Säters fasta en historia som glömts bort

1912 öppnar man  Säters hospital med plats för 830 patienter (på den tiden bodde det 1000 människor  i säters stad). Fasta paviljongen rymde ca 27 patienter svår hanterliga sådana . paviljongen byggdes mer som ett fängelse än en vård inrättning.

1989 lade man ned paviljongen idag står byggnaden tom och utan ägare sedan förre ägaren gick i konkurs  2002 härjades vindsvåningen av en brand vilket gjorde att en del av taket försvann.

Denna plats har väck mitt intresse och när man får höra om alla levnads öden i och omkring denna plats så väcks lusten att få veta mer. 

Alla dessa gammla byggnader omkring oss tänk vilka underbara historier dom kunde berätta för oss om vi bara tog oss tid att lyssna på dom.

marie du är mitt ljus

mvh

peter


Inlagt 2010-02-10 08:28 | Läst 6858 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fy fasiken, huset ser inte trevligt ut. Men tänk vad man skulle kunna hitta om man fick komma in där och fota. Säter? Det namnet ger en kalla kårar längs ryggraden...
Svar från Thordur   2010-02-10 09:42
det suger liksom musten ur en när man är där.
bilden tog jag en grå mulen dag för att försöka få det mer spökligt
jo det ligger i säter, man har murat igen ingången så man kommer inte in i byggnaden.
mvh
peter
Dessa gamla hospital finns runt omkring oss, i Växjö finns hotell tre ess, norska amabassaden eller det riktiga namnet Sankt Sigfrids Sjukhus. De har ett museum där och att gå där och titta på de gamla behandlingsmetoderna ger en verkligen gåshud. Men tankarna var annorlunda då, i dag vet jag inte hur det är, men jag hoppas verkligen att utvecklingen gått framåt. Dessa byggnader är ändå en viktig del av vår historia, du borde kolla upp vem som äger och kolla hur chansen är för dig att dokumentera detta innan de faller pladask ner.

mvh
Morgan Larm
Se om du kan ta hjälp av någon fotoklubb i närheten, kommunen borde vara intresserade och avsluta det med en utställning. Dörren måste öppnas så dagens värld ser gårdagens värld.
mvh
Morgan Larm
Svar från Thordur   2010-02-10 14:18
tack för tipset och dina rader Morgan
för mej känns det viktigt att bevara och att hålla historian runt byggnaderna igång
mvh
peter

fick berättat idag om en finsk man som satt där som glömndes bort i 40 år(med fri givning) en vecka efter frigivning dog han...
tack för tipset och dina rader Morgan
för mej känns det viktigt att bevara och att hålla historian runt byggnaderna igång
mvh
peter
Säter är en fascinerande plats. Samtidigt kan man fundera över alla livsöden som passerat. Jag hann in där innan de murade igen alla öppningar:

http://erro.se/traces/Sater
Svar från Thordur   2010-02-10 20:17
jo nog är det så...en massa livsöden
tack för din kommentar ska kolla in den där sidan
mvh
peter