Betraktelser från livets stig

Att rensa bilder i den digitala tidsåldern

Rensar och sorterar bilder från ett halvår tillbaka och de blir många i den digitala teknikens fotspår. Vissa bilder är inga problem de åker direkt i papperskorgen, vill inte se dem igen! Det är värre med de där som jag kanske vill titta på en gång till. Det är lätt att en bild inte riktigt når fram när man kommer hem med kanske 200 bilder på minneskortet. Det har hänt att jag upptäckt bilder efter något år, som jag tycker mycket om, men som gick mig förbi vid första genomgången. Så de där "kanskebilderna" är ett gissel, som jag ändå sparar under en period.

Allra svårast att rensa är bilder av människor och jag fotograferar i princip bara folk jag känner, eftersom jag känner mig mest bekväm med det. Det skall verkligen vara urusla bilder av det slaget för att jag skall trycka delete.

Yngsta barnbarnet på besök i slutet av augusti! I den ålder då allt skall undersökas och smakas på!

Senare på dagen bjöds det på vattenmelon och det var gott! De två sista bilderna tagna vid köksbordet med ljus från fönstren. Har inte riktigt lärt mig detta med ljussättning och tycker oftast att de bilder jag tar med blixt blir platta.

Rensningen fortgår, inte fort men ändå framåt!

Inlagt 2014-10-13 21:29 | Läst 1778 ggr. | Permalink
Håller med dig Yvonne materiella bilder är lättare att ta bort! Här har du lagt in fina barnbilder som troligen inte kommer att tas bort!
Svar från yka 2014-10-14 19:07
Nej de här bilderna åker inte i papperskorgen! Barn och barnbarn absolut svårast att radera! Ha en fin kväll! Yvonne
Visst kan detta vara ett problem i dag. Ändå måste jag som gammal antikvarie puffa för att man skall vara försiktig med delete-knappen. Det är alltid framtiden som avgör vilka bilder som har ett bestående värde. Numera har man ju även fantastiska lagringsmöjligheter utanför datorn, när man kan köpa ett USB-minne på över 30 Gigabyte för ett par hundralappar.
Svar från yka 2014-10-14 19:13
Det är svåra val när man ser över bildskörden! Fast ganska ofta, för egen del, har jag tagit en serie bilder av samma motiv med olika inställningar för att få ljus och skärpa som jag vill och då känns valet lättare. Vad gäller vissa miljöer och som sagt människor sparar jag det mesta. Använder mig inte så mycket av USB-minne utan externa hårddiskar och de är relativt billiga de med. Ha en fin kväll! Yvonne
Härligt gulliga bilder på "storbebisen" tar du 200 bilder på en sån här fotosession så kan det väl vara lagom att spara en tio tolv stycken av dom bästa, men du ska kanske inte ha för brått. Många fotografer med digitalkamera tar ju en oerhörd massa bilder när dom fotograferar, det är bättre att använda huvud o känsla o ta bilder när man ser att det blir en bild - som på den analoga tiden, givetvis kan man kosta på sig nån extra för att va på säkra sidan, men att komma hem med oerhört många bilder o försöka redigera är jäkligt tröttsamt, o ganska oproffsigt o kan göra att man tröttnar. Men dina bilder här är alla värda att bevara ur min synvinkel! Må gott, LO
Svar från yka 2014-10-14 19:25
Håller med om att använda huvud och känsla vid bildtagandet, men vid vissa tillfällen när jag varit ute ett antal timmar under en morgon och ljus och annat stämmer kan det lätt bli en 100-150 bilder tagna. Nu inträffar det inte så ofta och vad gäller bildserien på barnbarnet blev det inte mer än ett tjugotal. Är ju också ganska novis på detta med foto vilket innebär att jag kan få ändra inställningarna ett antal gånger innan jag får till bilden som jag vill. Vilket innebär att de bilder som blir alldeles för mörka eller ljusa är mycket lätta att slänga i papperskorgen. Håller också med dig om att det kan vara jäkligt tröttsamt både att redigera, rensa och sortera om det blir för många bilder och bildtröttheten slår lätt till. Kanske är det så att desto mer man lär sig om fotografering, desto sparsammare blir man med avtryckarfingret och desto mer tid får man för varje enskild bild? Ha en fin kväll! Yvonne
Det är alltid en avvägning vilka bilder man skall spara och kasta. Tyvärr så tycker jag att man kanske sparar alldeles för många bilder, många kommer aldrig till användning. Men som du nämner så är det svårt med bilder på närstående, det år svårt att kasta bort dem. Jag gör alltid en ordentlig grovrensning direkt när jag kommer hem med bilderna, sedan efter några månader så går jag tillbaka och rensar igen. Men vissa år tar man kanske väldigt många bilder och då kan det vara svårt att hinna med gallringen.
Svar från yka 2014-10-14 19:31
Det låter som vi har ganska likartad strategi vad gäller bildhanteringen! Jag gör också en snabb grovrensning och tittar lite extra (förhoppningsvis) på någon bild som jag känner det där lilla extra för. Sedan kan det dröja innan jag ser över bildskörden igen. Det blir oftast under vinterhalvåret som jag tar mig den tiden. En fotograf, kommer inte ihåg vilken, sa att man inte skulle spara någon bild som man inte kunde tänka sig att förstora och hänga på väggen. Där är jag inte än, men märker att jag blir tuffare med tiden vad gäller rensning! Ha en fin kväll! Yvonne