Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Skygg matgäst

Vid ett antal tillfällen har jag sett att Nötskrikan besökt äppelträdet där fågelutfodringen sker, men så fort den anat den minsta rörelse har den varit borta med vinden. Förra helgen var jag ute i god tid på verandan och med en glugg i ett av fönstren, precis lagom för objektivet, började väntan. Den dök upp, men oj så vaksam! Det var något som inte stämde!

Skygg men samtidigt nyfiken! Till slut valde den dock att flyga sin väg utan att smaka på godsakerna jag lockade med. Ledig ett par dagar framöver och det lovas uppehåll och t.o.m. sol, så kanske jag kan få till någon bild där den vill visa lite mer av sig.

Annars har de senaste veckorna mest bestått av regn, mörker och arbete.

Vid några få tillfällen har solen försökt titta fram, men de stunderna har varit korta.

En morgon under de senaste veckorna bjöd på uppehåll och sol under några timmar och jag hoppades på morgonrodnad som det varit ont om denna höst. Blev inte mycket av det! Dimmorna skingrades ganska snabbt och gav istället ett gyllene ljus. Att sjön jag besökte heter Stensjön är kanske inte så svårt att förstå?

Ha det bra därute!

Postat 2014-10-28 21:26 | Läst 1599 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Att rensa bilder i den digitala tidsåldern

Rensar och sorterar bilder från ett halvår tillbaka och de blir många i den digitala teknikens fotspår. Vissa bilder är inga problem de åker direkt i papperskorgen, vill inte se dem igen! Det är värre med de där som jag kanske vill titta på en gång till. Det är lätt att en bild inte riktigt når fram när man kommer hem med kanske 200 bilder på minneskortet. Det har hänt att jag upptäckt bilder efter något år, som jag tycker mycket om, men som gick mig förbi vid första genomgången. Så de där "kanskebilderna" är ett gissel, som jag ändå sparar under en period.

Allra svårast att rensa är bilder av människor och jag fotograferar i princip bara folk jag känner, eftersom jag känner mig mest bekväm med det. Det skall verkligen vara urusla bilder av det slaget för att jag skall trycka delete.

Yngsta barnbarnet på besök i slutet av augusti! I den ålder då allt skall undersökas och smakas på!

Senare på dagen bjöds det på vattenmelon och det var gott! De två sista bilderna tagna vid köksbordet med ljus från fönstren. Har inte riktigt lärt mig detta med ljussättning och tycker oftast att de bilder jag tar med blixt blir platta.

Rensningen fortgår, inte fort men ändå framåt!

Postat 2014-10-13 21:29 | Läst 1627 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Trevligt, tidsödande, tidsfördriv!

För fjorton dagar sedan började jag mata småfåglarna, något jag längtade efter varje vinter efter flytten in till staden för 24 år sedan. Området med fågelmat är livligt frekventerat och jag får fylla på mat ofta. Under veckan när jag arbetar hinner jag inte med så mycket fågelstudier, men under en helg kan det bli åtskilliga timmar på verandan. En flock med ett tjugotal Bergfinkar är trogna gäster, i alla fall för tillfället och påhälsning av grönfinken har jag också.

Blåmes förstås! Äpplena som hänger kvar i trädet är också uppskattade! Tyvärr dåligt med sol den senaste tiden och det är bara för någon kort stund som solen lyst upp.

Talgoxar i massor!

Hoppas på fint väder nästa helg för jag behöver träna mina reflexer vid fågelfoto, märker jag. Roligt är det!

Än är det höst! Bilderna tagna vid halv åttatiden i morse, precis som solen mötte den västra bergskammen för en kort stund. Det var det! Därefter har regnet stått som spön i backen hela dagen!

Samma vy som ovan, fast jag lekt lite extra med reglagen.

Ha en fin vecka därute!

Postat 2014-10-12 19:27 | Läst 1686 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Inte alltid som tänkt!

Lördag morgon vaknade jag till riktigt gråväder och dimman låg tjock. Funderade på om det verkligen var någon mening med att släpa med kameran på morgonpromenaden, men så drog jag mig till minnes ett inlägg här bland bloggarna, ett inlägg av dimgrå höst fotat i svartvitt med så fin känsla. Inspirerad av det åkte kameran med!

Hann inte mer än ut genom dörren så försvann den idén! Kan bara inte motstå färgprakten och fotar helst det ögat ser så naturtroget som möjligt. Morgonturen gick ned mot byns centrum!

Nere i byn låg dimman än tjockare och jag kunde konstatera att jag inte var den enda på benen. Tar jag turen ned över byn går jag alltid och tar en pratstund med kreatursflocken. Det är bara en markägare i byn som fortfarande har djur kvar på sin gård, de resterande har tröttnat på vargangreppen. Bara att hoppas att byn får behålla de betesdjur som finns kvar! I annat fall blir förbuskningen total!

En vargflock uppehöll sig i byn under förra veckan och slog bl.a. en älgko med kalv ca 250m från min ytterdörr. Så nu är hjorden installad för vintern! De har en riktigt stor rasthage, så de ges möjligheten att gå ute året om. Färden fortsatte in på Tallheden! Ett stort område som sköts näst intill som en park och utgör en stor del av det som kan kallas centrum i byn.

Trots ett iso på 1600 och lång slutartid var det svårt att få till vettiga bilder och inte blev det lättare när jag kom in i skogen. Stativet var i vanlig ordning hemma i garderoben! Det blev några dragbilder innan jag använde ett träd som stöd för att kunna förlänga slutartiden än mer.

Ändå svårt att få till det! Så småningom kom vi ned till Sandsjöälven där det var läge att slå sig ned för en stund av kontemplation!

På vägen hem passerar jag det gamla häktet. Här låste man in gruvarbetarna om de bröt emot någon regel som gruvbolaget bestämt. Reglerna var många och hårda! Det fanns t.ex. bestämmelser om vilka tider på dygnet arbetarna fick vistas utomhus.

Uppe på bergssidan hade dimman hunnit lätta och dagsljuset tittat fram. De återstående morgontimmarna fördrevs på altan med kameran riktad mot fåglarna som jag började mata förra helgen. Det får bli ett annat inlägg, för nu väntar kudde och bok! Over and out!

Postat 2014-10-07 21:11 | Läst 1529 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gyllene

Om jag skulle beskriva hösten med ett enda ord blev det, gyllene. Ljuset är gyllene och när solstrålarna möter bladverkets höstfärger blir det också gyllene. Det kan vara sprakande också, men mest gyllene.

Jag gav mig själv fotoförbud för ett tag sedan! Inte så klokt och snällt i dessa ljuvliga fototider! Sedan jag flyttade till Torpet har jag haft mycket att stå i och bara laddat ned bilder utan att sortera, rensa eller föra över till extern hårddisk och nu kaos och risk för datorkrasch. Har valt en tillfällig gyllene medelväg! Jag får ladda ned lika många bilder som jag rensar. Snart faller mörkret kring husknuten och mer tid för bildpyssel inomhus.

Eftersom morgontimmarna är min favorit alla gånger åker jag till jobbet 20 minuter tidigare för då hinner jag stanna när något lockar mina ögon och avtryckarfingret.

Jag ser mycket djur på min färd till jobbet, men får mycket sällan till något foto. Trots kameran på sätet bredvid mig och alltid redo, hinner de fly in i skogen.

Då är det enklare med nötbesättningen nere i byn som vänligt poserar!

När jag når staden breder Storbrogärdena ut sig och bjuder på sin speciella tjusning och jag känner mig laddad inför en arbetsdag.

Ha en fortsatt god höst därute!

Postat 2014-10-01 19:32 | Läst 1513 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera