Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Bäverlek

ibland blir jag så fruktansvärt trött på mig själv! Rör mig mycket i naturen och får se en del intressanta händelser, men och det är just det, missar vettiga bilder p.g.a. att jag har felinställd kamera. Precis vad som hände mig i morse! Innan jag ger mig ut ställer jag in kameran, som alltid, med högt iso, kort slutartid, relativt stor bländare och seriebildtagningen på. Hade varit ute en bra stund utan att stöta på något intressant, förutom att det var en underbar sommarmorgon. Så plötsligt när jag är på väg hemåt ser jag en rörelse i ena ögonvrån. Två bävrar som leker i älven och jag börjar fota. Många bilder blir det!

När leken var över och jag började titta på bilderna i kameran var de mycket ljusa och suddiga. Fem sjättedelar av bilderna var det bara att låta gå i papperskorgen och resten fixa så gott det gick i elements. Kvaliteten på bilderna gjorde det inte heller möjligt att förstora det minsta. Kom på att jag tagit en bild av älven precis innan jag fick syn på bävrarna och ändrat inställningen i kameran. I stundens hetta glömde jag bort det. Inte första gången jag blir så fascinerad av något jag ser att jag glömmer allt annat. Ett av de värre när jag för första gången stod öga mot öga med varg. Är det bara jag? Tur man fotar i raw så det går att göra något åt bilderna. Blir att bege sig till samma ställe några morgnar framöver och hoppas på tur.

Lite lättare när motiven är stilla och jag ger mig tid att tänka. Guckuskon rörde inte märkbart på sig!

Tranorna som börjat visa upp sina ungar ger mig också tid att kolla inställningarna.

Sköt om er!

Postat 2020-06-11 18:03 | Läst 1024 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hönsliv

Mycket av min tid de senaste veckorna har handlat om hönsskötsel. Har tre hönor som ruvat! De första kycklingarna kläcktes för drygt två veckor sedan och ett gäng till fick se dagens ljus i fredags. Nu är det bara en kläckning kvar och den förväntas inom de närmsta dagarna. Det har blivit en del provisoriska ommöbleringar i hönshuset för att låta de enskilda hönsen få eget utrymme och tid att knyta an till sina små innan de släpps ut i flocken. Häromdagen tog hönan med de äldsta kycklingarna med dem ut i grönskan och det gillades, både av höna, kycklingar och mig. De växer fort och har redan börjat få fjädrar och är inte bara små dunbollar längre. En hel del bilder har tagits och här kommer ett antal.

Slutligen den stolta fadern!

Sköt om er i denna ljuva sommartid!

Postat 2020-06-09 20:38 | Läst 950 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Myrmarkerna

Det är något av ett Norrlandslandskap där jag bor, skog, mossar, myrmark och vattendrag, fast fjällen saknas förstås. Bergen finns och det är inte mer än två timmars bilresa till Dalafjällen om man vill uppleva fjällvärlden, alltså inom FoHM:s rekommendationer gällande resor. Just nu pryds myrmarkerna av vita stråk med Ängsull efter att Porsen dämpat sin färgskala.

Under en kvällstur fick jag syn på en trana som betedde sig något underligt. Först trodde jag att den var skadad för den rörde sig så konstigt, knäade med huvudet sänkt.

Det såg ut som den dansade, men en ensamdans. Har inte sett beteendet förut! Möjligen var det kläckning på gång eller mycket nya små tranungar någonstans och detta var ett hotbeteende. Jag befann mig på ganska långt avstånd med vatten emellan och mina hundar var kopplade. Den höll på så här en lång stund innan den lyfte och flög något längre bort. Kanske någon här på sidan har sett detsamma och vet vad det handlar om.

Fick syn på naturens egna Bonzai och kunde inte låta bli att leka lite med bilden!

Sköt om er!

Postat 2020-06-03 11:08 | Läst 838 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera