Hybriden

Växlar friskt mellan foto och film och kallar mig inte fotograf. Utvecklande prylar är kul och kaffet smakar oerhört bra ihop med Lightroom. I övrigt är trippar norrut med bekvämt fiske och lätt vandring ett stort intresse.

Bytet är genomfört! Inspiration på köpet.

Börjar må bättre rent fysiskt och jag har följt en del tips om att "tvinga" med kameran på mina rehab-promenader, minst en bearbetat bild per hike är målet. Och det börjar äntligen kännas avkopplande att sitta vid datorn med en kopp kaffe och lyfta skuggor :-) 

Jag har ju mitt i allt gjort ett systembyte från Canon till Sony och utan omsvep får jag nog erkänna att det är ganska kul, bortsett pengaförlusten, att bygga grunden i en utrustning. Prylar helt enkelt... 

Och visst, prylar är kul. Men det är informationssökandet jag kickar igång på. Förhållandet mellan förväntad effekt och insatsen av pengar, hitta kompromissen och framförallt något som passar mig. Och framförallt, kan jag hitta fräsch begagnat eller göra riktigt bra klipp på ny. 

Så jag gick på det berömda Tamronspåret med lätta, prisvärda, skarpa och ljuskänsliga och måste säga att jag är väldigt nöjd. 17-28, 28-75 och 70-180, alla 2.8. Oki, jag är inte superdupernöjd med med 28-75:an som är lite nervös för min smak.

Jag fick 70-180:an i fredags och jag blev i takt med fysisk återhämtning otroligt inspirerad att fota, spannet är mina favorit-milimetrar och favoritobjektiv. Har medvetet låtit bli att packa fotoryggsäcken i väntan på telezoomen så att allt hamnar rätt med en gång...kameran med monterat telezoom högt upp i ryggan, tillbehör i mitten och övriga objektiv längst ner i botten. Funkar bäst på min rygg. Och jösses vilken skillnad! Vi snackar kilon lättare...och då har jag ändå gått till fullformat.

3,97kg Canonutrustning mot 2,45kg Sonyutrustning. Icke att föringa. Canonutrustningen var då 80D, 18-35/1.8, 24-70/2.8 G2 och 70-200/2.8 G2. Inte helt rättvis jämförelse kanske, men för mig och vad jag kommer få jobba med kroppsmässigt några år framöver så är det en väsentlig skillnad, faktiskt skillnad på att fota eller inte fota i vissa fall. Och med bytet följde ytterligare effekt...en nyfikenhet att fotografera, utvecklas inom fullformat och dess möjligheter är jag nyfiken på. Ser redan ett något ändrat mönster...jag är lugnare och betänker bilden lite mer innan jag trycker av. Systembytet gav mig inspiration kring foto! Det är inte milsvid skillnad i kvalitet. 80D är som kamera är den bästa kamera jag någonsin ägt. Satt perfekt i handen och ett menysystem som får Sony att skämmas. Som en förlängning av sinnet både när jag fotade och filmade. Objektiven kunde dessutom sticka ut i kvalitet i vissa lägen, men inte lika universalt som jag sökte...man måste fortfarande pixelpipa för att hitta skillnader...

...utom för Sigma 18-35:an då. Vet inte om jag hade ett Fredagsexemplar i stället för Måndags-ex. Men jag har inget skarpare och heller inget med den kontrasten och de färgerna. Det objektivet var en stark anledning till att det blev Sony A7r IV för mig, då kunde jag köra Sigmat på adaptern och få ut 26 megapixel i crop-läget...såg det som en perfekt lösning :-) Allt glas är dessutom kvar då flickvännen fotar 5D mkiv. 

Må hända mycket prylar, och mer lär det bli! Men det är suget och inspirationen som är drivet. Alla fototrippar vi varit på...som den gången vi bestämde oss en Fredagkväll runt 23 att åka från Karlstad till Jättegrytene i Sydnorge, på en halvtimma var vi iväg och dagen efter hemma igen...bara för att jag ville filma bergshällarna med drönaren. Eller spontan åka till Saxnäs 10 mil nordväst om Vilhelmina för att fota och fiska. Mat och fika på mackarna längs vägen och en natt på vandrarhem för toa och dusch. Det är det jag gillar och det är det jag vill tillbaka till...oavsett sjukdomsbild ;-) 

Postat 2020-06-11 21:04 | Läst 1798 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera