I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Till alla dessa kämpar!

Sitter här hemma och vilar upp efter några dygn vid branden skjutfältet  Älvdalen. Försöker fundera på vad jag ska skriva för att försöka förklara hur det är att jobba i sådana förhållanden. Värmen är vår värsta fiende då temperaturen ute ligger kring 30 grader och lägg till värmen från elden så förstår ni att det inte är någon dans på rosor. Kameran var med men låg för det mesta nedbäddad i skyddsväskan, miljön och damm, vatten som fanns ständigt hängande på en gjorde så att jag bestämde mig för att inte använda den så den skulle paja helt.

Men tillbaka till branden och alla dessa människor som kommer tillsammans för att bekämpa dessa bränder. Män kvinnor kämpar sida vid sida svartbrända av sot och kläder blöta av svett och armar som värker efter slangdragning i hård terräng och ibland ska slangen dras kilometer vis för att stoppa branden på ett nytt ställe, nytt kopplingsställe fler slangar ut så pågår det i timmar och man sätter sig ned där man är sover en stund, dricker lite vatten sen kämpar man på mot lågorna och bekämpningslinjer som ska hållas till varje pris.

Ska någon äras är det väl alla dessa som kämpar, alla dessa som ser till vi får mat och vatten  dessa frivilliga som bidrar med det dom kan, man ser med stolthet hur svåra stunder enar oss.

Helikopter bild över området fotograf jag

Helikopter bild  fotograf jag

Ha en bra dag 

Peter

Postat 2018-07-27 08:43 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Midsommarnatt i Dalom!

Efterlängtad natt och tid för stillsam fotoutflykt i midsommar natten med Åsa som sällskap . Länge har jag velat tolka midsommar på mitt vis och naturligtvis en kärleksförklaring till mitt älskade Dalarna. så här kommer lite bilder från natten:

Man spelade olika melodier för att framföra olika meddelande tex en björn är här eller faran över. Man kunde även ha en personlig melodi. 

Åsa bär en Sundborn-dräkt. 

Väntades vid björkdungen.

Vid stranden väntandes . 

En underbar natt i Dalarna och stort tack Till Åsa för att du ställde upp och med på kameran satt mitt 70-200 f2.8

ha en bra kväll

Peter

Postat 2018-06-25 16:19 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Äras dom som äras bör!

En fin tradition inom Dalabataljonen har vi där tjänstehundar som går i pension hyllas med att utnämnas till fanjunkare av det kompani där hunden tjänstgjort , men även under bataljons uppställningen får mottaga en veteranmedalj. Under söndagen fick hunden Vinna och hennes ägare Sandra mottaga dessa utmärkelser för lång och trogen tjänst . Vinna jobbade som tjänstehund i nio år inom bataljonen . 

Vinna och Sandra och i bakgrunden 171e kompaniet där Vinna tjänstgjorde.

Bataljonschef Peter Larsen delar ut veteranmedalj till Vinna.

Sandra och Vinna

Önskar Vinna en fin Pension och tack för åren du tjänstgjort med en ära

Peter Engman

infobefäl 17e Dalabataljonen

Postat 2018-05-23 09:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotoresan !

Sitter vid köksbordet och funderar lite på min resa och allt man fått uppleva. Fick min första digitala kamera i julklapp , en canon 1000 d med tillhörande objektiv 18-55 inget mycket att skryta med kanske men så där i början så var det perfekt att börja med och framför allt onödigt att köpa dyra saker innan man finner om denna väg är den man vill gå eller rentutav vad målet med resan är. Jag tror fotograferingen för min del var en form av pys ventil mot vardagen och ett sätt att finna ro.

Finns mycket att prata om och det finns mycket glädje på resan men finns och saker som är mindre kul. Det var väldans naturligt att jag hamnade med kameran i naturen då jag större delen av mitt liv funnit ro i skogen och man kunde finna allt det där som vardagen saknade. Om man skulle summera all den tid jag lade ned i början på mitt fotande så blir det nog en hel del tid och mil i bilen. men törsten av att lära sig och våga pröva saker gjorde drivet framåt allt starkare och tycker att allt detta har gjort mig till en säkrare fotograf och det kan alltid bli bättre. Men skulle man ge råd till någon ny fotograf så skulle nog mitt råd vara att testa våga och pröva.

Allt eftersom intresset för fotografering växte så började jag att handla mer prylar och andra kameror och jag använder mina objektiv flitigt och lär mig använda dom till allt möjligt fotande och när jag känner jag behöver nått annat för att nå längre eller finna nått annat ja då köper jag nått mer passande för det fotandet. mitt 17-40 och 70-200 är dom som följer med på dom flesta resorna eller uppdragen. 

Har vart mycket resande på utställningar och föreläsningar som jag haft och just nu känner jag en mättnad på det och försöker hitta tillbaka till ruta ett , varför man började att fotografera. Målet på resan är nog detsamma som när jag började att finna ro och någonstans på resan glömde jag bort allt det där. Fotograferingen har givit mig så mycket och alla dessa resor har givit mig nya möten med nya människor .

Nyfikenheten har tagit mig ut på vägar och resor och utmaningar av alla det slag . I sommar kör vi vår fotografiska resa igen men denna resa blir den sista och för egen del så börjar den helgen en ny resa med ny utmaning för min del. Men innan detta så blir det en vår och sommar att se fram emot och varma sommar nätter att färdas fram i.

Peter

Postat 2018-04-21 11:12 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Arla Morgonstund!

Vaknade före klockan och ögonen tog sin lilla stund innan dom fick liv, några koppar kaffe senare så var dom vakna och redo för fotoäventyr vid älven. 10 grader kallt hemma byttes mot -16 nere vid älven så kylan nöp friskt i kinderna. Man måste ju säga man blir imponerad av dessa sjöfåglar att dom klara av det kyliga vattnet men dom är ju av annan uppbyggnad än vi människor. Sångsvanar ligger mig varmt om hjärtat, så här kommer lite bilder från dagens äventyr. Med i kameraväskan låg canon 6d och mitt 70-200 2.8

Kärlek i luften det är vår även om temperaturen säger nått annat. När sångsvanarna bildar par är det för livet .

Några av morgonens bilder

Får önska en glad påsk 

peter

Postat 2018-03-30 13:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 244 Nästa