Betraktelser från livets stig

Hemmavid

Det är där vi ska vara i nuläget och jag gör som myndigheterna säger. Det blir hemmavid och i närområdet.

Tur nog bor jag så det är fullt upp, vilket är bra både för mig och min omgivning, då jag är en ganska rastlös person. På andra sidan grusvägen ligger den gamla fårhagen och dammen, där det är gott om kräldjur och trollsländor under vår och sommar. Har dragit ned på mättnaden då grönskan blev för mycket i det starka solljuset!

I veckan blev det tillökning på torpet! Det är tre hönor som ligger och ruvar och i första kläckningen blev det sex kycklingar. Hönan har valt det mörkaste hörnet i hönshuset för sin ruvning så att få till en vettig bild var inte det lättaste med min utrustning. Skruvade upp iso till 3200 så något kornigt, men visar ändå. Så småningom tar hon förhoppningsvis med sig kycklinggänget ut så förutsättningarna för bättre bilder ökar.

Hönsen går lösa på tomten stor del av dagen, men inte när jag är borta. Eftersom jag vill att de skall ha sin frihet så mycket som möjligt är jag för tillfället en riktig hönsmamma. För det mesta hemma! Det är många som är sugna på en hönsstek, räv, hök och så skatorna som går hårt åt kycklingar. Svär ofta över de retliga skatorna. Att de är vackra hjälper föga!

I helgen hade jag besök av en annan varelse som helst får hålla sig långt borta från mig! Någon som lätt tar möss och säkert en liten kyckling.

Hoppas den bara var på genomresa, annars får jag tala med en ormfantast här i byn så han flyttar den åt mig. Det finns trevligare besök! Just nu är det fullt av pollinerare i trädgården och det gläder mig.

Var med om ett underligt beteende hos några tranor i helgen, men det får bli ett annat inlägg. Avslutar med en bild på en av gårdens väktare, den käre Arras, som snart fyller året.

Sköt om er!

Inlagt 2020-05-31 20:41 | Läst 968 ggr. | Permalink
Gillar hönan, den är fin. Vilka vackra miljöer du har.
- hawk
Svar från yka 2020-06-01 08:14
Hönan är fin och en mycket duktig mamma, trots att hon inte är året än. Lätt att bli hemmablind, men den här tiden på året är det Änglamark överallt. Ha en fin dag!
Jättefin miljö verkligen som jag sa i en annan blogg :)

Riktigt fina bilder och jag gillar nog porträttet på Arras bäst, kul att se honom :)
Fjäril är fint och hönor med kycklingar likaså.
Orm kan jag hålla mig ifrån....
Spännande med tranorna :)
Svar från yka 2020-06-01 08:19
Kul att du gillar bilderna även om de inte är så perfekta. Arras är en liten pärla, som utvecklas till en riktigt trevlig hund. Ha en riktigt fin dag!
Vad fint! Och en Makaonfjäril har du som gäst också.. det är inte illa! Jag har sett en sån en gång på Gotland för kanske 15 år sen.. såg den från bilen..
Hälsn!
Svar från yka 2020-06-01 08:24
Macaonfjäril har jag i trädgården varje försommar, men trodde jag skulle bli utan i år. Hade en stor syrenbuske som Macaonfjärilar gillade, men den sågade jag ned i höstas då den behövde föryngras. Blev glad när mossfloxen var lika populär. Brukar se den några få dagar innan den försvinner. Har dock aldrig sett någon larv! Synd då de också är fina. De är väldigt fladdriga av sig så det är svårt att få till en vettig bild, man får ta många. Ha en riktigt fin försommardag!
Fin serie bilder. Gillar bäst Makaonfjärilen, så vacker och som jag aldrig ha sett ute i det fria. Ormen var fin också
Svar från yka 2020-06-01 08:35
Macaonfjärilen är verkligen vacker och svår att se sig mätt på. Huggormen är vacker den också, men uppskattas inte i trädgården av mig. Den kröp in under lillstugan så jag hoppas verkligen inte att den tänker ha min tomt i sitt revir. Det finns några killar i byn som har kräldjur som sitt stora intresse så de får hjälpa mig att flytta den om så blir fallet. Ha en riktigt fin försommardag!
Vilken underbar miljö du har. Då går det nog lättare med karantän.
Fin fjäderdräkt hönan har och de små kycklingarna verkar få lika fin dräkt.
Hoppas ormen är på genomresa och att lilla Arras inte är så nyfiken på den.
Mycket fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från yka 2020-06-01 17:28
Helt klart lättare att befinna sig i karantän när man kan fylla dagarna med göromål av alla de slag och de sista dagarnas väder hjälper också till. Det är Wyandottehöns som jag har så kycklingarna får samma teckning, men det är som med Zebrorna, ingen teckning är den andra lik. Arras reagerade som storebror Karo! Tillsammans har vi stött på orm och jag har talat om att han skall hålla sig undan, så nu fick han visa hur en hund beter sig i möte med orm. Ha det riktigt gott!
Hej Yvonne.
Hvilken dejlig serie.
Jeg har en svigerinde, som har det på nøjagtig samme måde med at være: "en riktig hönsmamma".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från yka 2020-06-01 17:30
Ja tänk hur man blir med åren, allt mer hönsmamma. Det är roligt med de små så jag klagar inte nämnvärt över läget. Ha det bra!
Så fint med kycklingarna och jag förstår att skatorna är ett problem. Du får gärna visa fler bilder på höns och kycklingar när de är ute. Makaonfjäril är lyxigt tycker jag, den ser jag väldigt sällan. Arras ser ut som en skön hund med lite bus i blicken.
HÄlsningar Lena
Svar från yka 2020-06-01 17:33
Det är gott om blommor och gott om pollinerare i år, vilket är glädjande. Macaonfjärilen har jag på besök varje försommar, men den stannar bara några dagar. Får se när hönan väljer att gå ut med de små, de kanske hinner bli bra stora. Såg idag att de redan börjar få vingpennor. Arras är en mycket trevlig hund, i tonåren med det som det innebär, men en pärla i utveckling. Ha det fint!