Betraktelser från livets stig

Morgonpromenaden

Går oftast långturen med hundarna tidigt på morgonen, då det är en skön början på dagen. Tankarna kan vandra i lugn och ro och jag vet att hundarna fått sitt oavsett vad som händer under resten av dagen. Igår började turen uppe vid Sandsjökanalen, som byggdes i mitten av 1800-talet för frakt av järnprodukterna som bröts och tillverkades i trakten. Kanalen är dryga milen lång och ett fint promenadstråk, samt omtyckt av kanotister. Ännu ligger ett tunt istäcke över vattnet under tidig morgon.

Kanalen breddar sig på en del ställen och det finns även en tjärn, Blomstertjärnen utefter sträckan.

Vattendragen som varit överfyllda av vatten under vinterhalvåret börjar nu sina. Konstigt nog behövs det nederbörd!

Jag lämnar kanalen och tar mig ned på en byväg med vacker skog där jag plockar årets behov av bär och svamp. Här sitter nu de förhatliga avverkningsbanden och hela området skall avverkas.

Något längre fram på turen är skogen redan avverkad av en av byns skogsägare. Skall det sägas något positivt om det, så har han gallrat och lämnat en hel del träd orörda. Tyvärr blir inte det fallet i det andra skogsområdet eftersom det är ett skogsbolag som skall sköta den avverkningen.

Promenaden avslutas uppe vid byns sågverk, som inte drivs i stor skala, men det sågas på beställning.

Följeslagarna, som nu för tiden är två. Arras blev ny familjemedlem i höstas och jag är mycket glad över honom.

Ha en fin dag!

Inlagt 2020-04-15 09:03 | Läst 882 ggr. | Permalink
Har alltid gillat skogen, en perfekt skog där man kan gå mellan träden utan att behöva slå sig fram och ljuset sipprar ner genom grenverket, finns det något finare? Kan man få in någon vacker skogsfågel i bilden också så är det optimalt
Svar från yka 2020-04-15 14:25
En fin gammal blandskog är bland det ljuvligaste som finns. Tyvärr är det inte så ofta jag får till någon bild av skogsfågel då jag har två hundar i släptåg. Är inte heller så snabb på avtryckaren längre. Flyger det upp någon fågel blir det oftast en suddig bild av densamma. Ha det gott och tack för din kommentar!
Vilken fin skog det ser ut att vara, Morgon promenader är bäst, allt är lugnt oftast och solen som vackrast :)

Fina hundar har du också :)
Svar från yka 2020-04-15 14:27
Skogsområdet är fantastiskt, men skall snart avverkas tyvärr. Morgonstund har guld i mun är något som verkligen stämmer. Inte den bästa bilden på mina följeslagare, men fina är dom! Ha det gott och tack för din kommentar!
Joakim88 2020-04-15 15:35
Avverkas där med, tråkigt!....
Positivt dock var dina hundar iaf :)
Ja , det är så tråkigt med den här utvecklingen. När ska det ta slut. Nästa gång du går där är skogen borta och vägarna sönderkörda. Min svärsons släkt har stuga i Glava. Där var det någon Dansk som köpte upp all skog och avverkade allt, så nu bor dom på ett kalhygge. Fin skog på dom första bilderna. Jag brukar också ha två hundar, men nu är mattarna hemma och jobbar så jag behöver inte passa dom.
Sten
Svar från yka 2020-04-15 14:31
Känns som det inte finns något slut på denna avverkning. Tvärtom så avverkas allt yngre skog och bolagen "dammsuger" områden med gammal skog, hur litet området än är. Vad som berör mig hårdast är avverkningen under vår och sommar när skogen är en barnkammare. Grymt! Hade många funderingar innan jag skaffade hund nr två, men ångrar mig inte. Ha det gott och tack för din kommentar!
hundar å morgonpromenad kan knappt bli bättre
Svar från yka 2020-04-15 14:32
Absolut, det är gudagott! Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Hej Yvonne.
Det er en dejlig serie, som begynder smukt med de første 3 billeder, men som så beskriver en udvikling, som man kun kan harmes over. I Dk er man begyndt at blive meget opmærksom på problemet og der er lavet en langsigtet plan om at plante mere skov igen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg ved ikke, hvordan du har det med det skrevne danske ?
Svar från yka 2020-04-15 14:36
Hej! Förstår allt du skrivit! Låter bra att ni i DK börjat fundera över ett hållbart skogsbruk. Såg ett program som handlade om skogsavverkningen i världen. Man hade fotograferat/filmat med en kamera som visade orange där skogen var avverkad och Sverige var nästan helt orange. Kan tyckas konstigt med all skog som ändå finns här i landet, men åker man ut på skogsvägar i landet möts man av gigantiska avverkningsytor. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Det ser ut att vara en helt underbar skogsväg utefter kanalen, synd att den försvinner! Mysigt att du har två hundar, dom får såklart mycket sällskap av varandra! Hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-04-15 20:51
Det är mycket vackert utefter hela kanalen. Skogen där får vara ifred, skyddad tror jag, eftersom kanalen är kulturmärkt. Skogsområdet som försvinner ligger nedanför kanalen mot byn. Funderade länge innan det blev en hund nr två, men ångrar mig inte. Nyingen platsar bra in i familjen. Tack för din kommentar!
Det ser härligt ut där i skogen och vid kanalen. Jag gillar tredje bilden lite extra. Fint med stammarna som ligger över vattnet. Härliga hundar med gott spring i benen som avslutning också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från yka 2020-04-16 20:15
Det är en fin tur! Kan ha hundarna lösa hela vägen vilken är en fördel både för dem och mig. Tack för din kommentar!