Betraktelser från livets stig

Bäverlek

ibland blir jag så fruktansvärt trött på mig själv! Rör mig mycket i naturen och får se en del intressanta händelser, men och det är just det, missar vettiga bilder p.g.a. att jag har felinställd kamera. Precis vad som hände mig i morse! Innan jag ger mig ut ställer jag in kameran, som alltid, med högt iso, kort slutartid, relativt stor bländare och seriebildtagningen på. Hade varit ute en bra stund utan att stöta på något intressant, förutom att det var en underbar sommarmorgon. Så plötsligt när jag är på väg hemåt ser jag en rörelse i ena ögonvrån. Två bävrar som leker i älven och jag börjar fota. Många bilder blir det!

När leken var över och jag började titta på bilderna i kameran var de mycket ljusa och suddiga. Fem sjättedelar av bilderna var det bara att låta gå i papperskorgen och resten fixa så gott det gick i elements. Kvaliteten på bilderna gjorde det inte heller möjligt att förstora det minsta. Kom på att jag tagit en bild av älven precis innan jag fick syn på bävrarna och ändrat inställningen i kameran. I stundens hetta glömde jag bort det. Inte första gången jag blir så fascinerad av något jag ser att jag glömmer allt annat. Ett av de värre när jag för första gången stod öga mot öga med varg. Är det bara jag? Tur man fotar i raw så det går att göra något åt bilderna. Blir att bege sig till samma ställe några morgnar framöver och hoppas på tur.

Lite lättare när motiven är stilla och jag ger mig tid att tänka. Guckuskon rörde inte märkbart på sig!

Tranorna som börjat visa upp sina ungar ger mig också tid att kolla inställningarna.

Sköt om er!

Inlagt 2020-06-11 18:03 | Läst 1052 ggr. | Permalink
Va kul med traneungar (heter det så :), det har jag aldrig sett, men de borde ju ändå passera här på hösten men då är det troligen stora.

Kul med bävrarna, bilderna blev ändå OK tycker jag, men du borde kunna mörka ner bilderna något till tycker jag

Att man har fel inställning på kameran händer nästa alltid, suck. Man ändrar tiden till långsam för det är något stillasittande och man vill ha låga ISO, så lyfter någon spännande fågel och så tar man sina bilder med för lång tid, fel exponeringskompensation etc. Sätter jag in avståndsbegränsningen på 6m och längre, så visst sätter sig en fågel 4m bort och man förstår inte varför allt är så suddigt. Men när händelsen har passerat kan man lugnt konstatera att man hade fel inställningar. Men att göra den inledande inställningen innan man åker hemifrån gör jag alltid så när jag slänger upp kameran kanske inifrån bilen så veta jag att den är redo för flygande fågel
Svar från yka 2020-06-12 08:16
Gör också inställningarna innan jag beger mig hemifrån. Vid det här tillfället hade jag tagit en landskapsbild minuterna innan, skruvat ned slutaren till 80, men inte isot då det var relativt mörkt. Surt sa räven..... Skönt ändå att höra att man inte är ensam om sina misstag. Tack för din kommentar och ha det fint!
Tycker att du har fått fina bilder här ändå =)
Särskilt de två sista här, riktigt kul att få se ungarna där =), det var därför som tranan betedde sig "konstigt" sist du bloggade om den ;)

Vet inte vilka inställningar du kör med men testa att köra med manuellt läge och auto iso. Då sköter du bländare och slutartid på främre respektive bakre ratthjul och kameran sköter iso talet efter de valen som du gör :) Kör alltid så nu för tiden, vilket funkar riktigt bra!
Svar från yka 2020-06-12 08:20
Detta var en annan trana på ett annat ställe. Gott om häckande tranor i byn och dess omgivningar. Kör manuellt men inte auto is, ser att fler rekommenderar det får prova det, blir en inställning mindre. Missen igår var ett landskapsfoto minuterna innan jag såg bävrarna och hade skruvat ned slutaren till 80. Så kan det gå! Tack för kommentar och tips! Ha det fint!
Sådant händer titt som tätt vilket beror på ( min analys 😊) att fotointresset är brett kräver många olika inställningar
Svar från yka 2020-06-12 08:23
Precis så! Allt från rörliga motiv, till landskap och macro. Retligt ändå när man får se något som inte sker dagligen direkt. Bara att bita i det sura äpplet....... Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Inte så pjåkigt trots allt.
Jag instämmer i tipset om autoISO i kameran.
Det är nog bland de bästa metoderna för plötsliga okontrollerbara situationer.
Jag brukar också ligga lite lågt med exponeringen så att bilderna hellre blir underexponerade än överexponerade. Det oftast bättre att lyfta upp (ljusa upp) mörka bilder än att mörka ner för ljusa bilder.
MVH Janne
Svar från yka 2020-06-12 08:26
Autoiso blir att testa. Har inte varit säker på att det fungerar, men många svar tipsar om det så jag skall absolut pröva. Att bilderna blev så överexponerade berodde på landskapsbilden jag tog minuterna innan då jag ändrade slutaren till 80 och fortfarande hade högt isotal. Så kan det gå! Tack för kommentar och tips! Ha en fin dag!
Ja, så där är det med inställningarna.. Jag har programmerat/sparat grundinställningar för fågel/natur på 'U1' (Nikon). Grundinställningarna för mig med dom tänkta motiven med tele är 1/500 sek. f/6,3 auto-ISO och exp. kompensation på -0,7 och AF på AF-C och 'enpunktsfokus'. När jag slår på kamerorna och då väljer 'U1' så blir det dom inställningarna.. och då är det tänkt med en 'normalmörk' fågel med lite mörk bakgrund, skog och liknande.. Allt måste så klart ändras om kameran riktas upp mot himlen och fågeln är mörk.. och tvärtom.. Har jag villat bort mig bland ändrade inställningar så stänger jag bara av kameran och sätter på den igen så återtas de här grundinställningarna snabbt.. Fungerar fint för mig! Vilka fina bilder här, ovanligt med Bävrarna så där! Det finns Bäver även här i närområdet men det är ändå sällan jag ser nån.. man kan ha tur och se lite färskt 'gnag' på nån strandnära gren ibland, då vet man vem som varit där.. har en fin liten helt gnagd gren i bokhyllan hämtad här nere i Årstaviken för några år sen!
Hälsn!
Svar från yka 2020-06-12 08:31
Har tänkt åtskilliga gånger att ha färdiga inställningar för olika situationer, men det har inte blivit av. Dina inställningar för rörliga motiv liknar mina, förutom kortare slutartid och att jag inte använt autoiso, men tänker pröva. Bävrar är skygga och som du skriver ser man mest avgnagda träd och stammar. Så att jag missade detta tillfälle känns mer än surt, bara att gå vidare. Tog faktiskt samma tur denna morgon, men inte ett liv. Tack för kommentar och tips! Ha en fin dag i vår huvudstad!
Det är så typiskt när det dyker upp något extra också. Jag har nog ganska likt Jans inställningar. AF-C, enpunktsfokus -0,7 -1,0 När jag sedan går omkring så tar jag ganska många bilder, på vad som helst bara för att se om exponeringen blir bra. Ofta råkar det bli någon gran, tall med grenar där det kanske hade suttit en fågel. Tycker det har fungerat. Men självklart har jag gjort massor med missar. Men det glömmer jag snart. Fin bild på tranan med ungar. Har själv inte lyckats med det.
Sten
Svar från yka 2020-06-12 08:36
Har också liknande inställningar förutom att jag inte fotat med autoiso, men det skall jag testa, verkar enligt kommentarerna fungera bra. Att fotografera tranor är lätt i min omgivning! Många häckande par och de visar gärna upp sig på vallarna i byn. Lite krångligare att ta sig ut på myrmarkerna för att få dem i den omgivningen. Tycker det är lite skönt att höra att jag inte är ensam om att göra missar, även om den här sista var mindre rolig. Får göra som dig glömma och gå vidare. Tack för kommentar och tips! Ha en fin dag!
Hej Yvonne.
Du har fått så många smarta tips och rekommendationer, så testa bara några av dem.
När jag kör hemifrån har jag i princip min på auto auto auto, som på många kameror kallas P-läge. Om en oförutsedd situation plötsligt uppstår kan det inte gå helt fel. Den attityden är det många som rynker på näsan. Det beror på att de inte vet att P står för Professional :-) :-) När jag väl vet vad jag vill fotografera ställer jag in det för ändamålet. Äntligen finns det något som heter: En dålig bild är bättre än ingen bild.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1771-manuell-manuell-manuell.htm#comments
Jag använde denna teknik med ankorna.
Svar från yka 2020-06-12 08:39
Ligger kanske något i att en dålig bild är bättre än ingen bild, men nog vill man få till det när tillfälle ges. Har inte provat att fota i P-läge, men ett bra tips om man snabbt behöver göra en förändring av inställningarna. Tack för kommentar och tips! Ha en fin dag!
Fantastiskt fina bilder, vilka naturupplevelser du bjuder på.
Svar från yka 2020-06-12 08:44
Nu är du snäll! Bilderna av bävrarna inte de bästa, men skrev av mig i ren frustration. Trodde jag fått ett gäng med riktigt fina bilder av något jag bara upplevt en gång tidigare i livet. Något surt att det inte blev så, men "Life goes on"! Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Vilket roligt möte med bävrarna men surt förstår jag med inställningarna. Du får nog fler försök ser det ut som. Tranorna med ungar var roligt att se. Det är inte ofta man fått se det, varken i verkligheten eller på bild.
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från yka 2020-06-12 08:48
Riktigt surt! Har bara sett lekande bävrar under en lång stund en gång tidigare i livet. Gick faktiskt samma tur nu på morgonen, men inte ett liv. Blir ändå fler morgonturer till området, har jag tur så. I mina hemtrakter är det gott om häckande tranor och när ungarna växt till sig visar de upp sig på de öppna markerna nere i byn. Denna bild är tagen genom bilrutan på väg in till staden. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Så kul att få chansen att fota bäver! Det där med att glömma ställa tillbaka till "normalläge" känner jag väl igen. Guckuskon är superfin!
Hälsningar, Bjarne
Svar från yka 2020-09-12 20:51
Tack för din kommentar! Det kändes surt att missa bilderna från ett ganska unikt tillfälle och har inte stött på bävrarna fler gånger under sommaren. Även om det inte är roligt för någon är det ändå en viss tröst att jag inte är ensam om misstagen. Ha det bra!