Betraktelser från livets stig

Myrmarkerna

Det är något av ett Norrlandslandskap där jag bor, skog, mossar, myrmark och vattendrag, fast fjällen saknas förstås. Bergen finns och det är inte mer än två timmars bilresa till Dalafjällen om man vill uppleva fjällvärlden, alltså inom FoHM:s rekommendationer gällande resor. Just nu pryds myrmarkerna av vita stråk med Ängsull efter att Porsen dämpat sin färgskala.

Under en kvällstur fick jag syn på en trana som betedde sig något underligt. Först trodde jag att den var skadad för den rörde sig så konstigt, knäade med huvudet sänkt.

Det såg ut som den dansade, men en ensamdans. Har inte sett beteendet förut! Möjligen var det kläckning på gång eller mycket nya små tranungar någonstans och detta var ett hotbeteende. Jag befann mig på ganska långt avstånd med vatten emellan och mina hundar var kopplade. Den höll på så här en lång stund innan den lyfte och flög något längre bort. Kanske någon här på sidan har sett detsamma och vet vad det handlar om.

Fick syn på naturens egna Bonzai och kunde inte låta bli att leka lite med bilden!

Sköt om er!

Inlagt 2020-06-03 11:08 | Läst 260 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.



Logga in för att kommentera

Vildmark tänker jag på direkt..mygg, tystnad och naturens dofter..man kan ju undra vad tranan sysslar med. Lilla Bonzai blev ju fint..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från yka 2020-06-04 08:34
Tystnad och dofter bjuds det på, men mygg och knott-invasionen är inte riktigt här än. Det har varit mycket torrt, men med lite blöta så blir det gott om mat till fågellivet. Ha en fin dag!
Mycket fina bilder från norr :)
Tror nog bestämt att den har någon unge där i gräset och vill inte ha någon i närheten av den ;)
Svar från yka 2020-06-04 08:37
Antagligen är det så! Har rört mig mycket kring tranor när de kommer fram med sina ungar och då är de ganska orädda. De försvarar sina ungar förstås och för några år sedan fick jag en bildserie när det är fullt bråk mellan tranor och sångsvan. Sångsvanen försökte komma åt ungarna och kalabaliken utbröt. De hade närliggande revir. Tack för kommentaren och ha en fin dag!
Hej Yvonne.
Jag kommer inte att vara klok mot Traners beteende, det måste finnas någon här på FS som kan förklara det. Jag tycker att det är roligt och bra att du har fotograferat det.
"Bonzai-trädet" är bra tror jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från yka 2020-06-04 08:38
Inte lätt att veta alltid vad djurens beteende handlar om. Blev lite betagen i den lilla tallen. Ha en fin dag!
Fin natur med skogstjärnen på första bilderna. Ja den var lite underlig tranan. Ser dock ut som den vill förstora upp sig och skrämmas. Kanske de har lite ungar i närheten.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från yka 2020-06-04 08:40
Eller hur! Den gör sig så stor och ser riktigt skrämmande ut så antagligen smått på gång. Tack för kommentaren och ha en fin dag!
Vacker natur och fina bilder, trevligt att ha mer stationära tranor, ”mina” passerar bara förbi och stannar högst en natt. Fåglar kan ha märkvärdiga beteende när det gäller ungar, har i år och även förra året fotograferat strandpipare och dess ungar, och strandpipsföräldrarna ställer sig väl synlig på någon sten en bra bit bort från ungarna, de vill troligen locka bort uppmärksamheten från ungarna
Svar från yka 2020-06-04 08:46
Det är trevligt med tranorna! Det är en sådan underbar känsla när de första dyker upp på våren och sedan förgyller de tillvaron med sin närvaro på gärden och våtmarker. Har ett par i den s.k.bäverdammen som ligger några hundra meter nedanför mitt hus och varje morgon och kväll hör jag deras rop. Sorgligt när det tystnar och man vet att hösten är på ingång. Att skydda sina små är en stark drift och tur är det! Tack för kommentaren och ha en fin dag!
Ja den skyddar säkert ungar, för att en senkommen trandans kan det ju inte handla om. Fina bilder.
😊
Svar från yka 2020-06-04 08:48
Tror inte heller på en ensam trandans, men det såg ut som den dansade. Skydd av ungar verkar troligt! Tack för kommentaren och ha en fin dag!
Blir helt betagen av de två första bilderna, underbar natur. Om tranan vet jag nte men gissar som dom andra att där finns ungar. Hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-06-04 08:49
Det mest troliga är beskydd av smått! Tack för kommentaren och ha en fin dag!