Allt föds på nytt !

En blandning av brandrök och nysågat timmer var den lukt som mötte mig idag när jag tog mig in på brandområdet i Västmanland. Vinden tog rejält tag i mig och dom få träd som fortfarande fått så kvar böjde sig rejält i vinden. Under dom 4 km jag tog mig fram till fots längs grusvägen så blåst 3 st träd ned. Jag är med i den stora utställningen som blir denna helg i Virsbo. Pirrigt och med förväntan ser jag fram emot helgen och hängde upp 30st bilder idag i konsthallen. Många minnen vaknade till liv när jag strosade fram längs grusvägen och jag antar att alla vi som var med där då det hände ,kommer bära med sig minnet av branden länge .

Jag finner dock en ro ändå och på nått vis kan jag stundtals le åt allt detta elände som passerar framför mina ögon, då små mirakel växer upp och man kan se små gröna oaser sticka upp här och där. Kommer nog ta en tag innan marken återhämtar sig och bjuder upp på grönska.

Mötte en äldre herre på min färd och vi stannade upp för en stund och talade om branden , som fortfarande gjorde ortsbefolkningen oroliga. Kan förstå detta då man vet hur himlen stod i brand under några dagar.Han tittade en stund på mig och sa: ni är alla hjältar! jag känner mig inte som en sådan, jag gjorde vad som förväntades av mig och alla andra som var där. Världen idag bryr sig allt för lite om varandra och mitt i detta elände så kände vi alla en värme från er och tacksamhet, det var belöning nog.

Vi sa på återseende och jag lämnade mannen bakom mig. Svalor i massor flyger över den våld förda marken och en och annan sädesärla såg jag. annars dött och tyst och lukten av brand slog i mot en ibland när man passerade en timmervälta. Den 10 juli ska jag stå på scen i Virsbo och berätta om mina dagar i brandområdet. Har föreläst några gånger nu och man börjar bli varm i kläderna på detta, även om jag ibland kan känna mig naken och utlämnad.

Livet finner alltid en väg och för hoppnings vis är detta starten på nått nytt och vackert som kommer födas på detta så karga område. Jag stannar upp under en stund låter vinden vina  runt mig och en del minnen dyker upp i mitt minne. Helt sjukt så stort det är och när man röjt upp alla eldhärjade träd så ser man lättare storleken på branden .

Jag vänder åter till bilen och på nått vis så känner jag mig glad att jag tog mig tid att stanna upp här under en stund. På fredag reser jag tillbaka och tänker utforska området mer i väntan på vernissage på Lördag. Så har ni vägarna förbi titta in i Virsbo  konsthall det hela börjar klockan 13.00 och pågår till 17.00 sedan hänger bilderna där månaden ut.

Ha en fin kväll

Peter

Inlagt 2015-06-03 18:22 | Läst 2852 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
2015-06-03 18:38   The Yank
Peter, very good narrative. Pictures are great, but saddening because of what is no longer there. I wish you luck with your displays and speeches. I enjoy your work a lot, and am sorry I haven't written more. But you're a fantastic photographer. You have a gift many people wished they did. Including me.
Fina bilder Peter, och det blir säkert ett spännande och bra föredrag både för dig och för publiken. :)
-affe
Svar från Thordur 2015-06-21 19:37
tack Affe=)
Hej Peter, var där i området för första gången i fredags och kände starkt hur det som hänt påverkar mig när jag är där. Gjorde en blogg därifrån i lördags. Samtidigt som det är ett katastrofområde är det också en unik miljö./ Björn T
Svar från Thordur 2015-06-21 19:38
verkligen värt ett besök längre fram björn jag och jan peter lahall var där igen förra veckan =)
Hej Peter. Var i området i höstas. Redan då spirande livet på nytt. Naturen är fantastisk, samtidigt som den tar, ger den även tillbaka. Dina bilder är talande och ger så mycket. Rent fotografiskt kan jag inte se mig mätt på den tredje bilden som berör mig på ett fint sätt. // mvh Bosse
Svar från Thordur 2015-06-21 19:39
tack Bo=) är ett ställe värt att besöka fler gånger och hitta det där vackra i allt elände =)