Betraktelser från livets stig

Längtan efter ljuset

De senaste veckorna har varit gråaste novembergrått och längtan efter ljuset både ute och i sinnet är påtagligt. Pandemins starka återkomst och med den än mer av social distansering har gjort mig nedstämd. Kameran får mest vila, men jag inser att det är dags att ta tag i de saker som gör livet drägligt innan jag ramlar ned i mörkret och dit vill jag inte. En enda morgon de senaste veckorna bjöds det på lite solsken när morgonen randades så då fick kameran vädras. Tog några bilder av gårdar i byn. Här Västra Haborshyttan!

Dalen!

Gamla bastun som numera med hjälp av ideella krafter också är ett gym.

Vid sjön låg dimstråken kvar längre och bjöd på dubbelsol.

Annars mest gråtoner, som sagt.

Gläder mig ändå åt dunbollarna som växt till sig. Det blev sex hönor och fyra tuppar.

Något som också gläder mig är att älgen har återvänt till trakterna. För första gången på sex år såg jag älg nedanför stugan en tidig morgon. Två fjolårskalvar! Inte bästa kvaliteten då jag fick skruva upp isot rejält, så färgstick och korn, har också beskurit bilden vilket inte gjorde det hela bättre. Visar ändå eftersom det gjorde mig så glad.

Inte så upplyftande inlägg, men ibland är det så!

Ha det!

Inlagt 2020-11-15 16:00 | Läst 521 ggr. | Permalink
Nog är det konstigt att vi mår lite dåligt av mörkret och alla gråa dagar. Själv kommer jag mig inte för att göra någonting om dagarna. För första gången på länge tvingade jag mig att gå en tur på fem kilometer idag. Ändå tycker vi som fotar att fasen va fina bilder det blir i grådiset. Som dina här ovan. Gillar mest dom två första men alla är ju riktig bra. Kul att det äntligen dök upp några älgar. Fint mönstrad dom där hönsen, ser ut att må bra.
Sten
Svar från yka 2020-11-15 19:14
Var så för mig också när hösten och mörkret kom, gjorde bara det mest nödvändiga. Nu har jag husdjur som innebar att jag måste följa vissa rutiner och ta mig ut på promenader, men allt utan lust och glädje. För några veckor sedan fick familjen besked att min äldsta dotter fått en svår sjukdom och kommer stå under behandling det kommande året. Det fick mig att inse att jag måste bejaka det positiva i livet, så nu har jag infört rutiner som bygger och tycker redan att jag blivit piggare och inte lika nedstämd. Jag och mina närmaste får ta en dag i taget utifrån var vi befinner oss. Bra att du tog dig ut på en tur, det är en god början. Lätt att bli fast i en nedåtgående spiral. Läste ditt svar om slagugglor och inser att vi får leta på fler platser än ihåliga träd nästkommande säsong. Tack för din kommentar och ha en fin kväll!
Naturen struntar i alla fall i Covid 19.. det är uppenbart! Vackra bilder med dimman här, vanlig tjock dimma är inte alltid så kul, men stråk av dimma, eller där solen lyckas lysa igenom blir väldigt fint! Tycker älgbilden är riktigt bra! Det är nu man får testa sin kamera med höga ISO och tillhörande redigering, för att se hur bra det ändå kan bli trots bristen på ljus.. Kanske man behöver lite extra D-vitaminer också, har faktiskt köpt en burk på apoteket.. :-)
Hälsn!
Svar från yka 2020-11-15 19:23
D-vitamin är bra! Har ätit de senaste åren mellan oktober och april. Det har hållit mig frisk och relativt pigg under den mörka årstiden. Hoppas det har den effekten på dig också! Precis som du skriver får kamera och objektiv visa vad de går för när höstmörkret infaller. Fick Brutus Östlings senaste bok i present av en vän och inser att jag varit väl försiktig med att skruva upp isot. Kan bero på min gamla kamera där iso 600 var det högsta jag kunde använda om bilden skulle bli hanterbar. Mycket bra bok oavsett tidigare kunskaper! Inget fel med alla vackra bilder i den som man kan försjunka i. Gillar inte heller tjockdimman! Vill att solen skall titta fram och skingra dimstråken, då uppstår det magiska. Kul att du gillade älgbilden trots allt. Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin kväll!
Jo något har vädret allt gjort, tidigare i år har jag tagit många tusen bilder i veckan men under de senaste två veckorna så har det inte blivit mer än hundra, men idag blev det iaf en solglimt och en tur på någon timme med lite bilder. Man behöver nog lite sol för att ladda batterierna, dock så fungerar kameran ändå ganska bra i dimma o moln, eller man har inte så mycket val nu för tiden. Men du har ändå fått några fina bilder, älgen är ju roligt att få på bild. Som din första bild så finns det ljus längst bort någonstans, det är nog bara att ta sig dit. Bild 3 tycker jag var riktigt fin
Svar från yka 2020-11-15 19:27
Mörkret påverkar oss utan tvekan och den sociala distanseringen gör också sitt till. Nästan så man glömt bort hur livet var innan Coronan. Lyckos dig som fått en solglimt! Här har det varit gråluva med duggregn hela dagen. Vi hoppas på ljuset och ett liv som får återgå till en normal vardag. Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin kväll!
Vackra naturbilder är alltid upplyftande! Och du visar också hur dimma ger djup och lite förtrollning till bilderna. Och om jag nu nödvändigtvis ska välja väljer jag 2, 3 och 4! Älg ser också vi allt mindre av. I Korsheden såg vi älg var och varannan dag för tjugo år sen, nu är det allt längre mellan gångerna, tror knappt vi sett någon alls i sommar. Många hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-11-15 19:34
Det är mycket glädjande att älgen återvänt. Även här var det gott om älg för ca 20 år sedan. En av männen i byn ordnade älg och bäversafari för turister och älg såg man näst intill dagligen. Det är ont om varg i dagsläget så kanske har de sökt sig till andra trakter när älgstammen blev reducerad. Får se om de återvänder nu när älgstammen ökar? Är mycket förtjust i tidiga morgnar med dimma och en sol som väntar där bakom. Då känns naturen än mer magisk! Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin kväll!
Ja livet inbegriper ju inte bara oss människor utan också djur och annat levande, fina landskapsbilder tycker speciellt om den första bilden som tycker jag andas hopp om att det finns en väg ut ur mörkret...
😁
Svar från yka 2020-11-15 19:37
Hopp är vad som behövs för tillfället! Själv känner jag av den sociala isoleringen så mycket mer nu när hösten är här och en vinter i antågande. Finns ingen annan utväg än att hålla i och hålla ut, hur tufft det än är. Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin kväll!
Men så fina bilder det blev i dimman med lite sol och grattis till älgmötet. Jag ser inte heller älg så ofta men någon gång per år brukar det bli. Hönorna är också väldigt fina. Vad gör du med tupparna?
Hälsningar Lena
Svar från yka 2020-11-15 19:44
Jag blev väldigt glad och uppspelt vid älgmötet. Skulle gå morgonpromenaden med hundarna när jag såg dem nedanför stugan. Skyndade mig in efter kameran och hann ta några bilder innan de försvann in i skogen. När det gäller tupparna får jag slakta av några, även om det inte är roligt. Blir det för många tuppar går de för hårt åt hönorna och det måste undvikas. Det blir tillagad kyckling av något slag. Känns ändå bra att veta att de haft ett gott liv innan de hamnar i grytan. That`s life! Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin kväll!
Lena Holm 2020-11-15 20:02
Fint att du tar tillvara på tupparna. Det är nog många som inte skulle klara av det, både emotionellt och kunskapsmässigt.
Hälsningar Lena
Finfina bilder på ett vackert landskap och väldigt tjusiga hönor också.
Gråheten tänker jag inte så mycket på faktiskt, mer besvärad av dom korta dagarna..
Mvh/Gunte..
Svar från yka 2020-11-16 09:25
Håller med om att de kortare dagarna och mörkret känns värst och det blir värre med åren. Gråheten gör tyvärr att mörkret blir än mer påtagligt, som att gå med gråluva hela dagen. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Vilka vackra mönster tupparna har. vilken sort/art?
Bilderna är också fina oavsett väder. Men landskapsbilderna i början gillades lite extra här.
Kul att älgen kikade förbi också
Svar från yka 2020-11-16 09:27
Det är Wyandotte-höns vackra, trevliga och goda äggläggare. Blev mycket glad när jag fick se älg i närområdet efter så många år. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Du är inte ensam om att sakna sol... tycker verkligen inte om november....
Men här har du ju fångat några riktigt fina guldkorn, verkligen och riktigt kul att ni fått älgen tillbaka :)
Svar från yka 2020-11-16 18:19
Att älgen är tillbaka i trakterna är verkligen glädjande. De två sista åren har vargstammen minskat betydligt vilket antagligen bidragit till allt fler älgar. En egen teori är att vargen helt enkelt fick söka nya marker när i princip all älg var borta. Får se om vargstammen ökar igen när älgen finns här. Nu ser vi fram mot snö som lyser upp och lite sol till det. Tack för din kommentar! Ha det gott!
Joakim88 2020-11-16 18:21
Ja det är klart, men är inte typ den svenska varg stammen sönderskjuten av alla glada jägare? Både legalt och illegalt?
Tack detsamma :)
Svar från yka 2020-11-16 18:28
Inte i mina hemtrakter! Generna hos de tre revir som finns i närområdet är så värdefulla genetiskt så ingen jakt för överhuvud taget har existerat här. Lätt att tänka tjuvjakt, men inte många riskerar flera års fängelse för en skjuten varg när reviret snabbt fylls upp igen. Det finns fortfarande varg men inte så många som tidigare. Konstigt är det för det var flera revir i Värmland som försvann för några år sedan. Vem vet? Blir intressant att följa utvecklingen!
Joakim88 2020-11-16 19:27
Okej tack för info. Hade vart fint att få ett foto på en varg någon gång :) men då kanske inte vovven ska vara med.
Ja det är intressant det där att läsa om.
Svar från yka 2020-11-17 20:05
Har mött varg en enda gång och då var både hund och kamera med. Vi stod stilla ett bra tag och tittade på varandra. Jag tog en serie bilder och tackade tiken för det. Har alltid varit nervös för möte varg hund men här blev det lugnt. Det var en ung vargtik på vandring och hon var nog mest fokuserad på det, även om hon stannade och var nyfiken. det är några år sedan och jag lade ut några av bilderna på den här bloggen. Ha det gott!
Joakim88 2020-11-17 20:58
Wow pulsen måste ha gått upp riktigt snabbt där vid ett sådant möte. Dels rädslan för sin egna hund och sen för just ett sådant spännande möte :)
Härligt att läsa om att det gick så fint till :)
Får kika imorgon om jag kan hitta de bilderna bland dina bloggar.
Ja det är grått och trist ute nu men vi får härda ut. Det går ju ändå att ta fina bilder som du gjort här. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från yka 2020-11-16 18:21
Ja vi får hålla i och hålla ut, inte mycket att välja på. Det skulle kännas något lättare med lite snö på backen och en solglimt. Tack för din kommentar och ha det så gott!
Det blev några riktig fina bilder. Gillar starkt den femte med den diffust framträdande solen som speglar sig. Det är alltid kul med älg också. Att ge sig ut och fota fast vädret och annat spjärnar emot är inte lätt, men gör man det få man mycket tillbaka. Precis som du har fått här.

Hälsningar Jörgen
Svar från yka 2020-11-17 20:10
Inser, precis som du skriver, att jag får ta mig över tröskeln och ge mig ut med kameran lite oftare eftersom det faktiskt skänker glädje. Fast när det gäller mig och fotografering blir det periodvis. Väldigt flitig på avtryckaren ibland och sedan inget under lång period. Att älgen återvänt är glädjande, det är vackra djur som hör hemma i vår natur. Tack för en fin kommentar och ha en fortsatt fin kväll!