I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

En Krigsfotograf på uppdrag !

Tre dagar i fält denna helg och styrkan jag var och fota var 17 Bataljonen . Dalarnas Hemvärn eller som det idag heter dom Nationella skyddsstyrkorna. Inkvartering på Romme alpins fina anläggning och ett bland dom finare hotellen jag bott på, väl värt ett besök! Hade en del förväntningar och en massa fundering hur det nya hemvärnet skulle se ut och en överraskning då man inte kände igen sig, Inga gamla gubbar i gamla slitna uniformer utan unga killar och en massa yrkesofficerare som gått in i en roll i bataljonen som instruktörer men även i befattning. Ett hemvärn som uppför sig proffsigt och med en vilja att mantla den roll den har givits.

Kamratskap och en fin stämning under helgen och en massa nya människor att lära känna. Jag hängde med ut tillsammans med Orsa kompani under dessa dagar. Dom meniga soldaterna fanns inte med under denna helg utan det var en övningshelg för befälen i kompaniet och stabspersonalen.

Flyg användes för att kunna från ovan få en överblick och på så vis lättare kunna lösa sina uppgifter man blivit tilldelat. Dagarna gick fort och för min del gällde det att fånga upp lite bilder och händelser under dagarna och bilderna som tagits ska kunna användas av bataljonen till reklam och en massa annat. Många av dom bilder jag tagit, lägger jag inte ut då en del av dessa inte ska visas annat än för millitärtbruk .

Vädret var perfekt och även om under söndagen började som det skulle bli regn så höll det sig borta, Och när kvällen kom så tog det inte lång tid att somna när man ramlade i säng när tiden för att sova kom. Jag letar och försöker hitta roliga vinklar för att få lite intressanta bilder på soldaterna och som tur är får man röra sig fritt för att hitta bra skottfält. Det är en liten utmaning för en då det skiftar en hel del i terräng och olika ljusförhållanden.

Tydlighet och klara order ingen tvekan om vad som ska göras och förväntas av mig framöver. tycker om detta och känner att detta kommer bli riktigt skoj att få göra. Dalarnas millitära styrkor är på frammarsch och beredskapen är god. En vilja att jag ska kunna vara med och med kamerans hjälp dokumentera dessa soldaters öden och äventyr finns och på nått vis känns det som man kommit hem.

Min första helg med dessa kvinnor och män och jag ser redan fram i mot nästa uppdrag , med kameran och pennan skriva och fota dessa soldater, och även om det finns en gammal skröna att Orsa kompani lovar inget bestämt, så Vet jag att när order kommer finns dom där och denne trötta och lite slitna fotograf i rikets tjänst!

peter

 

 

Postat 2013-09-22 19:04 | Läst 1696 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ett Farväl !

Morgonen lovade vackert väder med dimma och klockan ställdes för att komma iväg i tid men när ögonen fått liv i sig så insåg jag att en massa moln gömde solen så det var bara att invänta att dom släppte igenom solen. Far upp på vargreviret och den underbara skog och natur som finns längs denna nästan 2 mil långa sträcka. Skogsbolagen har börjat ta ned bitar av skog längs vägen och det börjar gapa fult längs vägen.

Solen hade jobbat sig igenom molnen och dök upp där bakom den lilla ön. Det kändes en aning vemodigt denna morgon då ett par kilometer längre fram lastades av avverkningsmaskiner och ett farväl till ännu en del skog som skulle bort. Det börjar bli kyligare på mornarna och det ligger kring nollan här ute i Skogen den fina.

Tröttnar aldrig att se dessa soluppgångar det kan få vem som helst att leva upp och för en stund glömma alla vedemödor som vardagen har. parkerar bilen och plockar med mig kameran och ryggsäcken och fortsätter min vandring till fots längs den slingrande skogsvägen som leder upp där i bergen.

Jag njuter av tystheten förutom ett par småfåglar som kvittrar så hörs ingenting , en massa saker på gång och det känns kul men samtidigt en massa jobb, släpper dom negativa tankarna när ett stycken längre fram på vägen en bekant gestalt dyker upp....

En tjäderhöna vandrar längs med vägen och det tycks inte vara rädd för en men när man tycker att man springer snart över den far den iväg som ett skog mellan träden, man måste beundra dom hur dom navigerar galant där mellan träden. Tar farväl av henne och fortsätter min vandring in i gryningen, knäpper ihop jackan då råheten i luften får en att få ståpäls.

Dimman ligger tjock på vissa ställen och man törs bränna av en salva utan att bilderna blir allt för utfrätt. Kamera dansen fortsätter där i gryningen och när jag känner mig mätt så fortsätter jag min färd. Mycket saker är på väg att hända som kan förändra så mycket för dessa djur som lever här i skogen. Människan tar sig friheter ibland att styra över saker o ting som klarat sig bra utan deras inblandning.

Jag känner mig nöjd med min morgon och beslutar mig för att vända hem igen och förbereda mig för helgens uppdrag  en dag att minnas och en morgon som bjöd på en salig blandning av bilder

ha en fin helg

peter

Postat 2013-09-20 10:17 | Läst 2828 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

En tur mot solnedgången!

Intensiv dag och hjärnan gick på högvarv så tog kameran åkta ut på skogen och fann en fin sjö där jag satte mig och väntade på solnedgången. När telefonen ringde och tydligen ska bli intervjuad av radio dalarna på måndag morgon kul! solen började så sakta ta farväl av dagen och himlen pryddes av en färgprakt.

Solen försvinner snabbt nu och det är dax att fara hem innan mörkret blir kompakt och bli sittande i mörkret mitt i skogen är ju inte det roligast . sinnet lätt och man kände en inre frid efter en stund i stillhet

ha en fin helg ! själv drar jag ut i fält och med kamera och penna i högsta hugg ska det fotas för försvaret

peter

Postat 2013-09-19 21:20 | Läst 1880 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En stund i ro =)

Sliten efter en dag med en massa att göra så tog jag med mig kameran ut på en tur i skymningen och försöka fånga solnedgången och förhoppningsvis se någon älg=)

Nå några bilder på den färgglada solnedgången blev det och lite gladare i själen for man hem igen

peter

 

Postat 2013-09-18 21:18 | Läst 2342 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Farväl till ljuset !

En plågad själ som slåss för att kunna fånga ljuset, en flykt från en värld som inte längre ser. En vandring in i det mörka . En ensam sorgsen själ tar sig fram på taniga ben genom skogens mörker, en vandring efter ljus och värme. En värld full av svek lämnade hon bakom sig i en hast.

En värld full av svek och lögner som tyngde hennes brustna hjärta ,en förtvivlan och en outhärdlig smärta hon bar på sin färd in där i mörkret. Rikets lag är inte till för den som är svag utan den styrs av män som bär en sten istället för hjärta. Och kunde inte känna smärta.

En sinnes full sjukdom hon bar men i denna värld har hon inge val. Att värna sig mot det ljus som tränger ned mot hennes mörka själ och med sina händer som sträcker sig upp för att dölja det ljus som strålade ned. Med ett sårats djurs läte, hennes röst hördes eka mellan bergen och för en stund stannade allt upp.

I tidig morgon kunde man se henne sitta vid ett fallet träd och sakta med händerna smeka. Denna kvinna en okrönt Drottning bland  träden och bergen vandra tills dess vintern falla , och om ingen hör hennes bön kommer hon gömmas i den första snön som falla.

Jag säger farväl och lämnar henne i sin egna lilla värld !

Peter

 

 

 

 

Postat 2013-09-16 14:38 | Läst 2448 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa