Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Hemmavid

Det är där vi ska vara i nuläget och jag gör som myndigheterna säger. Det blir hemmavid och i närområdet.

Tur nog bor jag så det är fullt upp, vilket är bra både för mig och min omgivning, då jag är en ganska rastlös person. På andra sidan grusvägen ligger den gamla fårhagen och dammen, där det är gott om kräldjur och trollsländor under vår och sommar. Har dragit ned på mättnaden då grönskan blev för mycket i det starka solljuset!

I veckan blev det tillökning på torpet! Det är tre hönor som ligger och ruvar och i första kläckningen blev det sex kycklingar. Hönan har valt det mörkaste hörnet i hönshuset för sin ruvning så att få till en vettig bild var inte det lättaste med min utrustning. Skruvade upp iso till 3200 så något kornigt, men visar ändå. Så småningom tar hon förhoppningsvis med sig kycklinggänget ut så förutsättningarna för bättre bilder ökar.

Hönsen går lösa på tomten stor del av dagen, men inte när jag är borta. Eftersom jag vill att de skall ha sin frihet så mycket som möjligt är jag för tillfället en riktig hönsmamma. För det mesta hemma! Det är många som är sugna på en hönsstek, räv, hök och så skatorna som går hårt åt kycklingar. Svär ofta över de retliga skatorna. Att de är vackra hjälper föga!

I helgen hade jag besök av en annan varelse som helst får hålla sig långt borta från mig! Någon som lätt tar möss och säkert en liten kyckling.

Hoppas den bara var på genomresa, annars får jag tala med en ormfantast här i byn så han flyttar den åt mig. Det finns trevligare besök! Just nu är det fullt av pollinerare i trädgården och det gläder mig.

Var med om ett underligt beteende hos några tranor i helgen, men det får bli ett annat inlägg. Avslutar med en bild på en av gårdens väktare, den käre Arras, som snart fyller året.

Sköt om er!

Postat 2020-05-31 20:41 | Läst 628 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sommar på ingång

I helgen verkar det som sommaren kommer till mina trakter. Vi har haft ett antal morgnar utan frost och tidiga morgnar ett fint morgondis. Har några mil över höjderna till kommunens återvinningsstation, som öppnar 7:00 på vardagarna. Väljer att ge mig av tidigt för att slippa trängseln i dessa coronatider.

Annars håller jag mig mest hemmavid i dessa tider och morgnarna börjar alltid med en långpromenad med hundarna. Sandsjökanalen är alltid en trevlig tur!

I dagsläget är det alla småttingar som det är extra trevligt att få ta del av. Artrosen i mitt knä gör att jag inte lika lättvindigt tar mig ned på markplan, vilket gör att vissa bilder tyvärr blir tagna ovanifrån. Skulle jag ta mig ned skulle fåglarna för länge sedan vara borta. Bara att gilla läget, har i alla fall inte ont längre efter operation.

Under gårdagens tur såg jag något speciellt, samarbete i djurvärlden. Förra veckan stötte jag på två olika par av kanadagäss med varsin kull ungar. Nu hade de slagit sig samman och vaktade ungarna i flock. Alla ungarna var fortfarande vid liv så det verkar effektivt.

Tranorna verkar inte fått ungar än, men det dröjer nog inte. Jag ser och hör dem tidiga morgnar och kvällar och i det längsta står de kvar när man närmar sig, fast till slut väljer de att lyfta.

Tornseglarnas häckning på tomten, som jag hade hoppats så mycket på, blev det inget av med. De var i boet i fem dygn och så plötsligt var de borta. Vet inte vad som hände, men ledsamt.

Tar mig tid en stund då och då för lite macro, fast inte så mycket som jag egentligen vill. Det är mycket med sådd, växthus och trädgård som tar en hel del tid just nu. Här följer droppen och gullvivor!

Avslutar med ett vårskrik från mitt barnbarn. Det lär bli det sista för i år, för som sagt nu kommer sommaren.

Sköt om er!

Postat 2020-05-29 09:10 | Läst 581 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Så äntligen fick Skomakaren semester!

Ha det skönt i försommartiden!

Postat 2020-05-22 07:26 | Läst 567 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

"Life goes on"

Det är lite upp och ned i dessa dagar när det känns som hela samhället ställts på sparlåga. Även våren har så smått bromsat in, minusgrader, snöfall och hagel i mitten av maj. Läste att det är tufft för fågellivet, speciellt för mesar och trastar. Det är inget jag ser när jag rör mig i natur och trädgård, men man har vägt fåglar och sett att de väger mycket mindre denna vår. Så det är bara att hoppas att värmen kommer snart, nu när många ungar föds i vår natur. Idag stötte jag på två familjer med kanadagäss med ett gäng småttingar i följe.

På tomten har jag inte sett några ungar än, men det är full fart i holkarna och fågelsången är näst intill bedövande när jag kliver ut genom dörren på morgnarna. Något speciellt i år är att jag verkar få ett häckande tornfalkspar i trädgården. Vågar inte vara säker än, men de har varit här i tre dagar i ett gammalt skatbo. Hoppas, hoppas!

Även om jag håller mig på avstånd vågar jag inte störa med kameran riktad mot dem, är rädd att skrämma bort dem. Tog några bilder första dagen sedan har jag bara kikat efter om de är kvar.

Ibland stöter man på saker som sätter fantasin i rörelse! Mitt ute i ingenstans såg jag den här gamla cykeln lutad mot ett träd. Den har stått där länge av utseendet att döma. Vem har lämnat den där och varför?

Sköt om er!

Postat 2020-05-18 17:26 | Läst 557 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Porsen blommar

Nu blommar Porsen och solstrålarna färgar våtmarkerna gyllene.

Till det här våtområdet tar jag mig genom ett av de få skogsområden där jag kan vandra på fina upptrampade stigar. Med åldern uppskattas stigar mer och mer, så synd att de försvinner tillsammans med skogarna.

I några områden blommar harsyran! Det är inte ofta man äter upp sina fotoobjekt, men gällande denna är det svårt att låta bli.

Våren har bromsat upp, både regn och snö och temperatur på -5 tidiga morgnar. Hellre det än en explosionsartad vår då allt magiskt är över på några veckor. Det verkar inte påverka djurlivet! Flugsnapparen har skaffat sig fru nummer två i en närliggande holk. Först trodde jag att paret flyttat och gett upp häckningen, men det visade sig att honan var kvar medan hanen hade fullt upp vid en annan holk. Nu rör han sig mellan båda!

Kräldjuren verkar inte heller lida! Det är en hel del Paddor som rör sig i trädgården och när jag gräver får jag vara extra försiktig. Det har hänt flertal gånger att jag stött på paddor som ligger nedgrävda.

Mer snö i natt så jag avslutar med en solig bild! Gulsipporna som blommar nu!

Sköt om er!

Postat 2020-05-12 08:14 | Läst 651 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 Nästa