lisa

Postat 2020-06-23 16:07 | Läst 248 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fortfarande samma motiv

Skärmdump från surfplatta som visar många bilder på Coamohas

Fru Hund och jag åkte till stugan igen. Hjärtat blev hemma med jobb – det går liksom inte att packa med en orgel och ett piano och spela dop och vigslar på distans. Själv klarar jag mej med en dator, någorlunda uppkoppling och arbetsro. Och några koppar kaffe. Då och då har jag tagit en paus, gått ut och riktat kameran mot Čoamohas.

 

Coamohas i mulet väder

Coamohas i klart soligt väder

Kan en bli leds på samma motiv? Vet inte. Det är kanske inte ens samma när ljuset och vädret förändras från gång till gång?

Vad tror du?
Lisa

Postat 2019-07-01 17:06 | Läst 324 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa