I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Närmare till gud !

Uppe på Nipfjället finns det 3 st toppar och den högsta är molnet och är Dalarnas högsta punkt. Ett bit nedanför den finns en topp jag tror dom flesta som är hit vandrar upp till och det kan tyckas som en liten resa upp mot toppen men när man väl börjar gå så kan den nog kännas betydligt längre. I alla fall för en annan som har tappat en del kondis men upp kom jag och belöningen är stor.

När man står här närmare till gud och nära molnen så slås man av hur vidunderligt vackert det är i vårat land. städjan reser sig där i bakgrunden och för nått år sedan var ju upp där .

Ren finns det gott om här uppe och jag hade två saker jag ville fota och det var ren i motljus och ren i dimma . Renen är en symbol för fjällvärlden och dessa renar ägs av idre sameby,

Städjan igen det är lite svårt att låta bli att fånga städjan ur olika vinklar då fjället har en central roll här uppe.

Denna dock ej i dimma men fick en bra bild på en i dimma också sista morgonen men det får bli en annan blogg.

Tiden går fort och mina tre dagar är till ända, jag har fått fota mycket och framför allt har jag gått mycket och vistas ute hela tiden vädret helt ok och en morgon med sagolik dimma och sol så nått mer kan man ej önska sig. stugan var alla tiders och nästa gång jag far hit senare i höst vet jag vilken stuga jag vill ha.

Tar ett vemodigt farväl av nipgubben och lämnar honom bakom mig i backspegeln. Sova en stund innan färd hem och säger på återseende till personalen på hotellet och styr färden hem

Peter

Postat 2014-08-31 20:03 | Läst 3435 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En vandring i gryningen !

Klockan ringde 05.00 och en titt ut och det såg ut att bli en strålande morgon. Så packade bilen och for upp på Nipfjället för att möta solen och gryningen. I fjällen så är det helt annorlunda vyer än man är van vid hemma vid. Storslaget och milsvida vyer gör själen glad och tystnaden är total denna morgon.

Det är lite hur man än vänder sig finner ögonen nått vackert och kameran dansar där i gryningen bland fjällen och några meter senare finner den ett nytt mål.

Det var på tok för länge sedan jag var uppe i helgen och glädjen att få vandra omkring här i denna miljö är balsam för själen.

Vägval och jag fann nya vägar denna morgon som bjöd upp till en av dom vackraste mornar jag haft på länge.

Timmarna går fort när det är så mycket att se. Hem och sova en stund sen startar nästa äventyr här bland Fjällen 

Peter

Postat 2014-08-30 16:01 | Läst 3675 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En sista gång !

Tidig morgon och avfärd till Ramnäs en sista gång för att ta lite till bilder ute på området. Bilderna som jag tagit ska användas till ett bildspel som ska göras i ordning så snart tid finns. Träffade på några som fått flyttat hem igen och det var ganska skönt att få prata med dom om deras upplevelser om branden deras hus hade klarat sig men garaget som stod några meter bort brann upp. Det är lite svårt att berätta om mina intryck av det hela och hur naturen ser ut, kanske kommer det ett uppvaknande sen men just nu så har fokuset varit på att få fram lite bilder. Visar några bilder här från dagens tur...

En sargad natur men om nått år så kommer naturen att göra detta till ett minne dock men spåren kommer finnas i manna minne , en sommar som blev lite annorlunda för mig men jag är glad och stolt jag ställde upp på detta. Hjälte? nä tror ingen av oss som var där kände sig så utan vi gjorde det som förväntade sig av oss.

Peter

Postat 2014-08-21 19:08 | Läst 3745 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Upp i luften med en Black Hawk !

Blev uppringd tidigt igår morse och ombedd att åka tillbaka till Ramnäs för att fotografera . Att jag sen skulle hamna på en flygtur med en Black Hawk det blev en glad överraskning. Mitt jobb som skulle göras var att ta bilder från luften på området och när man väl kom upp insåg man hur stor området var som brunnit.

Flygvärdinna skulle man kunna kalla denna kille men skulle tro han har ett annat namn. Men det var han som drog alla säkerhets föreskrifter före flygning.

Black Hawk . Man har ju sett på en massa krigsfilmer som dessa vart med i och har nog aldrig trott att man skulle flyga med en sådan med öppna dörrar för att kunna ta bra bilder .

Branden och från ovan så ser man hur stort området var och på denna bild visas bara en liten del av området-

Att sitta i en Helikopter och fota var en helt ny upplevelse .

En sista bild från igår och som ni ser så ryker det fortfarande på en massa ställen. hade ett annat uppdrag igår också men mer om detta sedan.

Vill passa på att varna för att ta sig in på området för att fota. polisen hade bara igår avisat några fotografer  området är ostabilt då flera träd saknar rötter och ramlar vid blåst och området är fullt av glödbäddar som inte syns men trampar man igenom så slutar det illa. det sitter skyltar med varning och det är förbjudet område

Peter

Postat 2014-08-15 09:24 | Läst 4319 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Livet finner alltid en väg !

Hemma igen efter 3 dagar i fält med delar av förbandet och försöker samla ihop mig och mina intryck av dessa dagar. Vi befann oss plötsligt mitt i allt det där vi läst och hört om, Innan jag vet ordet så sitter jag på en 6 hjulig maskin och drar ut brandsprutor till olika platser i området. Poliser och frivilliga spärrar och håller vägarna öppna så vi kan ta oss fram snabbt och säkert runt området.

På Tolo och fyller upp maskinen med bensin och sen fort iväg för nästa uppdrag och så håller det på långt in i natten och när jag finner ro så somnar jag snabbare än jag hinner tänka det . 

Längs Dödens väg som detta vägstycke kallas förödelsen är stor och allt är svart och bränt. Det känns inombords och innan jag börjar fundera för mycket far jag vidare längs denna väg som kostade en ung man livet.En stund i tystnad vid platsen.

Folket i byarna visar sitt nöje med alla dessa som samlats här för att kämpa mot naturens krafter och på nåttvis så finns det där den enade kraften där vi bryr oss om varandra och hjälper varandra. Från alla håll så kommer det gåvor av alla de slag och platsen kallas snart för ica fast i denna affär var all gratis och människorna som jobbade här gav dig alltid ett leende ansikte eller fixade en macka till dej.

En vanlig syn från nyheterna och dessa hjältar jobbade så länge det fanns ljus med att bekämpa bränderna.

Min ögon är trötta efter första dygnet och efter en macka lite kaffe är jag i skick igen för att fortsätta mitt jobb och det börjar precis som dagen och natten före med utkörning av brandsprutor .

Dödens väg och hela tiden uppvaknande av små bränder som visas sig tydligt i detta utbrända ställe. Jag sätter mig en stund sover mot sidan på bilen för trött för att fortsätta och en stunds sömn får mig att vakna upp igen.

Jag far fram under tystnad i detta svarta landskap och i fortsättningen får vi inte färdas själva längre då det visar sig att en hel del träd fort rötterna uppbrända och vid minsta vindpust faller dom under en dödligt tystnad.

Sista morgonen händer nått som värmer upp en trött mas hjärta . djuren tycks plötsligt komma fram från sina gömslen, en fågel sitter där i det svarta landskapet och kvittrar ,en älgko med sin kalv rör sig sakta över dödens väg och mitt i allt detta så finner livet en väg.

OBS  ska tilläggas det är absolut förbjudet att ta sig in på området då det finns glödbäddar under marken och träd faller utan varning .

Stort Tack till alla varma människor jag mött under dessa dagar er värme kommer leva kvar länge i mitt minne!

Peter

Postat 2014-08-12 20:13 | Läst 3945 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 Nästa