Betraktelser från livets stig

Liv

Fredag och lördag fick vi rejäla åskskurar och 20mm nederbörd! Fortfarande lika medelhavsvarmt, men naturen och de vilda djuren fick en välbehövlig dusch och torkade gräsmattor börjar faktiskt grönska. Tidig morgon och 13 grader när jag gav mig ut i morse och fler än jag verkade gilla den fina morgonen.

Några vände rumpan till idag också! Roligt ändå att se vilket fyllt juver geten har i dessa missväxttider!

I trädgården prunkar det trots torkan!

Sköt om er i värmen!

Inlagt 2018-07-16 09:05 | Läst 1103 ggr. | Permalink
Vad fint! Det ångar t.o.m. om vattnet.. då måste det vara kallare i luften än vattnet antar jag.. +13° låter härligt, här var det en 'tropisk natt'.. mer än +20°.. Igår var det +33.5° på dagen, senast det var så här var 1994.. Men jag har en AC som fungerar bra och gör det svalt inomhus, utan den så skulle det vara jobbigt..
Hälsn!
Svar från yka 2018-07-16 18:40
Ja helt klart varmare i vattnet än i luften i morse! Badtemperaturen i sjöarna här omkring ligger på 26-27 grader så vattnet känns ljummet när man doppar sig. Låter skönt med en AC, det skulle jag också behöva då dessa varma nätter inte är så bra för en god sömn. Har tänkt mig skaffa åtminstone en liten fläkt för svalka, men glömmer det var gång jag är in till staden för att handla. Får bli endera dagen! Tack för din kommentar! Yvonne
På lördagen hördes riktiga åskknallar på långt håll men dom drog vidare så nu får vi leva med den 32- gradiga värmen ett tag till.
Gillar din första svanbild med dimman där över vattenytan. På Facebook har det varit lite diskussioner om sångsvanen. folk har sett att dom har för få ungar. Dina två borde vara 5,6 st. Några har funderat om det är något virus t.ex.
Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Fågelfaunan har förändrats en hel del de sista 20 åren. Det är många faror som lurar. Gäddorna kan nog ta någon medans ungarna är riktigt små. Förra året fotade jag ett par med bara en unge. Den lilla sjö där dom höll till var ingen häckningssjö. Eftersom ungen var så liten och inte kunde flyga måste paret gått från någon sjö i närheten. En farlig vandring med tanke på räv, mård m.m. Det finns väldigt mycket vitkindade gäss och skarv, något som gjort att örnarna ökat och kan ses nästan vid varje utflykt. Svanarna börjar kanske bli för många också. En del får dom sämsta reviren och utsätts för faror. På 80 talet fanns inga vitkindade, sångsvanar och skarvar spridda över Sverige om dom gör idag.
Sten
Svar från yka 2018-07-17 08:37
Har faktiskt inte tänkt på att svanarna har små kullar, men när du skriver det så visst är det så. Sångsvanarna är många och de häckar vid varje vattendrag i trakten. Förr var det mycket ovanligt med sångsvan här i trakterna medan knölsvanen var vanlig. Nu är det tvärtom! Även änderna i området har mycket få ungar har sett flera med bara en. Har då tänkt att de haft otur och att gäddor och mås har gått hårt åt kullen, men kanske att det är ett virus som härjar. Sedan kan man undra hur den här extrema värmen har påverkat ruvningen. Räv finns det gott om, men skarvarna lyser med sin frånvaro. Örn har jag sett vid få tillfällen och inte alls sista året. De sägs följa vargflockarna och de är i princip borta i området pga pest och antagligen tjuvjakt. Tack för din kommentar! Ha en fin dag! Yvonne
Fint fångad fridfullhet! 20mm, jag blir grön av avund!
Svar från yka 2018-07-17 16:41
Det var en fridfull och skön morgon! 20mm satt inte fel, men tackar inte nej till 20 till. Vissa delar av landet har ju inte fått något regn på länge och det är rena döden. Trodde aldrig att längtan efter regn och mer moderata temperaturer skulle bli så stark. Tack för din kommentar och ha en fin dag! Yvonne