I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Möte med Finsk krigsveteran !

Har fotat en hel del år Bataljonen och tidigare i vintras så var jag på besök när Bataljonens GRK pluton hade övning. Närvarande var också försvarsministern Peter Hultqvist och en äldre herre vid namn Joel Knöös . Joel var under fortsättnings kriget, eldledare tunga Granatkastarkompaniet JR 61 vid Karelska Näset. Joel berättade historier från kriget och intressanta historier från fronten .

Joel .

Försvarsminister och Joel i samspråk.

Joel berättade om dessa granatkastare samma typ som dom hade under kriget  .Joel flyttade till Sverige efter kriget och har hunnit med att vara kommunalråd i Avesta. 

En Herre väl värd all respekt 

Peter

Postat 2015-04-25 23:03 | Läst 3009 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Årstiderna !

När man funderar på årstiderna så är vintern den årstid jag gillar mest, men alla årstider har sin charm och våren för ju med sig dessa tranor och sångsvanar som vi fotografer slänger oss gladeligen över. Sångsvanarna när dom dyker upp här på våra breddgrader , så vet man att våren står snart för dörren.

Ibland kan det bli timmar jag blir sittandes och beundra dessa vackra fåglar. Under några veckor samlas dom här i hundratals innan dom far vidare norr ut till häckningsplatserna, en del blir dock kvar. Sommaren är en tid på året då det blir tidiga mornar eller sena nätter, väntandes på det första ljuset.

Många timmar spenderar jag ute i tidig gryning och lugnet och ensamheten lockar som mest då. Att få vara ute och se en ny dag födas är en ynnest och när allt vaknar till liv efter en nattvila. Men sommaren för med sig värmen och ljusa varma kvällar så visst har sommar sin tjusning. 

Och plötsliga möten på sin resa mot hösten. Denna skogshares möte med mej tycktes bli en förskräckelse för den satt som förstenad och lät mig ta några bilder innan jag tog farväl av den skräckslagne snabbfotade haren .

Den slår sakta om i naturen och sent i September så möter man hösten i dom vackra Dala-fjällen. Några dagars vandrande och njutande av den frihet och storhet som dessa trakter bjuds på . Jag älskar naturen i dessa tider då allt skiftar i alla möjliga färger och bjuder på en massa foto tillfällen.

Ormbunkarna skiftar i färg och solen stannar inte lika länge på himlen ju senare man kommer in i höstmånaderna. Hösten brukar vara en nyckfull tid då ibland man kan bjudas på vackra mornar eller så regnar det i veckor.

November månad är kanske den dystraste månaden på året då dagarna ofta känns mörka och dystra. Som fotograf så blir ofta denna månad en vilo tid innan vintern kommer med ljus och kyla .

Så när den första snön faller så vaknar man sakta till liv och finner ett behagligt ljus igen ute i naturen . Resor in i ett vackert vinterlandskap är nog det som får mig att leva upp, trots att alla årstiderna bjuder upp till skönhets stunder.

En iskall vinter morgon och solen på väg upp bakom skogen och det knastrar under skorna. Dessa tider så har man börjat vänja sig att vintrarna kan se så annorlunda ut mot dom vintrarna man minns som ung. Årstiderna är ändå nått som bjuder en på ett varierande utseende och skulle nog aldrig vilja byta bort den

peter

Postat 2015-04-21 18:05 | Läst 3790 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I ensamheten finner man ro !

Stillheten vid sjön en sen vårkväll finner jag en ro, som sakta får en att slappna av och tankarna fylls med en hjärtlig glädje och fröjd. Veckorna är fyllda till bredden och ingen tid till stillsamhet, men dessa få timmar i ensamhet vid stranden av en sjö får en att fylla på en kraft och en ro.

Jag vandrar längs den lugna sjön och låter alla bekymmer blåsa iväg längs vägen. Funderingar om framtiden och lusten till det som jag älskar att göra. Allt har tagit en fart som jag inte räknat med och i skuggorna lurar mörka krafter som tar energi, men tids nog kommer jag ta itu med dessa . Jag låter aldrig en orätt passera förbi.

Så fridfulla dessa vägar är och jag finner det jag söker, en stund sittandes med en kopp kaffe i hand och tankar som får allt mörker att lysa upp. Ute på sjön glider en kanadagås fram stilla och den bryr sig föga om mej där jag sitter.

Sitter under en långstund och följer den .Våren är här och allt vaknar till liv så sakta och en sommar som bjuder på resor för min del till olika platser i vårt land. Jag vänder åter mot hem och förpliktelser och för en stund har jag fått rensat ut en del av veckans mörker...

Peter

Postat 2015-04-18 09:00 | Läst 3217 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Whooper swan !

Denna tid på året så kommer sångsvanarna i mängder hit till våra marker , och åkrarna brukar fyllas med dessa vackra fåglar och deras trumpetande hörs på långa avstånd. En glädjens tid för en annan som gillar dessa sångsvanar och kan bli sittandes i timmar för att titta på dom. Tänk så mycket man kan lära sig om man bara ägnar en tid åt att se hur dom uppvaktar varandra och med sina mäktiga vingar bröstar upp sig och bredder ut vingarna. en fullvuxen sångsvan är lite mer än två meter mellan vingspetsarna .

Vaksamma och direkt man försöker eller ens tänka tanken att närma sig dom börjar deras trumpetande och sen är man rökt. Den finns en hel del kvar som övervintrar här men det stora antalet finns runt medelhavet under vintern innan dom beger sig upp i norr till sina häckningsplatser.

Mäktiga vingar i skyn. Ute på åkrarna rör dom sig tillsammans med kanadagäss, grågäss och nu har stora mängder med tranor anlänt så ljudet från dessa kan ibland vara öronbedövande när deras rop blandas. 

Så vill man se mängder med dessa så passa på att besök platsen där dom befinner sig, vägen mellan Hedemora och Långshyttan   man kan inte missa detta

Får passa på att önska alla en en glad påsk

peter

Postat 2015-04-04 09:45 | Läst 3268 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Plötsligt så händer det !

En evighets sedan jag var ut på en morgontur med kameran i högsta hugg. Men min gode fotovän Malin Englund tyckte det var dags för en tur och så klart hängde man på . Klockan ställd på 05.00 och upp och fick igång kaffebryggaren sen ut för att kolla hur vädret skulle bli. Sol och en hel del moln men perfekt väder för att möta gryning ute vid Dalälven strax bortom Dala husby.

Fototur med Malin brukar bli mycket galna upptåg och skratt och denna dag var inge annorlunda. Kul att vara ute tillsammans med någon som precis som jag uppskattar även lugnet när man finner något man vill fota. Vi for vidare från Husby och dalälven vidare upp mot kloster och Flinesjön som denna tid på året har en massa sjöfågel kring sina stränder.

Sommar tid så får sjöfåglarna sällskap av korna som går på sommarbete i dessa stora hagar som finns runt sjön och man ser tydliga spår av dessa sommargäster när det ligger frysta högar här och där. Efter en stunds plåtande for vi vidare upp mot kloster och den finna dammen som ligger där.

Ovan för dammen rinner en liten å och brukar finnas en del sjöfåglar där så efter en stund styr vi färden vidare mot denna. och mycket riktigt några änder,sångsvanar håller till där uppe så snart smattrar kamerorna för högan hals där i gryningen.

En rival dök upp hos änderna så snart var en jakt på gång och med spänning följde man jakten på att jaga bort rivalen.

Tillslut gav han upp och for iväg slokörat längs ån för att finna sig en ny fru . Ett svan par kom i sakta gemak längs ån och under en stunds tystnad följde vi deras färd längs ån .

Sakta simmade dom fram och man blir så glad över dessa fåglar och deras vaksamhet mot dom inkräktarna som smög omkring och följde deras färd

Efter en timmes betraktande av dessa svanar fortsatte vår färd till Hedemora och en varm kopp kaffe för att värma upp oss. Dagen avslutades på en kär gammal plats...

Tack Malin för en trevlig dag  och får önska er en riktig Glad-Påsk !

peter

Postat 2015-04-03 17:23 | Läst 3414 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa