Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Så kom våren

Efter en isig och varm vinter kom äntligen våren. Desto äldre jag blir ju mer glädjer jag mig åt att få uppleva en ny vår. En tid när livet vaknar till igen, färgerna återvänder och djurlivet blir så mycket intensivare. De första fåglarna man får njuta av är sångsvanarna som kommer innan isarna släppt och snön fortfarande ligger kvar fläckvis.

Sedan kommer tranorna och att höra deras trumpetande tidiga morgnar känns ända in i hjärtat.

Min största upplevelse under vår och försommar har varit närkontakt med slagugglan. En tidig vårdag under en av mina turer fick jag plötsligt se en slaguggla som satt och sov i resterna av en knäckt asp. Hen befann sig bara några meter från mig , jag tog några bilder och avlägsnade mig sedan från området. Hoppet väcktes förstås att det kanske skulle bli häckning i stammen.

På håll besökte jag området vid ett flertal tillfällen, men såg inte till ugglan något mer. Så för en vecka sedan gick jag förbi området igen och då fick jag se ugglan högt uppe i ett träd och hjärtat slog några extra slag.

Efter att ha tagit några bilder valde jag att avlägsna mig. Gick bara några meter när jag ser denna näpna unge på en gren precis framför mig.

Mycket lycklig lämnade jag ganska så snabbt området. Tänkte på en bild som Sten visade här på sidan för några år sedan då han blivit angripen av en slaguggla och att råka ut för något sådant står inte på min önskelista. Området där jag stötte på slagugglorna består av ett skogsparti med mycket gamla aspar och granar och många fåglar häckar här. En art som stått på min lista när det gäller fågelfoto är spillkråkan, men den verkar känna av bara min tanke på det och flyr snabbt. En kväll var dock hanen så hormonstinn att han inte brydde sig om mig. Han ropade och ropade samtidigt som han mycket tydligt visade på det perfekta boet han skapat.

Inte att förglömma alla småfåglar som anlänt, men något fotograferande av dem har inte blivit av. Däremot ingen vår utan en tur bland blå- och vitsippor.

Våren är en bråd tid här på torpet med ved, förkultivering och trädgårdsarbete, men jag njuter av det efter vår mörka årstid. Det gäller att njuta av varje dag när livet ser ut som den gör i vår omvärld.

Avslutar med en skogsbild här från Bergslagen!

Ha en fin försommar där ute!

Postat 2022-05-26 09:34 | Läst 467 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera