I Huvudet på en Dalmas björkar och annat....

Transportflygplanet TP 84 Hercules

Idag var 17 e Dalabataljonen till Rommehed för utbildning på transportplan TP84. Besättningen höll i utbildningen och visade hur planet skulle lastas med militära fordon och soldater. Flygvapnet har under några veckor haft utbildning här på Romme för ny utbildade transportledare (transportledare är den som sköter lastning av flygplanet av Material och fordon,soldater, på varje plan finns två transportledare) Flygvapnet har 6 st TP 84 och samtliga stationerade på Såtenäs.

Här kommer lite fakta om planet:

Längd: 29,79

Spännvidd: 40,41

Tomvikt: 34 700 kg

Max Start vikt: 70 300 kg

Räckvidd: 3 600 km

Besättning: 6 man

Passagerare: 90 Personer 

Planet används som transport för försvarsmakten olika missioner bla Mali men används även som transport för civil sjukvårds transport när så skulle behövas.

En riktigt kul dag och någon gång i Maj så blir det stora elddopet och delar av Bataljonen ska lastas och transporteras till en plats lasta ut och lasta i igen för transport hem. Det ser jag fram i mot.

Peter

Postat 2017-04-24 17:01 | Läst 5433 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

När löven faller

En resa genom årstider, som börjar när allt det döda får ett liv och  det som varit dött får ett nytt liv av spirande grönska. Jag vandrar mellan dessa döda kala träd som i väntans tider på det liv som åter kommer med värmen. andas tungt och med något tunga steg passerar jag rader av dessa döda själar. Speglingar i gruvans vatten väcker upp en kuslig bild om tider som försvunnit och från tider dessa marker hade ett annat liv.

En naturlig exponering i all sin enkelhet och jag vandrar vidare sökandes nya mål med min resa. Långt i fjärran hör jag en trana ropade och förkunna att våren är på intågande och all denna död förra året lämnad efter sig ska så småningom bli jord för det nya som ska gry.

Jag vandrar i det frysta gräset och i min telefon så spelar kent Utan dina andetag , sätter mig ned i gräset och lyssnar på låten och låter tankarna flöda , en värme sprids inom mej och känner hur hjärtat slår allt högre inom mej. kämpar från att visa mig svag och innan tårar faller reser jag mig upp vandrar vidare i riket som är i väntans tider.

Vårens vemod gör mej ont och mitt i allt detta finner man ändå den frid och glädje som våren för med sig. Sjunger en visa om våren och för en stund kollar jag upp , men bara träden har hört mig sjunga och jag skrattar till. Stannar upp och tänder en av dessa cigaretter och under några minuter så samlar jag i hopp mig för att fortsätta denna resa bland dessa fallna löv.

När löven faller så börjar man en resa in i mörka tider och inom en så stänger själen av sig för att hålla en samlad under dessa bistra tider och när allt återvänder så finner man ljuset och själen sakterliga tända upp ett ljus inom en

Peter

Postat 2017-04-01 17:57 | Läst 2312 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera