I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Grangärde Finnmark !

På nått vis så känner jag att jag kommit hem när vi parkerar bilen vid Pajso den lilla mytomspunna ån slingrar sig där i härligt vinterlandskap . Ett lugn träffar en direkt vi kliver ur bilen och börjar gå längs myran och riggar våra kameror i väntan på gryningen. Yvonnes första resa hit och kul med lite sällskap där ute på vildmarken. Några dagars kyla har byts mot varmare klimat och på sina ställen så ser man pajsos vatten där den rinner fram på myren.

Jag känner ett välbefinnande och myser i tidiga gryningen. några bilder sen är vi redo att fara vidare in i vildmarken som bjuder på ett riktigt härligt fotografiskt väder denna morgon. Svärs lite då träden på dom ställen vi tänker stanna har skakat av sig snön. Men man kan inte få allt, fast kräsna blir vi trots allt det vackra som bjuds på vår färd.

Dagen har inte riktigt vaknat än då vi svänger av 245 och fortsätter upp mot Gravendal och kända vägar för dom som kollar  på svenska VM rallyt. Vi passerar Gravendal och fortsätter mot Nittkvarn på slingrig skogsväg och Palahöjden. Hittar fina ställen som fotograferas i alla möjliga vinklar och myrorna har fina snöklädda tallar som bara väntas på att förevigas där ute.

Skulle nog kunna bo i dessa trakter där livet tycks rulla fram i ett helt annat tempo och behagligare . Vi åker under tystnad och ögonen spejar efter nya mål där ute och man Kan inte låta bli att få dessa Vackra tonsätta dikter av Dan i huvudet. sissi av lasso och alla dessa andra vackra sånger.

Yvonne förevigar det vackra landskapet. Vilken ynnest att få fara omkring på dessa vägar denna sista dag 2014 en fin avslutning på foto året och glädjen på topp. Vi stannar dricker lite kaffe nere vid ån och båda jublar när landskapet bjuder på vykorts landskap.

Vi springer omkring under en långstund och hittar nya mål och det känns som kameran dansar omkring där för hur man än vrider och vänder dyker nya mål upp som ska förevigas.

En sista bild från vårat äventyr på Finnmarken och tack till Yvonne för sällskapet och ett riktigt Gott Nytt år önskas er alla här ifrån Finnmarken

Peter

Postat 2014-12-31 16:21 | Läst 3341 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Grisigt värre I Roslagen !

Tillbringat några dagar hos min son strax utanför Norrtälje . Fina dagar med snö och rejält kallt, tanken var att fånga lite vildsvin på bild då det finns betydligt fler i dessa trakter än hemma och naturligtvis att hälsa på sonen som man inte träffar allt för ofta.

Bilden beskuren . Vildsvin måste nog vara ett av mina favorit djur , överlevare av rang och om jag förstod det hela rätt så ökar flocken med ca 40%  varje år då suggorna kan få uppåt 8 kultingar. Sen om det är gynnsamma förhållande kan man föda 2 kullar per år. Så man förstår hur snabbt vildsvinen förökar sig.

Bilden är lite missvisande för när man kommer riktigt nära så ser man dom är rejäla bestar och hannen i flocken trodde man vägde runt 200 kilo och snabba var dom. Kul att få vara med att se vildsvin på nära håll. 

Kanske inte det vackraste av våra vilda djur men allt ligger hos betraktarens ögon . Vi stannade ett lång stund så jag skulle få mina bilder och grisarna lät sig fotograferas. 

En vindsnabb hjort passerar i vindens hastighet och tyvärr var det betydligt svårare att fånga dessa skygga djur på bild utan fick nöja mig med denna . vi fortsatte vår tur och det var en konstigt väder med både snö som föll i massor och en sol som envist lyste i snömassorna.

Två dagar som fick en att leva upp lite igen och träffa sonen och umgås lite med god mat och samtal om det mesta. Jag passade även på att utforska området lite på egen hand och vanan trogen tog jag mig upp i soluppgången för att fånga dagens första ljus.

Lite gryningt i gryningen men vilken morgon jag bjöds på. strålande väder och temperaturen hade rasat ned mot -18  myggfritt med andra ord men jag gillar denna kylan .

En sista bild från mina dagar i Roslagen och hos sonen 

ha en fin dag

peter

Postat 2014-12-30 12:15 | Läst 4366 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Mitt 2014 i bild !

Tänkte inte skriva några långa rader utan visa mitt 2014 och tacka alla för kommentarer och uppmuntrande ord. 2014 så var ett annorlunda år för mig men samtidigt så fanns ju där en massa roliga saker med , så häng med på min resa 2014:

Januari. Enda gången denna vinter som det var snö. fotohelg med Elisabet.

Februari. Svenska rallyt och var med min son i Fredriksberg.

Mars. Sångsvanarna kom till åkrarna utanför södersätra.

April. Ljustern och den sista gnuttan ljus denna dag.

Maj. Ulvsjön den lilla röda stugan.

Juni. Foto men Lina Kolmann Hedemora.

Juli. Nyfiken Älgkalv Risshyttan. 

Augusti. Nipfjället under några dagar.

September. Fotosession med Lina .

Oktober. Ljustern tidig morgon.

November. fotodag med Tony och hans dotter.

December. Nisshyttan och nya marker.

Ett år i bild och får önska er alla ett gott Nytt år .

Peter

Postat 2014-12-26 11:08 | Läst 4186 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ska man bli arg?

Jag vet inte hur man ska börja detta! Olyckan i maj och vi är på väg hem från jobbet efter en natthelg, Tjejen åker rakt ut i vägen på motorvägen och smäller i sidan på bilen där jag sitter och vår bil håller hög fart varvid smällen slungar vår bil rakt ut i motsatta körfält och rakt in i belysningsstolpe och bilen snurrar nått varv innan den stannar. Jag minns inte så mycket av det hela och det gick så fort, minns bara bilen rykte och ansiktet ömmade efter krockkudden och nacke och axel gjorde ont.

Ambulans och transport till akuten i Falun, låg kvar där under dagen för koll. Axel och nacke värkte och ömmade men jag ville hem var dödstrött efter skiftet. Jag gick och jobbade när ledigheten var slut men värken fanns där i nacke och axel men tänkte en sådan smäll så är det inte konstigt det gör ont. var hemma helgen som följde för smärtan blev värre ju hårdare det var på jobbet och tillslut gick jag till doktorn och fick en massa tunga värktabletter och sjukgymnastik skulle jag få. Jag blev sjukskriven strax före semestern och gick på gymnastik under denna och det ömmade men ju lugnare jag tog det desto bättre kändes det. Men när jag kom tillbaka efter semester och jobbat ett tag så var värken där igen och insåg detta inte skulle gå.

Diskbråck på en av kotorna på nacken och på sätt och vis så kändes det skönt att få ett svar och tänkte nu ska väl inte det bli krångel med försäkringsbolaget, men ack va fel jag hade  dom fick en att känna det hela var mitt fel och smällen hade inte alls orsakat mina smärtor . dom vägrade betala min inkomstbortfall ! känner mig liten när man talar med dessa dom rotar i mitt förflutna för att hitta annat dom kan skylla på. Och det gör dom fast jag inte vart sjukskriven på 10 år alltså någon längre tid och finns inget i journalerna om några nack problem eller smärtor. 

Jag får ersättning från försäkringskassan men förlorar 10.000 i månaden och det är jäkligt tungt med sådan stor inkomstbortfall. Jag blir arg ledsen besviken  tjejen som orsakade detta får 2000 i böter men kan fortsätta sitt liv medans en annan vet inte riktigt vad som kommer hända. jag är inte ute efter tjejen en sak som kan hända alla men jag vill ha rättvisa. Försäkringen från jobbet gäller inte nu eftersom det är ett annat fordon som orsakat detta och dom säger att försäkringsbolaget ska betala detta vilket dom vägrar.! Eftersom det är en resa från jobbet så klassas detta som arbetsskada. 

Har kopplat in advokat och fack för att hjälpa mig och det komiska i detta, samma cyniska kvinna på försäkringsbolaget godkänner att man står för advokat kostnaderna och samma kvinna som nekade mig hjälp för olyckan. !!!! Det här tar på en och ilskan inom mig tär på krafterna..men ska det vara så här? jag på väg hem blir med om en olycka som jag inte rår för men ändå blir det jag som blir drabbad flera gånger om.. Hur kan det få vara så här? 

Peter

Postat 2014-12-25 09:38 | Läst 4346 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Skänk en tanke !

Granen har fått sina smycken och den lyser upp där den står. Sitter vid bordet och njuter av en kopp kaffe och på bordet brinner ljusen. Tänder ett ljus för alla dom som förlorat sin väg och ett ljus för dom att hitta hem igen. Så många i vårt samhälle står utanför allt det där trygga och för många är varje dag en kamp för att överleva. Det gör ont i själen att se och läsa om alla dessa människor och barn som inte har det där som vi tar för givet. Dricker lite kaffe och julmusiken i bakgrunden får en för en stund att stanna upp och lyssna. 

En tanke till alla dessa som jobbar på våra sjukhus, polis,brandstationer, fabriker eller alla dessa som sitter där ensam i dessa gemenskapens tider. Svår tid tuff tid för dessa som inte själva valt ensamhet . Jag brukar ibland springa förbi dom och sänka min blick, människor som rör upp känslor hos oss av alla de slag. Alla dessa som sitter utanför våra affärer och tigger och ber om en slant, deras situation må hända vara nått helt annat än vad vi tror eller vill tro  men en slant en peng har man ändå råd att skänka dom.

En tanke om ro och frid till alla som behöver den och värme till dom som har en kylig tillvaro. Tar en klunk kaffe och fortsätter min färd mot julen och en önskan om en riktig god jul till alla !

Peter

Postat 2014-12-23 09:49 | Läst 3313 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa