Betraktelser från livets stig

Höst

Så kom hösten! De flesta flyttfåglarna har lämnat och nu syns eller hörs varken trana, tornseglare, gäss eller svanar mer.

Reproduktionen bland tranor och sångsvanar har varit underlig i år. Av paren i byn med omnejd har inte häckningen varit lyckad. Ytterst få par har syns till med ungar. Vet inte orsaken, men ledsamt att konstatera. Hoppas på bättre lycka nästa år!

Rödhaken förgyller ännu tillvaron. En av de första som kommer om våren och en av de sista att bege sig mot varmare trakter under hösten.

Ute i naturen blir hösten allt mer påtaglig. Dagarna blir kortare och kvällar och nätter så mörka, fast färgprakt, stjärnhimlar och dimmiga morgnar hör också årstiden till. Här ett axplock av bilder från vår natur som jag sett under de gångna veckorna.

I den här bilden lyckades jag faktiskt fånga en flygande slända, något jag inte lyckats med under hela sommaren. Västanberg.

Medvetet stor bländare och lite oskarpt, då jag ville få fram mystiken jag kände vid det här tillfället. Vet inte om jag lyckades. Lilla Ovantjärn!

Svarttjärn!

Tallheden!

Kornåker i byn!

Stöpsjön!

Det har blivit en del fotograferande under sommaren, men jag har inte haft så mycket tid vid datorn. Det lär bli mer tid för det när vi går mot sen höst och vinter. Säkert också mer aktivitet för mig här på sidan. Alltid trevligt att ta del av inläggen här på bloggsidan och det gör jag ganska regelbundet. Ibland kommenterar jag och ibland inte! Ha det bra därute i den fina hösten!

Inlagt 2020-09-20 18:00 | Läst 1033 ggr. | Permalink
Det här var ju bra! Flera bilder ser ut som riktigt vackra målningar, speciellt de första på Tranan!
Hälsn!
Svar från yka 2020-09-21 09:31
Roligt att du gillade bilderna. Bilderna på tranan var en ren lyckträff. Trodde att alla tranor flyttat, men så stötte jag på ett par lite sent på säsongen. Ha en fin dag!
Det är väldigt fina bilder du visar. Tranan i dimma gillas naturligtvis. Tallarna i dimman hamnar högt i poängskalan hos mig. Så otroligt vackert.
Sten
Svar från yka 2020-09-21 09:35
Sveriges natur är vacker till största del och det är en ynnest att få njuta av den. Roligt att du gillade bildserien. Fotot på tallarna är tagna på Tallheden, som är ett område centralt i byn där man passerar när man går väster och norrut i byn. Blir en del bilder därifrån. Ha en fin dag!
Jättefin serie Yvonne!! Tranorna i dimman så vackert och likaså dimman i skogen, sjön :)
tråkigt när de misslyckas eller vad det nu beror på med häckningen/ungar....

Hösten kryper närmre, har dock varit väldigt varmt denna vecka och helg här iaf som har varit rätt så skönt :)
Svar från yka 2020-09-21 09:39
Tack för din kommentar! Första gången som jag sett häckningen gå så dåligt bland sångsvan och tranor. Skall bli intressant att se om någon kan visa på anledningen. Det är en fin höst här också, klara och fina dagar. Ha en bra dag!
Roligt att se dina bilder igen, hög klass på dom! Hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-09-21 09:55
Tack för en sådan uppmuntrande kommentar! Rör mig i ett ganska begränsat område och det har inte blivit större under coronapandemin. Bilderna jag tar är inte allt för sällan från några få ställen. Det som ändå gör dem olika är årstiderna, ljuset och kamerainställningar. Den typ av fotografering som är njutbar för mig är det som fångar min blick under promenaderna. Så det är klart att jag tänker att det inte är så intressant att se väldigt likartade bilder i inläggen från mig. Roligt då att det uppskattas! Nog om det! Ha en bra dag!
En fin serie, men sista bilden är den jag fastnar mest för gillar det lite diffusa. Även första på tranan i dimman sticker också ut
Svar från yka 2020-09-21 11:15
Ibland är den blå timmen verkligen blå! Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Å vad fina foton här. Den med tallarna men även dimman vid sjön.
Hösten är på gång märks så tydligt den här veckan å jag gillar den lite mysigt mörker tända ljus och sånt
Svar från yka 2020-09-21 11:17
Hösten har sina fördelar! Det är skönt, som du skriver, när allt saktar ned och man får tid för mysstunder. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Vilka godbitar du visar! Märkligt och tråkigt med häckningen. Visst finns mystiken där helt klart. Väldigt läckra bilder med dimman.

MvH
Johnny
Svar från yka 2020-09-21 11:20
Mycket märkligt och tråkigt med häckningen hos vissa fåglar. Har aldrig upplevt något dylikt tidigare. Hoppas, som skrivet, att häckningarna lyckas bättre nästa år. Stort tack för din kommentar och ha en bra dag!
Ett fint och varierat inlägg med många härliga motiv i dimman. Jag ser gärna mer av dina bilder under höst och vinter.
Hälsningar Lena
Svar från yka 2020-09-21 16:48
Det är tacksamt att fotografera under tidiga hösttimmar. Något av en favorit hos mig. Jag behöver inte gå upp så tidigt för att njuta av morgonens magi, vilket är skönt. Tack för en vänlig kommentar! Ha en fortsatt god dag!
Oj vad mycket vackert här fanns..Tranan förstås men dom fyra sista blir ju lite extra..
Den ensamma fågeln i viken gör hela bilden i mitt tycke..
Mvh/Gunte..
Svar från yka 2020-09-21 16:55
Roligt att du upptäckte den ensamma fågeln i Svarttjärn. Det gör en hel del tycker jag också att få med något levande i en bild. Tyvärr är det ganska så tomt på liv vid vattendragen så här års. Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin dag!
Hej Yvonne!

Motiven, ljuset och färgerna är rena poesin. Och dessa underbara namn till det, wow:) Sverige när det är som vackrast, och tidig höst när den är som mest njutbar.

Ledsamt att tranor och svanar inte lyckats så bra, men glädjande att rödhaken ännu är kvar, precis som du skriver.

Bilder som får en att le och längta ut:) Tack!
Allt gott!
//Morgan
Svar från yka 2020-09-21 16:59
Hej Morgan! Sverige är vackert och hösten så speciell med sitt ljus, färger och morgondimmor. Helt klart ledsamt för de häckande paren att det blev så lite smått i deras bon. Hoppas på bättre förutsättningar nästa år.Tack för en upplyftande kommentar! Ha en fortsatt fin dag!