I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Skogen och Vargen

Jag älskar att vara i skogen och jag har nog sagt det tusen gånger med att det är där jag vill vara och på senare tid så har mina ögon vaknat upp och inser att så mycket har förändrats inte till det bättre utan till det sämre. Jag kanske inte är den typen som kramar träd men kanske borde bli det till det nya året? För i den takt skogen åker ned nu har jag då aldrig sett tidigare i mina dagar . hemma i mina gamla trakter fick hjärtat ett rejält hugg när jag inte kände igen mig, allt var ned hugget och inte någon liten ruta utan mil, det såg mer ut som ett öde landskap som ett slag hade ägt rum och marken öppen och blödande efter slaget. sådana kalhyggen är en styggelse.

Som tur är så finns  skogsägare som insett att det finns andra sätt att vårda sin skog genom hygges fritt skogsbruk där man sparar frö tallar så dom får växa till sig och när det är dax för dom så är det nya tallar som börjat växa till sig . enkel matematik då man kan utvinna mer av sin skog under en tid då dessa kalhyggen fortfarande står på tillväxt.  

Varg! det räcker med att nämna det ordet så går en het diskussion igång som efter några meningar spårar ur fullständigt. och hela frågan har spårat ut fullständigt kan man tycka. nu kan man ha åsikter åt alla håll i denna fråga men det finns en hel del saker som pågår där , nämligen dessa människor som genom hot och förstörelse skrämmer dessa män och kvinnor som jobbar åt länsstyrelsen ute i markerna med rovdjursfrågor.  Ska man acceptera hot på telefon ? sönderskurna däck ? Listor ? (med namn och telefon var man bor) eller olovlig jakt med helmantlade kulor( på varg) ? Låsta bommar på skogen? poliseskort? åtel med gift ?

Man inser att det har spårat ut fullständigt när man börjar att ge sig på varandra. man kan förstå dessa som fått sin hund tagen av vargen eller dom som mist nått betesdjur dom kan jag förstå att dom har ilska. men vart kommer detta att sluta? ja det är nog svårt att sia om för det hela har nog gått på tok för långt. men man kan ju aldrig någonsin tillåta  hot och skadegörelse. det borde man från alla håll ta avstånd från

Jag har under året läst och tagit reda på fakta om detta jag skrivit och tycker jag har lärt mig en hel del för att förstå bättre hur saker och ting fungerar där ute i naturen och med mer öppna ögon så förstår jag saker och ting lite bättre nu , men det finns fortfarande mycket att lära sig men med ett öppet sinne och öppna ögon så kommer man en bit. man kan inte låta saker och ting fördunkla ens sinne då är man fast och inte öppen för saker.

peter

Postat 2012-12-31 09:14 | Läst 5755 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Gysinge myggornas hemvist

Var på fredagen på besök i Gysinge med klanen Biofoto och det bjöds på ett underbart väder för en gångs skull denna jul. Några grader kallt och perfekt för att hålla myggorna borta från mej =) annars så är ju detta område känt för detta. Första besöket för mej och måste säga detta var ett ställe jag kan tänka mig att återvända till även då myggorna kommit tillbaka.

Dom vita byggnaderna låg där inbäddat in snön och på ena sidan allt det finna vattnet och forsarna som gjorde att man liksom drog lite extra på smilbanden. Vi knallade runt på området och det blidde lite bilder och framför allt njöt man av vädret och sällskapet.

Uppe på bron kunde man njuta av den storslagna forsen men här vart fingrarna snabbt stela av den råa luften så jag och nina fortsatte in mot solen istället och vandrade längs byggnaderna.

Leif var naturligtvis här oxå och denna glade våmhusingen sätter som vanligt fart på tillvaron med glada inlägg.

Nu vet man lite mer hur det ser ut och ser fram emot nästa  besök på detta bruksställe och förhoppningsvis ganska snart.

och tack Yle för en fin dag du fixat till hoppas det blir mer träffar snart igen

önskar er ett Gott Nytt år

peter

Postat 2012-12-30 08:12 | Läst 5293 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Att fotografera handlar om att fånga stunden

Skulle någon tala om för mej vad jag skulle fota skulle man nog ledsna ur rätt snabbt . fotografering handlar nog en hel del om vad lusten säger en eller mer kanske vad ögonen och själen ser. det stämmer nog en hel del för mej för fotografering handlar om frihet och en lust att dela med sig vad man upplevt. Man fotar där man står och i den mån det går fånga det ögonen ser den stunden . 

Att ha en känsla för att se en bild är väl i vissa fall viktigare än en dyr utrustning och att man med öppna ögonen och självkritiskt granskar sitt resultat, det har jag själv insett efter ett tags vandrande att man för sin egen utveckling måste börja vara hård mot sig själv i granskandet för att kunna utvecklas vidare i fotograferandet.

Man får inte vara snål på att ge andra kredit för det dom gör, en del kan gå över lik för att lyfta fram sina egna bilder och lyfta sig själva över mängden. Jag har ibland glömt bort det och man inser att det inte är sådan person man vill vara. man kan inte vandra själv utan man bör ju oxå finna styrka hos andra på sin väg.

Mycket av mina tankar som skrivs utgår i från mej själv och dom tankar jag har för att utvecklas själv som person och som fotograf. om jag själv vet vad jag vill eller hur jag vill att det ska vara så kan jag ju inte tala om för andra att göra på nått annat vis, det är liksom galet. var och en vandrar sin egen väg men man kan hjälpa varandra att hitta bättre på stigen med ett öppet sinne och goda råd.

Solen är på väg upp och tankarna skingras=) ibland blir ens inre så mycket lättare av att få skingra det som finns där inne av saker som blockerar ens själ. kan bara önska er en fin dag och själv ska jag bara vara
ha en fin dag 
Peter
Postat 2012-12-29 07:57 | Läst 5760 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Året som gått

Jag ser  tillbaka på det år som vart så får man sammanfatta det hela med att det har vart ett bra år nåja det har vart sina ups and downs men det ska väl inte vara bra jämt? Jag känner att jag tagit ett par kliv framåt detta år i fotandet och naturligtvis gläds jag åt detta , men att sticka hakan ut över detta är nog bara att be om en smäll så lugn och behärskad i det hela .

Jag har färdig ställt mitt svart/vita projekt om mentalsjukhuset och fått en massa beröm för detta vilket jag gläds åt och nästa år så har jag redan en inbokad utställning med dessa bilder vilket blir den 3 gången som dom visas. har ju oxå påbörjat en del nya projekt bla vardagshjältar i vardagen en dokumentation om folk i arbete. och en foto bok har jag oxå gjort men en del ska ändras i den innan jag är helt nöjd med den.

Jag har ju fotat en del natur vilket är ju alltid lika kul men i år har det blitt mindre pga av det väder som vart. utan hoppas på en bättre väderlek under nästa år. ibland kan man känna sig vilsen i sitt fotande och inte riktigt veta vart man står eller vart man är på väg men tror det är viktigt att ta det hela med ro för efter regn kommer sol  som sagt.

Mycket för mej i fotandet handlar nog mycket om vad jag är för person omedvetet ibland men när man tittar tillbaka på det man gjort så ser man ofta ett spår hur man mått när bilden togs och likaså sånt som ligger en varmt om hjärtat. jag gick även med i biofoto under året vilket är jäkligt kul och dom har ju en massa foto träffar så man kan åka på. för egen del så lägger jag ned det där med foto träffar.

Och det fokus som jag har på träffar kommer ju att vara fotografisk resa som jag ser framemot och redan har fått en del nya namn som kommer att fylla på tomrummen. Resan kommer alltid att vara en resa för dom som gläds åt den . och inför nästa år så kommer det nog en del nyheter kan jag lova men tills dess får ni ha det så gott

peter

Postat 2012-12-26 12:02 | Läst 4506 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ett underbart besök hos islandshästen

Tog en tur ut på förmiddagen till mailinn som bor där ute mot södersätra och hälsade på hennes Islandshästar och hon har en massa sådana på gården hon och maken, så här kommer lite bilder från besöket:

kul att knalla runt bland hästarna och ett stort tack till mailinn det var inte sista besöket kan jag lova hos dessa fina hästar utan det vart lite planer när jag var där=) mer om det sen  nu kall öl och en macka med skinka på  ha det så gott

peter

Postat 2012-12-23 19:56 | Läst 4242 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 Nästa