Das Kabelverk

 Så var dagen inne och istället för att traska ned en trapp och byta om så gick jag upp en trappa för att få en skylt omkring halsen med stor text foto tillstånd och en underskrift av Fabrikschefen Fredrik Dalstedht. Sen var det bara att sparka igång detta projekt som börjar här på Kabelverket eller som det heter i verkligheten Ericsson kabelfabrik. 100 år har fabriken funnits så det finns en hel del historia i väggarna här, men det är inte därför jag är här utan för att ta bilder på dessa människor som håller fabriken igång. Från minsta på golvet till den som håller i allt.

Fredrik våra fabrikschef och den som ansvarar för tillverkningen här. På fabriken tillverkas det kablar av alla slag från högspänning till enkla kablar som finns hemma hos var och en. Dom flesta eller många jobbar 5 skift på fabriken och för dom som testat vet hur det kan vara.. när alla andra grillar en varm skön sommar dag ska man packa sin väska och åka och jobba natt.

Många som jobbar i det tysta och som man aldrig riktigt vet vad dom gör men som finns med i det stora hjulet som drar allt framåt och går dag ut och dag in till sin fabrik sin maskin och jobbar sina 8 timmar. som 5 skift arbetare är det svårt med en socialverksamhet då arbetet styr mycket av ens vardag.

Men som för en egen del så finns det tid för min fotning på fri veckorna och det är en fördel med detta. nåja nog om mej, Alla dessa stor helger som passeras och man finns där på sin plats på jobbet ,tycker att alla dessa vardagshjältar borde få komma fram mer i rampljuset 

Och fabriken finns det ju en massa andra som oxå förtjänar en plats alla elektriker , reparatörer , flödeschefer, smörjare, inköpare ja alla dessa som får våra maskiner att snurra här på kabelverket och som gör så småningom att vi får el framdragen eller vi kan surfa på nätet allt sånt där som man tar förgivet.

Dessa som trycker på knappen och som får allt att snurra, mina arbetskamrater på kabelverket vi finns tillsammans en stor del av vårat liv och delar både på gott och ont saker som händer runt omkring oss. stöttar , jävlas bli vansinnigt förbannad på men för det mesta är stämningen på topp för man lär sig med tiden att det funkar bäst när humöret är uppe.

Och mitt i detta grabb gäng så finns det ju kvinnor med som med skinn på näsan kastar sig in i disskutionen eller vrider på start knappen för att starta dagen. Marie våran flödes chef som ser till att vi alla drar åt samma håll.

Mycket hårt och tungt arbete är det på fabriken och dom flesta maskinerna snurra dygnet runt 51 veckor om året endast jul och nyår står det still och då jobbar alla dessa som ser till att maskinerna underhålls för att kunna köras 51 veckor till.

Detta var det första delen av mitt projekt att dokumentera alla dessa vardagshjältar som finns där ute på ett fabriks golv eller på ett lasarett eller kontor  eller  nått annat ställe som man inte tänker på så ofta men finns där och jobbar i det tysta.

ha en fin kväll

peter

Inlagt 2012-11-27 21:05 | Läst 6357 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt reportage Peter!
Svar från Thordur 2012-11-27 21:19
tack Tommy=)
peter
Fina och intressanta bilder från en plats jag aldrig varit på, bilder som får mig att fundera över hur sådana vardagliga saker som kablar och sladdar kommer till och vilka som arbetar med tillverkningen. Det ska bli kul att se fortsättningen på ditt repotage därifrån.
Svar från Thordur 2012-11-27 21:40
tack Christina=) mer bilder kommer så småningom
ha det
peter
Jag gillar som vanligt dina bilder och ditt okonstlade språk! Är detta bilder av ett tynande industri-Sverige? Hoppas inte!
Hälsn, Lars Olov
Svar från Thordur 2012-11-27 21:41
tack o bock för trevliga ord det värmer i kylan=)
nä denna fabrik lär nog överleva oss skulle jag tro
ha en fin kväll
peter
Snyggt fotat Peter!
Hälsar /Claes :-)
Svar från Thordur 2012-11-27 22:09
tack Claes=)
peter
Härlig reportage Peter/bert
Svar från Thordur 2012-11-27 22:10
tack Bert=)
peter
Det här var intressant att läsa och titta på bilder.
Bra reportage inifrån :)
Svar från Thordur 2012-11-27 22:10
tack o bock Christina=)
peter
Trevligt reportage med bra bilder! Gillar speciellt de som antingen visar mänsklig kontakt eller detaljbilderna...
Lycka till med fortsättningen som jag ser fram emot. //Peter (L) :)
Svar från Thordur 2012-11-27 22:11
tack o bock Herrn=)
ja det ska bli kul att fortsätta detta
ha det så gott
peter
Mycket bra initiativ och det är alldeles utmärkt att du visar oss de människor som håller i gång vår industri och i vilken miljö de arbetar. Fortsätt i den här andan Peter!

/Torbjörn
Svar från Thordur 2012-11-29 18:32
tack o bock Tobbe=)
peter
Vilken tur att du fick tillståndet att fota, det ser ut som en ställe med många bra motiv och du visar fina bilder här!
Svar från Thordur 2012-11-29 18:32
tack=)
peter
Hej!

Fina bilder i ett jordnära reportage.

Jag skulle vilja ha mer av den industrihistoriska vinkeln - Ludvika för mig är ASEA, inte minst högspänning - hur passar Ericsson Cables in? Har det varit någon avsäljning när ASEA skulle trimmas för att "duga" på den internationella arenan? (Jag skulle kunna skriva ner mina åsikter om detta, men det passar inte till din blogg).

Ha det fint!
Johan
Svar från Thordur 2012-11-29 18:33
tack Johan=) ja det hela handlar om dom som jobbar, finns en massa att säga men får bli en annan gång
peter
Se där, vad spännande! Det är som du skriver många som jobbar obekväma tider och verkligen förtjänar att lyftas fram. Trots alla dessa hjältar på ditt jobb så gillar jag sista bilden bäst idag. :-)
Ha det gott Peter!
//Ewa
Svar från Thordur 2012-11-29 18:34
tack fröken Ewa för din rad=)
ha det så gott
peter
Läckert och stiligt, särskilt för oss som gillar industrimiljöer.
Detta är hantverk och miljöer som med tiden kommer att minska i omfattning eftersom allt blir mer datoriserat och digitaliserat.
Dokumentera mer.
Fina bilder!
Svar från Thordur 2012-11-29 18:35
tack Stefan=) det kommer mer

peter
Fina reportage bilder, men jag ser inte en enda snygg Axjo-spole nån stans??!! =)
Ha det gott och ta väl hand om dig!
Svar från Thordur 2012-11-29 18:35
hehheh nä tyvärr ingen sådan
peter
Intressant och kul initiativ, Peter. Texten gör att bilderna blir levande och intressanta. Ser fram emot nästa.
/ Lasse
Svar från Thordur 2012-11-29 18:36
tack lasse=) ska bli kul att besöka nästa ställe på min resa=)
peter
Fina bilder från ditt jobb. Kul att se det inifrån, det är inte så många som får det.
Marianne
Svar från Thordur 2012-11-29 18:36
tack o bock=)
peter