Betraktelser från livets stig

Hönsliv

Mycket av min tid de senaste veckorna har handlat om hönsskötsel. Har tre hönor som ruvat! De första kycklingarna kläcktes för drygt två veckor sedan och ett gäng till fick se dagens ljus i fredags. Nu är det bara en kläckning kvar och den förväntas inom de närmsta dagarna. Det har blivit en del provisoriska ommöbleringar i hönshuset för att låta de enskilda hönsen få eget utrymme och tid att knyta an till sina små innan de släpps ut i flocken. Häromdagen tog hönan med de äldsta kycklingarna med dem ut i grönskan och det gillades, både av höna, kycklingar och mig. De växer fort och har redan börjat få fjädrar och är inte bara små dunbollar längre. En hel del bilder har tagits och här kommer ett antal.

Slutligen den stolta fadern!

Sköt om er i denna ljuva sommartid!

Inlagt 2020-06-09 20:38 | Läst 971 ggr. | Permalink
Ojdå, ja då förstår jag att det varit fullt upp men roligt ju. Fina bilder kul att se dom.
Svar från yka 2020-06-09 21:20
Roligt, men man blir en riktig "hönsmamma"! Det finns många som vill ha en liten kyckling till middag så det blir mycket passande. Tur jag är pensionär så jag kan ge dem den friheten! Tack för din kommentar och ha det fint!
Så skönt att dom får växa upp i en naturlig miljö. Fint mönster på hönsen.
Sten
Svar från yka 2020-06-09 21:23
Skulle inte kunna ha djur om de inte fick leva så naturligt som möjligt. Mycket passande blir det, både räv, mård, hök, skator och fiskmås tar gärna en kyckling till middag. Det är det värt och roligt att studera dem. Tack för kommentaren och ha det bra!
Så söta, klarar hönorna av kycklingarna själva eller är det värmelampor och annat?
Svar från yka 2020-06-09 21:25
De är naturruvade, äger ingen kläckare, vill att naturen skall råda. Enklare så också då hönan tar väl hand om de små. Tack för kommentaren och ha det bra!
Så kul att få se dina kycklingar och visst går det fort även i "tamfågelvärlden". Ser att de börjar få vingpennor. Jättefina bilder och det verkar vara en bra hönsmamma som ser efter sina små.Tjusig pappa har de också.
Hälsningar Lena
Svar från yka 2020-06-10 17:50
Hönsmamman är så duktig, trots att det är hennes första kull. Det går förvånansvärt fort även i tamfågelvärlden, både skönt och inte. Tack för kommentaren och ha det fint!
Måste vara roligt att kunna följa allt, även om jag förstår att det kräver tid! Härliga bilder på väldigt söta små! Förstår att många faror lurar. Håller med Sten att det var ett väldigt elegant mönster både höna och tupp har! Hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-06-10 17:54
Det blir några timmar om dygnet när jag försjunker in i hönsvärlden! Roligt att iaktta det sociala samspelet mellan höna och kycklingar och även kycklingarna emellan. Rasen jag har heter Wyandotte och har anor sedan 1800-talet. De härstammar från Kanada och är härdiga och goda fodersökare. Tack för din kommentar och ha det fint!
Vad kul :) Söta små dunbollar. och föräldrarna hade en väldigt tuff fjäderdräkt/mönster.

Och som Sten skrev, bra att de får växa upp i en sådan här miljö :)
Svar från yka 2020-06-10 17:56
Det är roligt att allt gått bra och som jag svarade Sten, kan inte tänka mig att ha djur om de inte får leva så naturligt som möjligt. Tack för din kommentar och ha det fint!
Härliga bilder i grönskan.
Så söta de är och väldigt fina föräldrar också.

MvH
Johnny
Svar från yka 2020-06-10 17:57
Visst är de söta och föräldrarna är vackra. Nu spörs det hur de små utvecklas. Tack för din kommentar och ha det gott!