Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

På jakt efter ljuset

Lördag morgon vaknade jag helt utsövd tjugo minuter i fyra och bestämde mig för att ge mig ut på småvägarna för att fånga morgonljuset.

Det blev inte så mycket av med det! Inte pga ljuset utan pga mig som inte insåg var solen skulle gå upp och skapa magik. Efter 18 år uppe vid stugan vet jag precis hur ljuset faller under de olika årstiderna och var jag skall bege mig för att fånga morgonens ljusspel, nu i nygamla marker har jag ingen aning. Naturligtvis vet jag att solen går upp i öster, men inte på vilka platser den skapar magik

Det blev ändå en trevlig tur och jag var inte hemma förrän sex-tiden och nu har jag i alla fall skapat mig lite kunskap om det området.

Väl hemma gick denna Trana och sökte föda ca 15 m ifrån mig. Hann ta en bild innan den skrämd lyfte sina mäktiga vingar och försvann ur synfältet.

Gröngölingen som dagligen syns till i trädgården eller dess omgivningar var också vaken och poserade för några bilder!

Det grönskar i dalen och alla träd förutom Asparna visar sitt lövverk. Även i trädgården är försommarens växtkraft tydlig och resten av dagen ägnades åt gräsklippning och trimning!

Lev väl därute!

Postat 2014-05-20 07:27 | Läst 1606 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är majsnö i skogen

Det är inte svårt med den associationen nu när vitsipporna fått accompanjemang av harsyran! Hela skogen är täckt av ett vitt täcke och att inte dyka ned i det är omöjligt. En helg och ledighet gör det möjligt!

Harsyran som förutom att vara vacker att titta på är också rena godiset!

Vet att det går inflation i vitsippebilder, men säsongen för dem är snart över och nästa helg när jag får tid att krypa runt i markerna är nog deras saga all! Så det blir några sista bilder!

Under den varma helgen återkom svalorna, den första flugsnapparen har inspekterat holken på uthuset, stararna har anlänt och tornfalken återvände med sällskap. Om det blir någon häckning ca 25 m från torpet låter jag vara osagt! Läget kanske inte passade frun, men hoppas kan jag ändå göra. Det är svårt att inte älska livet för tillfället! Enda orosmolnet på himlen är väl krisen i Ukraina och vad det kommer leda till! Stormaktspolitiken lever sitt egna liv! Det borde vara tvång på att världens mäktigaste skulle vara tvungna att förhandla tills dess man löst konflikter som hotar freden. De skulle vara instängda, få god mat, sköna sängar så de håller hjärnan klar, men inte släppas ut förrän de hittat en lösning.

Ha en god dag därute!

Postat 2014-05-19 07:26 | Läst 1580 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På plats

Så var flyttbestyren över och jag har börjat bo in mig i mitt nya hem. Kan konstatera att detta var en dröm som skulle bli verklighet, trivs verkligen med naturen direkt utanför dörren. Det var 23 år sedan jag lämnade byn och nu är det som att upptäcka den på nytt. Precis som innan jag fick ta bort Bell hänger kameran runt halsen på mina turer i naturen och det är inte fel att säga nytändning när det handlar om fotografering för min del. Det är framför allt det lilla som dragit mina blickar till sig! Inte så konstigt kanske med våren och den fägring den bjuder på.

Vitsipporna går förstås inte att motstå! Från den första som kikar fram tills den klär sig i rosa inför slutet. Fortfarande står markerna vita och i storskogen blommar fortfarande en och annan blåsippa.

Trots att det är gott om våtmarker ser jag inte mycket av mossporer, så när jag vid en av mina vandringar fick syn på ett litet bestånd blev jag så ivrig att när fotandet av dem var över insåg jag att jag legat med ena benet och foten i vattendraget. Något blöt blev det att ta sig hem.

Känner vad jag saknat just den typen av fotograferande där jag vandrar dit näsan pekar och där stundens ingivelse är vad som leder till bilder. Där föds lusten och viljan till bildskapande för min del.

Det har varit många fina morgnar sedan flytten, kalla och fuktiga med ett fint ljus. Det fina vädret har nu bytts mot regn och snö och jag lider med de blöta flyttfåglarna.

Vallarna nere i byn är fulla av flyttfåglar, tranor, gäss, sångsvanar, tofsvipor och annat. Hade tänkt mig ner någon tidig morgon, men så har det inte blivit. Istället har jag haft kameran med i bilen och tagit några bilder ut från bilfönstret under flyttandet. Fåglarna är fortfarande kvar så den där morgonen kanske blir av!

En morgon när jag steg ut från torpet låg den här råbocken på ängen. Jag gick in och satte telet på kameran och den låg fortfarande kvar när jag kom ut. Stod en lång stund på ganska nära håll och iakttog honom utan att han flyttade sig. Fick för mig att det var något fel på honom, men när jag någon timme senare kom tillbaka betade han med sina två getter vid skogsbrynet.

Igår såg jag årets första svala och en tornfalk från altan så nu är nog försommarvärmen på återtåg! Hoppas innerligt att tornfalken gillade vad den såg och bestämmer sig för att häcka här!

Postat 2014-05-11 21:16 | Läst 1515 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera