Med mina ögon sett

Betraktelser från livets stig

Bäverlek

ibland blir jag så fruktansvärt trött på mig själv! Rör mig mycket i naturen och får se en del intressanta händelser, men och det är just det, missar vettiga bilder p.g.a. att jag har felinställd kamera. Precis vad som hände mig i morse! Innan jag ger mig ut ställer jag in kameran, som alltid, med högt iso, kort slutartid, relativt stor bländare och seriebildtagningen på. Hade varit ute en bra stund utan att stöta på något intressant, förutom att det var en underbar sommarmorgon. Så plötsligt när jag är på väg hemåt ser jag en rörelse i ena ögonvrån. Två bävrar som leker i älven och jag börjar fota. Många bilder blir det!

När leken var över och jag började titta på bilderna i kameran var de mycket ljusa och suddiga. Fem sjättedelar av bilderna var det bara att låta gå i papperskorgen och resten fixa så gott det gick i elements. Kvaliteten på bilderna gjorde det inte heller möjligt att förstora det minsta. Kom på att jag tagit en bild av älven precis innan jag fick syn på bävrarna och ändrat inställningen i kameran. I stundens hetta glömde jag bort det. Inte första gången jag blir så fascinerad av något jag ser att jag glömmer allt annat. Ett av de värre när jag för första gången stod öga mot öga med varg. Är det bara jag? Tur man fotar i raw så det går att göra något åt bilderna. Blir att bege sig till samma ställe några morgnar framöver och hoppas på tur.

Lite lättare när motiven är stilla och jag ger mig tid att tänka. Guckuskon rörde inte märkbart på sig!

Tranorna som börjat visa upp sina ungar ger mig också tid att kolla inställningarna.

Sköt om er!

Postat 2020-06-11 18:03 | Läst 1248 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hönsliv

Mycket av min tid de senaste veckorna har handlat om hönsskötsel. Har tre hönor som ruvat! De första kycklingarna kläcktes för drygt två veckor sedan och ett gäng till fick se dagens ljus i fredags. Nu är det bara en kläckning kvar och den förväntas inom de närmsta dagarna. Det har blivit en del provisoriska ommöbleringar i hönshuset för att låta de enskilda hönsen få eget utrymme och tid att knyta an till sina små innan de släpps ut i flocken. Häromdagen tog hönan med de äldsta kycklingarna med dem ut i grönskan och det gillades, både av höna, kycklingar och mig. De växer fort och har redan börjat få fjädrar och är inte bara små dunbollar längre. En hel del bilder har tagits och här kommer ett antal.

Slutligen den stolta fadern!

Sköt om er i denna ljuva sommartid!

Postat 2020-06-09 20:38 | Läst 1149 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Myrmarkerna

Det är något av ett Norrlandslandskap där jag bor, skog, mossar, myrmark och vattendrag, fast fjällen saknas förstås. Bergen finns och det är inte mer än två timmars bilresa till Dalafjällen om man vill uppleva fjällvärlden, alltså inom FoHM:s rekommendationer gällande resor. Just nu pryds myrmarkerna av vita stråk med Ängsull efter att Porsen dämpat sin färgskala.

Under en kvällstur fick jag syn på en trana som betedde sig något underligt. Först trodde jag att den var skadad för den rörde sig så konstigt, knäade med huvudet sänkt.

Det såg ut som den dansade, men en ensamdans. Har inte sett beteendet förut! Möjligen var det kläckning på gång eller mycket nya små tranungar någonstans och detta var ett hotbeteende. Jag befann mig på ganska långt avstånd med vatten emellan och mina hundar var kopplade. Den höll på så här en lång stund innan den lyfte och flög något längre bort. Kanske någon här på sidan har sett detsamma och vet vad det handlar om.

Fick syn på naturens egna Bonzai och kunde inte låta bli att leka lite med bilden!

Sköt om er!

Postat 2020-06-03 11:08 | Läst 1045 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Hemmavid

Det är där vi ska vara i nuläget och jag gör som myndigheterna säger. Det blir hemmavid och i närområdet.

Tur nog bor jag så det är fullt upp, vilket är bra både för mig och min omgivning, då jag är en ganska rastlös person. På andra sidan grusvägen ligger den gamla fårhagen och dammen, där det är gott om kräldjur och trollsländor under vår och sommar. Har dragit ned på mättnaden då grönskan blev för mycket i det starka solljuset!

I veckan blev det tillökning på torpet! Det är tre hönor som ligger och ruvar och i första kläckningen blev det sex kycklingar. Hönan har valt det mörkaste hörnet i hönshuset för sin ruvning så att få till en vettig bild var inte det lättaste med min utrustning. Skruvade upp iso till 3200 så något kornigt, men visar ändå. Så småningom tar hon förhoppningsvis med sig kycklinggänget ut så förutsättningarna för bättre bilder ökar.

Hönsen går lösa på tomten stor del av dagen, men inte när jag är borta. Eftersom jag vill att de skall ha sin frihet så mycket som möjligt är jag för tillfället en riktig hönsmamma. För det mesta hemma! Det är många som är sugna på en hönsstek, räv, hök och så skatorna som går hårt åt kycklingar. Svär ofta över de retliga skatorna. Att de är vackra hjälper föga!

I helgen hade jag besök av en annan varelse som helst får hålla sig långt borta från mig! Någon som lätt tar möss och säkert en liten kyckling.

Hoppas den bara var på genomresa, annars får jag tala med en ormfantast här i byn så han flyttar den åt mig. Det finns trevligare besök! Just nu är det fullt av pollinerare i trädgården och det gläder mig.

Var med om ett underligt beteende hos några tranor i helgen, men det får bli ett annat inlägg. Avslutar med en bild på en av gårdens väktare, den käre Arras, som snart fyller året.

Sköt om er!

Postat 2020-05-31 20:41 | Läst 970 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Sommar på ingång

I helgen verkar det som sommaren kommer till mina trakter. Vi har haft ett antal morgnar utan frost och tidiga morgnar ett fint morgondis. Har några mil över höjderna till kommunens återvinningsstation, som öppnar 7:00 på vardagarna. Väljer att ge mig av tidigt för att slippa trängseln i dessa coronatider.

Annars håller jag mig mest hemmavid i dessa tider och morgnarna börjar alltid med en långpromenad med hundarna. Sandsjökanalen är alltid en trevlig tur!

I dagsläget är det alla småttingar som det är extra trevligt att få ta del av. Artrosen i mitt knä gör att jag inte lika lättvindigt tar mig ned på markplan, vilket gör att vissa bilder tyvärr blir tagna ovanifrån. Skulle jag ta mig ned skulle fåglarna för länge sedan vara borta. Bara att gilla läget, har i alla fall inte ont längre efter operation.

Under gårdagens tur såg jag något speciellt, samarbete i djurvärlden. Förra veckan stötte jag på två olika par av kanadagäss med varsin kull ungar. Nu hade de slagit sig samman och vaktade ungarna i flock. Alla ungarna var fortfarande vid liv så det verkar effektivt.

Tranorna verkar inte fått ungar än, men det dröjer nog inte. Jag ser och hör dem tidiga morgnar och kvällar och i det längsta står de kvar när man närmar sig, fast till slut väljer de att lyfta.

Tornseglarnas häckning på tomten, som jag hade hoppats så mycket på, blev det inget av med. De var i boet i fem dygn och så plötsligt var de borta. Vet inte vad som hände, men ledsamt.

Tar mig tid en stund då och då för lite macro, fast inte så mycket som jag egentligen vill. Det är mycket med sådd, växthus och trädgård som tar en hel del tid just nu. Här följer droppen och gullvivor!

Avslutar med ett vårskrik från mitt barnbarn. Det lär bli det sista för i år, för som sagt nu kommer sommaren.

Sköt om er!

Postat 2020-05-29 09:10 | Läst 901 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 27 Nästa