KÖRJOURNALEN*

ögonblick, perspektiv, vykort & intryck

*eller jag rullar

XC på RV

eller att köra längs Indalsleden.

Nordsjön-Östersjön, Sverige-Norge. Trondheim-Timrå. Indalsleden är en sällsynt vacker och fantastisk upplevelse. Jag kan inte ens gissa hur många kilometer jag har gjort på vägen men det är inte förrän jag började fotografera som jag reflekterat över den storslagna omgivningen.


Att köra bil längs Indalsleden och lyssnad på skön musik är jämförbart med att titta på en fängslande film med bra soundtrack. Volvon är en kameraväska med gott om plats. Bensträckarna blir så mycket bättre med kamera och matsäck.


Dalgångarna vid Döda fallet och Hammarstrand på Riksväg 87 är praktfulla.

Planera en resa längs Indalsleden! Vandra, cykla eller kör. Här finns massor att upptäcka och uppleva!

Postat 2013-07-20 10:17 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pop opp i topp, så att pulsarna slår!

eller toppform, topptur och toppstuga.

10 april 2013. Tog ledigt från jobbet mitt i veckan. Packade stora ryggsäcken. Isolerande överdragskläder, supervarma Caribou, termos med choklad, limpmackor och fotoutrustningen så klart. Lämnade Östersund för Åre. Tog några åk i underbara Stendalen och njöt en kopp gott kaffe hos Åre Kafferosteri innan jag tog sista kabinbanan upp. Därifrån måste man gå sista biten till Åreskutans topp.Väl uppe på toppen var även pulsen på topp. Målet med denna dag var att fotografera ett panorama av den jämtländska fjällvärlden i solnedgången från Åreskutans topp.Det är en härlig känsla att stå ensam på en fjälltopp. Vädret var klart men blåsigt. Mer än 20 m/s i byarna. Det blåste för mycket för mitt klena stativ. Och ska sanningen fram så blev jag ganska uttråkad efter några timmar och då var jag ändå inte halvvägs framme vid solnedgången. Så nästa år ska jag göra om det. Men då ska jag satsa på februari-mars när mörkret kommer tidigare.Jag fick min solnedgång i alla fall. Stannade till i Mattmar och fångade solen när den kröp ner bakom Åreskutan. Jag såg för övrigt en häger flyga över E14 när jag passerade Mattmar förra veckan.Kabinbanan syns tydligt genom ett 400mm.En sista glimt av solen.Pä väg hem via isvägarna på Storsjön passerade jag Norderön, en liten ö full av rådjur. Mina förväntningar införlivades. Men solen hade gått ner. Tur att K-5:ans fina sensor aldrig sviker, vare sig på höga ISO eller stabilisering med ett 400mm monterat. Här 1/15s och ISO 3200.

Postat 2013-05-11 09:27 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dynamiskt omfång och en krispig 31 millimetare

eller rådhusets baksida och lite drag i reglage.

Att sensorn som sitter i Pentax K-5 har ett otroligt dynamiskt omfång har nog inte undgått någon som har lite koll på prylar. Samma sensor sitter i kameror från Nikon och Sony. Sony ska också komplimenteras då de är producent av denna fantastiska sensor.


Detta är Rådhuset i Östersund. Fotot är taget på "baksidan" och i motljus. Exponeringen fräter nästan ut himlen men visar husets detaljer hyffsat. Jag har placerat mig så att solen precis skyms av taknocken.


Här återges himlen men Rådhuset är en svart silhuett. Här har jag backat några steg så att solen precis skymtas ovanför taknocken.


Men med lite justeringar i Adobe Lightroom så kan du få fram det här ur den sista bildens RAW-fil. Det finns mycket information att hämta i de mörka områdena. Jag exponerar numera ofta mot de ljusa områdena för att sedan framhäva skuggorna i Lightroom.

För övrigt så är FA 31mm/F1.8, som används här, väldigt skrap.

Postat 2013-04-09 00:01 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

När kommer norrskenspeaken?

eller för exakt ett år sedan sprakade det i alla fall på himlen.


Norrskenet verkar ha lyst med sin frånvaro den här säsongen och snart är vårdagjämningen här och då blir ju dagarna längre än nätterna.


För exakt ett år sedan var jag i Vormträsket i Lappland och under två klara kvällar uppenbarade sig ett intensivt norrsken.


2-4 sekunders slutartid på den här bildserien (nr 2-4) avslöjar hur intensivt skenet faktiskt var. Brukar normalt ligga på mellan 10-20 sekunder.


Rakt ovanför mig tycktes skenet utgå från ett slags centrum och det strålade med hastiga rörelser och skiftande färger. För ungefär tjugo år sedan såg jag något liknande men som då var mycket, mycket värre. Då befann jag mig mitt i Östersund en höstkväll och trots ljusföroreningar skådade jag mitt livs norrsken hittills.

Postat 2013-03-15 20:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bourbon Jungle

eller när kaffe smakar mer än kaffe!Äntligen helg! Dagsljuset letar sig in genom fönstret och blommorna kastar skuggor på väggen. Det finns ingen tid att passa. Inga måsten idag.

På med pyjamasbyxorna. Glider över plastgolvet i raggsockarna. In i det svala köket. Kastar ett öga ut på gatan. Vårvintern är här. Plusgraderna är sköna men förstör det vackra vita. Diskhon är fri från smutsigt köksgeråd. Sätter full fart på kallvattenkranen. Tar en klunk. Friskt! Fyller vattenkokaren. Tar fram en påse Bourbon Jungle från kylen. Wrrooooommm! Doften av nymalda kaffebönor sprider sig i köket. En, två, tre, fyra, fem och sex skopor i pressobryggaren. Ringlar långsamt hett vatten över kaffet. Creman lägger sig som ett ljusbrunt skikt över det kolsvarta kaffet. Det doftar ljuvligt. Rör om och ställer åt sidan.

Hämtar Macbooken. Slår mig ned. Scrollar igenom flödesläsaren. På Fotosidan. Martin bjuder i vanlig ordning på en intressant blandning av teknik, fina kompositioner och föredömlig användning av skärpedjup. Heléne fascinerar, som hon brukar, med magiska bilder och tekniker. På nätet. Prosophos bloggar om döda pixlar på en Lecia Monochrom. Ett bild reportage på The Altantic's In Focus handlar om ett tunnelprojekt i New York. Suktar efter Dell's nya 29" i 21:9 format. Spanar in Cyberphoto's kampanjer. Imponeras av nya Fujifilm X100s tysta slutare på Youtube.

Nu har kaffet stått och dragit. Pressar långsamt ned filtret mot botten. Håller upp i min favoritkopp. Dricker. Njuter. Önskar dig en underbar helg. 

Postat 2013-02-24 11:49 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 14 Nästa