Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

En dag i fotografins tecken

Dagen började med en långpromenad med Abbe i ett fantastiskt fint morgonljus!

Så småningom lättade dimmorna och en klarblå himmel uppenbarade sig!

Efter frukosten åkte 100-400 på kameran och jag begav mig ned på ängen för att förhoppningsvis få till några sländbilder. Jag är inte känd för mitt tålamod, men efter att ha sett otaliga sorter av sländor nere vid dammen hade jag bestämt mig för att inte ge upp i förtid denna gång.

Tyvärr ingen bild av de där jättestora sländorna som flyger kring som mindre helikoptrar!

En liten fjäril fastnade också på bild! Igår kryllade hela byn av Sorgmantlar! Tog ett 40-tal bilder, men alla åkte i papperskorgen. Trots mycket kort slutartid och en bländare på 5.6 fick jag inte till en enda bild med skärpa på hela fjärilen. Kanske blir nya möjligheter idag?

Blev även några blombilder! Har inte blivit något av det efter att vitsippesäsongen var över! Tror det är första året som jag inte luktat på en Liljekonvalj!

På eftermiddagen bestämde jag mig för att leta upp ett område med gammelskog, som den största skogsägaren i byn tipsat om. Det blev en skräckblandad tripp! Vägen blev bara smalare och smalare och så började det bära uppför. De senaste åskvädren hade spolat bort stora delar av vägen så jag fick kryssa mellan stora stenar och hålor för att inte få bilen sönderslagen undertill. Var också tvungen att hålla relativ hög hastighet för att ta mig uppför branterna. Fanns ingenstans att vända och backa flera km i nedförslut var inte att tänka på. Såg den gamla fina skogen, men stanna, nej.

Efter många vedermödor och hjärtat i halsgropen nådde jag till slut bergstoppen och en vändplan. Tittar man ut över nejden är det inte svårt att förstå att varg och björn trivs i de här trakterna. Canon 70-300 IS USM på kamerahuset och det är bara att konstatera att kvaliteten inte blir den bästa. Tog mig nedöver och stannade på första möjliga ställe där det blev en skogstur och kantarellplockning. Skall besöka den gamla skogen vid annat tillfälle och nu vet jag var jag kan parkera bilen för att sedan gå kilometrarna fram till gammelskogen.

Lite från min dag! Ha det bra därute!

Postat 2014-08-10 10:45 | Läst 1501 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Backen

Backen är namnet på torpet jag bosatt mig i och det är ett passande namn då torpet ligger där stigningen på bergssidan är som brantast. Det är något jag märker av vid gräsklippning och trimning för inte många kvadratmeter av den 3 000 stora tomten är plan yta. Kan säga att styrketräning behöver jag inte betala för utan det kom med köpet!

Området som torpet ligger i är kulturskyddad mark pga lämningarna av den gruvdrift som bedrevs här från Medeltiden tills dess att den sista gruvan lades ned på 1970-talet. Så det finns gott om gamla gruvhål och byggnader från byns storhetstid. Då bodde det ca 3 000 personer i byn, idag knappt 300. Byggnaderna ovan är det gamla sädesmagasinet, samt den nedre gruvlaven.

Var man än rör sig i trakten finner man lämningar av boställen och det är ett myller av gamla vägar. Många igenväxta, men en del hålls öppna av frivilliga krafter.

Familjen har också utökats när flyttlasset gick till landet. En ny följeslagare vid namn Abbe, som jag övertagit från min äldsta dotter. Han är en trevägskorsning på 5 år och mycket snäll och lydig. Återigen njuter jag av turerna i naturen i hundsällskap!

På ett torp måste det finnas katt som håller efter möss och sork, så det blev två omplaceringskatter som fick ett nytt hem i Backen. Vana utekatter och goda jägare! Abbe och katterna tycker mycket om varandra, så detta med hund och katt stämmer tur nog inte här i huset.

Lite om min närmiljö!

Ha en god dag därute!

Postat 2014-08-08 10:18 | Läst 1645 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det är då som det stora........ovädret rullar in

Så var det dags för en urladdning efter veckor av rekordvärme och en strålande sol! På bara några minuter mörknade himlen och bjöd på nattkänsla.

Snart öste regnet ned och under de tre sista dygnen har vi fått 80 mm regn. Något jag önskat fallit över skogsbranden i Västmanland, men nu regnar det visst över området hörde jag nyss på radion. Håller tummarna för att det regnet räddar det akuta i situationen.

När jag senare på kvällen tittar ut över nejden från mitt sovrumsfönster har regnet avtagit medan fuktdimmorna lägger sig över dalen.

Ha det bra ni därute!

Postat 2014-08-06 10:24 | Läst 1782 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Godmorgon Bergslagen

Bergslagen är ett stort geografiskt område som har gruvbrytningen och järnhanteringen gemensamt! Det område jag flyttat till tillhör den mer karga och vilda sydvästliga delen och där har framför allt gruvbrytningen och hyttorna varit framträdande. Här är det skog, älvar, myrar och sjöar som dominerar landskapsbilden och även om det finns odlad mark så är förbuskningen av inlandet uppenbar.

Flytten till torpet har inneburit mer arbete än jag föreställde mig och och tiden för fotosidan har inte funnits. En hel del fotande har det ändå blivit även om tiden av granskning och arbete med desamma inte har prioriterats. Nu är veden inför vintern inne och de flesta akuta arbeten slutförda, så kanske kan jag få till lite mer av aktivt deltagande här på sidan, för visst saknar jag inspirationen och lusten från medlemmarna här.

Bilderna tagna på morgonen den sista juli, på frihand med 24-105:n! Önskar er därute en fortsatt skön sommar! Känns som den vi fått hittills laddat batterierna rejält inför det kommande höstmörkret!

Postat 2014-08-04 09:41 | Läst 1688 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera