Livet finner alltid en väg !

Hemma igen efter 3 dagar i fält med delar av förbandet och försöker samla ihop mig och mina intryck av dessa dagar. Vi befann oss plötsligt mitt i allt det där vi läst och hört om, Innan jag vet ordet så sitter jag på en 6 hjulig maskin och drar ut brandsprutor till olika platser i området. Poliser och frivilliga spärrar och håller vägarna öppna så vi kan ta oss fram snabbt och säkert runt området.

På Tolo och fyller upp maskinen med bensin och sen fort iväg för nästa uppdrag och så håller det på långt in i natten och när jag finner ro så somnar jag snabbare än jag hinner tänka det . 

Längs Dödens väg som detta vägstycke kallas förödelsen är stor och allt är svart och bränt. Det känns inombords och innan jag börjar fundera för mycket far jag vidare längs denna väg som kostade en ung man livet.En stund i tystnad vid platsen.

Folket i byarna visar sitt nöje med alla dessa som samlats här för att kämpa mot naturens krafter och på nåttvis så finns det där den enade kraften där vi bryr oss om varandra och hjälper varandra. Från alla håll så kommer det gåvor av alla de slag och platsen kallas snart för ica fast i denna affär var all gratis och människorna som jobbade här gav dig alltid ett leende ansikte eller fixade en macka till dej.

En vanlig syn från nyheterna och dessa hjältar jobbade så länge det fanns ljus med att bekämpa bränderna.

Min ögon är trötta efter första dygnet och efter en macka lite kaffe är jag i skick igen för att fortsätta mitt jobb och det börjar precis som dagen och natten före med utkörning av brandsprutor .

Dödens väg och hela tiden uppvaknande av små bränder som visas sig tydligt i detta utbrända ställe. Jag sätter mig en stund sover mot sidan på bilen för trött för att fortsätta och en stunds sömn får mig att vakna upp igen.

Jag far fram under tystnad i detta svarta landskap och i fortsättningen får vi inte färdas själva längre då det visar sig att en hel del träd fort rötterna uppbrända och vid minsta vindpust faller dom under en dödligt tystnad.

Sista morgonen händer nått som värmer upp en trött mas hjärta . djuren tycks plötsligt komma fram från sina gömslen, en fågel sitter där i det svarta landskapet och kvittrar ,en älgko med sin kalv rör sig sakta över dödens väg och mitt i allt detta så finner livet en väg.

OBS  ska tilläggas det är absolut förbjudet att ta sig in på området då det finns glödbäddar under marken och träd faller utan varning .

Stort Tack till alla varma människor jag mött under dessa dagar er värme kommer leva kvar länge i mitt minne!

Peter

Inlagt 2014-08-12 20:13 | Läst 3475 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
2014-08-12 20:27   Jessica Engström
Hjältar , alla på sitt sätt men det krävs en del för att göra det och ni gjorde just det.

Kram till er alla som varit och är där
Svar från Thordur 2014-08-15 08:58
tack Jessica=)
Fint dokumenterat och skrivet och jobbat Peter!!! //Peter
Svar från Thordur 2014-08-15 08:59
tack peter
2014-08-12 21:34   The Yank
Good descriptions of photos, Peter. This fire was very destructive, and many were called on to help. You being one of them. I'm sure the people, in the path of this raging fire, are grateful to the military personnel who assisted in order to help control this disaster, and to the many others who also answered the call for help. It's odd, but the ashes left by the fire makes good fertilizer for the new growth that will mend the blackened earth. Proud of you for shooting the photos and videos, so we who were not there could see what was left of your beautiful acreage.
Väldigt fint skrivet och dokumenterat. Tack! Jag följde dramat från Västerås och Fläckebo och kunde ana allt det ni kämpade mot. Bra jobbat och tack för fina tankar! //Johannes
Svar från Thordur 2014-08-15 08:59
tack Johannes
Du är i mina ögon sett någon som alltid varit en hjälte,
för att du Kan och för att du är en av de som ovillkorslöst kämpar för andra.
Oavsett storlek, oavsett om det innefattar mängder av andra eller den lilla som ingen annan ser.
Tack för att du är du
och för att dina bilder och ord betyder mycket.

//J
Svar från Thordur 2014-08-15 09:00
du är väl snäll du=) tack för varma ord
peter
2014-08-13 09:08   Börje Forslund
Tack! Bra fotografier. Vi får en inblick i hur det är inne i brandområdet.
Svar från Thordur 2014-08-15 09:00
tack Börje=)
Underbart inlägg! Tack för att du delar med dig av dina intryck!
Ha det gott! Sköt om dig!
Svar från Thordur 2014-08-15 09:00
tack Helene=)