Betraktelser från livets stig

På plats

Så var flyttbestyren över och jag har börjat bo in mig i mitt nya hem. Kan konstatera att detta var en dröm som skulle bli verklighet, trivs verkligen med naturen direkt utanför dörren. Det var 23 år sedan jag lämnade byn och nu är det som att upptäcka den på nytt. Precis som innan jag fick ta bort Bell hänger kameran runt halsen på mina turer i naturen och det är inte fel att säga nytändning när det handlar om fotografering för min del. Det är framför allt det lilla som dragit mina blickar till sig! Inte så konstigt kanske med våren och den fägring den bjuder på.

Vitsipporna går förstås inte att motstå! Från den första som kikar fram tills den klär sig i rosa inför slutet. Fortfarande står markerna vita och i storskogen blommar fortfarande en och annan blåsippa.

Trots att det är gott om våtmarker ser jag inte mycket av mossporer, så när jag vid en av mina vandringar fick syn på ett litet bestånd blev jag så ivrig att när fotandet av dem var över insåg jag att jag legat med ena benet och foten i vattendraget. Något blöt blev det att ta sig hem.

Känner vad jag saknat just den typen av fotograferande där jag vandrar dit näsan pekar och där stundens ingivelse är vad som leder till bilder. Där föds lusten och viljan till bildskapande för min del.

Det har varit många fina morgnar sedan flytten, kalla och fuktiga med ett fint ljus. Det fina vädret har nu bytts mot regn och snö och jag lider med de blöta flyttfåglarna.

Vallarna nere i byn är fulla av flyttfåglar, tranor, gäss, sångsvanar, tofsvipor och annat. Hade tänkt mig ner någon tidig morgon, men så har det inte blivit. Istället har jag haft kameran med i bilen och tagit några bilder ut från bilfönstret under flyttandet. Fåglarna är fortfarande kvar så den där morgonen kanske blir av!

En morgon när jag steg ut från torpet låg den här råbocken på ängen. Jag gick in och satte telet på kameran och den låg fortfarande kvar när jag kom ut. Stod en lång stund på ganska nära håll och iakttog honom utan att han flyttade sig. Fick för mig att det var något fel på honom, men när jag någon timme senare kom tillbaka betade han med sina två getter vid skogsbrynet.

Igår såg jag årets första svala och en tornfalk från altan så nu är nog försommarvärmen på återtåg! Hoppas innerligt att tornfalken gillade vad den såg och bestämmer sig för att häcka här!

Inlagt 2014-05-11 21:16 | Läst 1738 ggr. | Permalink
Fint berättat och stämningsfulla kort, avundas att få bo med naturen runt knuten. Hoppas vädret tar sig nu bara! God fortsättning på våren. Mvh Robin
Svar från yka 2014-05-12 07:18
Tack Robin för att du tog dig tid att kommentera inlägget! Ja jag känner mig mycket priviligerad över att få bo som jag gör! Även om blötan gör gott i naturen längtar jag värme och enligt SMHI är den på väg! Önskar dig också en god fortsättning på våren och fotandet! Yvonne
Du verkar ha hamnat på en fin plats. Tänk att ha djuren utanför. Min dotter bodde i skogskanten tidigare och hade rådjur, grävling, slaguggla och mängder av djur i närheten. Förstår att du har något liknande.
Sten
Svar från yka 2014-05-12 07:24
Hej Sten! Det är en ynnest att få bo som jag gör nu! Hade nästan glömt bort vilken fin trakt detta är, en skön blandning av gammal kulturmark och ren vildmark. Direkt nedanför torpet är det ca 50ha som är naturskyddat pga rara fåglar och örter. När jag bodde här tidigare var det våra fårbetesmarker, som efter några års betande var som en engelsk park. Det kändes något sorgligt att de fått växa igen, men när jag vandrat där nu är det rent magiskt. Önskar jag hade din kunskap om fåglar för jag hör många fågelläten som jag inte känner igen och undrar över vad det är för fågelarter. Det blir mer och mer av det allt eftersom flyttfåglarna anländer. Tack för din kommentar och ha en god dag! Yvonne
Många fina bilder på blommor, fåglar och andra djur! Det syns att du har ett konstnärligt öga.
Hälsningar
Bjarne
Svar från yka 2014-06-04 07:24
Tack för din fina kommentar Bjarne! Bättre sent än aldrig! ha en bra dag! Yvonne
Så där vill jag också bo. Visserligen har vi både rådjur och räv som kommer till vår tomt men det är ändå inte samma sak som att bo på landet.
Fina bilder och fint berättat.
Svar från yka 2014-06-04 07:28
Tack Margareta för din kommentar! Nog är det ett privilegie att få bo som jag gör, men var plats har sin tjusning och det låter inte fel att bo som dig med räv och rådjur på tomten. Bättre sent än aldrig! Ha en bra dag! Yvonne