Wiking's blogg

Om livet i stort och smått!

Det var en gång en Frisör

Det var en gång en Frisör. Ja det var en kille som i alla fall ville bli Frisör. Han gillade nämligen att klippa. Just det att få klippa var nog själva grejen, hur det sedan blir är nog en annan femma. Om man klipper lite på ena sidan, eller andra sidan, eller varför inte där uppe eller nere. Det spelar nog egentligen inte någon roll vart det klipps, bara det klipps.

Om killen verkligen blev en Frisör förtäljer inte historien. Men det spelar kanske inte någon roll för klippa kan han ju göra ändå. Eller, är det kanske just det som han inte kan, klippa alltså? 

Hursomhelst, vi kan ju i alla fall kalla honom för Frisören !

Postat 2016-05-14 09:00 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ryfors IV, Forsärlan

Måndagens besök vid det gamla anrika bruket Ryfors hade två syften, att fotografera både Strömstare och Forsärla. Jag lyckades med båda utan att för den saken skull vara nöjd med de bilder jag fick med mig hem. Strömstaren fick jag en bild på, Forsärlan fick jag hundratals på.

Anledning till att jag inte är helt nöjd är att jag aldrig kom riktigt nära dessa fåglar. Vid något tillfälle var jag riktigt nära men då satte vegetationen stopp för bra bilder, eller så befann fåglarna sig i djup skugga. Vad gäller Forsärlan så satte den sig vid några tillfällen på hyfsat 'rena' platser men varje gång så var avståndet upp emot 30 meter eller längre, och då är det svårt att få kvalité i bilderna. 

Samtliga bilder nedan är beskurna och det riktigt ordentligt också. Förutom den sista bilden som bara är beskuren till ca hälften, där var jag skapligt nära och dessutom infallande ljus från rätt håll. Nåväl, nu vet jag ju vart de finns så det är bara att försöka igen.

Postat 2016-04-15 06:20 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ryfors III, Ryfors bruk och 1700-tals smeden Sven Larsson

Ryfors är ett gammalt bruk som startade upp redan under första halvan av 1700-talet. Huvudsakligen producerades järnartiklar. Men industrialiseringen som tog fart i slutet av 1800-talet gjorde det svårt för de mindre bruken vilket ledde till att järnbruket här lades ned redan i början av 1900-talet. Därefter är det främst skogsbruk, sågverk och djuravel som bedrivits här, men även elkraft produceras. 

Ägorna har funnits i familjen Sager sedan 1801. De båda bröderna tog över när fadern dog. Platsen blomstrade vilket märks genom att här anlades Sveriges första golfbana 1888, dessutom byggde man här landets första kägelbana. En Engelsk park a 375 hektar anlades runt 1900-talet och vid tidpunkten jämfördes den med både Drottningholm och Haga. En välbesökt gammelskog ligger alldeles i närheten och Tidan rinner genom ägorna. Rika fågelmarker finns inom bekvämt avstånd och en fin vandringsled.

Fram till 1970 sköttes både park och byggnader, men därefter inleddes något slags förfall som gick hårt åt hela anläggningen. Men redan under 1980-talet insåg man platsen betydelse och dess historia vilket gjorde att Skogssällskapet utsågs av John Henry Sager att ta över skötsel av både park, skog, byggnader och mark. Hus renoverades, golfbanan fick liv och byggdes ut till 18 hål. Restaurangverksamhet kom igång och sedan 10 år smedjan igång igen.

Den dagen jag var där så mötte jag en handfull fotografer och att döma av deras objektiv så var det både fågel- och naturfotografer som var där för att njuta. Bilderna nedan föreställer bara ett fåtal av alla byggnader som finns.

Ett mindre sidofall som säkerligen använts till något speciellt en gång i tiden.

Definitivt en magasinsbyggnad och förmodligen en kraftstation.

En väl tilltagen jordkällaren. Denna låg dock flera hundra meter från huvudbyggnaderna.

Några hundra meter uppströms Tidan ligger denna 'stenpir' mitt i Tidan. Någon jag pratade med tror att Forsärlorna har sina bo i denna 'stenpir'.

Diverse byggnader.

Corps-de-logi, som det så fint heter, bostadsbyggnaden. Detta är det enda området man inte har tillträde till. Detta hus var duktigt förfallet på 70/80 talet. Jag tror man tom plundrade saker härifrån. Jag vet att jag var här en regnig och mörk natt på 70-talet, det spökade nämligen här då.

***

Men, hur är det med Smeden Sven Larsson jag har med i blogg titeln då? Jo, jag har ju tidigare skrivit lite om mitt släktforskande och för bara drygt någon vecka sedan när jag tittade in i ett 'spår' jag inte kikat på tidigare så upptäckte jag efter några dagars forskande att jag har en (eller flera) ana som arbetat på Ryfors bruk en gång i tiden. Jag har inte hunnit fördjupa mig i detta spår ännu men helt klart var Sven Larsson smedslärling här 1776, och det samma år som han gifte sig med Stina Andersdotter. Är jag rätt ute i min forskning så skall båda vara födda i Ryfors. Sven Larsson, troligen född 1753, år definitivt min morfars morfars mormors far. Både kul och förvånande att hitta så gamla anor just här och bara några mil från min bostad, det hade jag inte förväntat mig!

Postat 2016-04-14 08:58 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ryfors II, Strömstaren

När jag i måndags åkte till Ryfors  var det för att leta reda på och fotografera Strömstare och Forsärla. Ingen av dem hade jag tidigare fotograferat, och Strömstare hade jag dessförinnan aldrig sett i verkligheten. 

Jag visste att de fanns nedströms Ryfors smedja, jag hade i förväg fått ganska detaljerade uppgifter inom vilken sträcka de brukar synas. Strömstaren såg jag vid 2 tillfällen. Första ögonblicket var någon timma efter jag kommit fram. Då visade den sig några minuter och jag kunde följa den i kikaren. Tyvärr så befann jag mig 15-20 meter bort och ett antal meter ovanför eftersom jag satt och spanade precis ovanför just detta fallet. Någon bild försökte jag inte ens ta.

Några timmar senare tog jag mig över till den västra sidan av Tidan och följde med nedströms kanske upp till 100 meter. Jag sökte stenbumlingar ute i vattnet där Strömstaren kunde tänkas besöka. Vattenståndet var dessvärre högt så jag gick tillbaka och satte mig någon timma ca 20-talet meter nedanför fallet och väntade.

Efter ett antal koppar kaffe och minst lika många smörgåsar dök plötsligt Strömstaren upp. Men naturligtvis så satte han sig på en av de stenar som jag inte kunde bevaka pga alla buskar som var i vägen. Nåväl, jag fick in honom i sökaren, lyckades sätta fokus och fick iväg ett skott mellan buskarna innan han lättade och försvann. Han satt där högst 2-3 sekunder men de chanser jag hade till fler bilder grusades av att fokus hamnade på buskaget hela tiden.

Strömstare lär finnas här både sommar- som vintertid, så för min del blir det till att återvända för fler och bättre bilder. Den enda ruta jag fick med mig hem är en riktig 'skitbild' och dessutom motljus, dålig utdelning denna gång för mig alltså.

Ett av de fall som finns utmed Tiden där jag satt och inväntade Strömstare.

När det känns som mest uppgivet så kan man ju leka lite med slutartiden och leta andra motiv i närheten.

En bedrövligt dålig bild på Strömstaren. Kraftigt motljus vilket gjorde att jag inte fick någon teckning i fjäderdräkten och dessutom buskage mellan mig och fågeln som skapar lite oönskade effekter.

Postat 2016-04-13 08:07 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ryfors I, Broholm och bojen

Broholm, måndag morgon.

Är på väg till Ryfors som ligger 3-4 mil hemifrån. Enligt uppgift så skall både Strömstare och Forsärla finnas nedströms Ryfors Smedja mellan några av fallen och/eller efter sista fallet innan Tidan rinner ut i Stråken. Jag har aldrig fotograferat någon av dem. Jag bestämde mig för att ta ’bakvägen’ till Ryfors, vilket för min del betyder att jag svänger av i Broholm och åker vägen förbi Margreteholm fram till Ryfors.

Strax efter att jag svängt av ligger denna boj stilla på Stråkens lugna yta.
Det blir dagens första bild.
Postat 2016-04-12 08:13 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 100 Nästa