Betraktelser från livets stig

Så kom våren

Efter en isig och varm vinter kom äntligen våren. Desto äldre jag blir ju mer glädjer jag mig åt att få uppleva en ny vår. En tid när livet vaknar till igen, färgerna återvänder och djurlivet blir så mycket intensivare. De första fåglarna man får njuta av är sångsvanarna som kommer innan isarna släppt och snön fortfarande ligger kvar fläckvis.

Sedan kommer tranorna och att höra deras trumpetande tidiga morgnar känns ända in i hjärtat.

Min största upplevelse under vår och försommar har varit närkontakt med slagugglan. En tidig vårdag under en av mina turer fick jag plötsligt se en slaguggla som satt och sov i resterna av en knäckt asp. Hen befann sig bara några meter från mig , jag tog några bilder och avlägsnade mig sedan från området. Hoppet väcktes förstås att det kanske skulle bli häckning i stammen.

På håll besökte jag området vid ett flertal tillfällen, men såg inte till ugglan något mer. Så för en vecka sedan gick jag förbi området igen och då fick jag se ugglan högt uppe i ett träd och hjärtat slog några extra slag.

Efter att ha tagit några bilder valde jag att avlägsna mig. Gick bara några meter när jag ser denna näpna unge på en gren precis framför mig.

Mycket lycklig lämnade jag ganska så snabbt området. Tänkte på en bild som Sten visade här på sidan för några år sedan då han blivit angripen av en slaguggla och att råka ut för något sådant står inte på min önskelista. Området där jag stötte på slagugglorna består av ett skogsparti med mycket gamla aspar och granar och många fåglar häckar här. En art som stått på min lista när det gäller fågelfoto är spillkråkan, men den verkar känna av bara min tanke på det och flyr snabbt. En kväll var dock hanen så hormonstinn att han inte brydde sig om mig. Han ropade och ropade samtidigt som han mycket tydligt visade på det perfekta boet han skapat.

Inte att förglömma alla småfåglar som anlänt, men något fotograferande av dem har inte blivit av. Däremot ingen vår utan en tur bland blå- och vitsippor.

Våren är en bråd tid här på torpet med ved, förkultivering och trädgårdsarbete, men jag njuter av det efter vår mörka årstid. Det gäller att njuta av varje dag när livet ser ut som den gör i vår omvärld.

Avslutar med en skogsbild här från Bergslagen!

Ha en fin försommar där ute!

Inlagt 2022-05-26 09:34 | Läst 269 ggr. | Permalink
En sådan fin serie. Med några av mina favoriter. Spillkråkan har jag bara två bilder på, där hoppas jag på betydligt fler men ser den aldrig. Slaguggla har jag inte än, har de flesta i Sverige men inte den. Så fina bilder du fick på den och ungen. Kul första bilden på ugglan, där det ser ut att den sitter bredvid sin partner :). Blåsippor och vitsippor får man aldrig för mycket av. Snyggt redan den första bilden med svanarna på den frostiga marken, fast det önskar vi oss inte tillbaka till nu
Svar från yka 2022-05-26 21:55
Tack för din fina kommentar. Såg inte själv att bilden på den sovande ugglan hade en kompis. Där ser man. Blev så nöjd när jag äntligen lyckades fånga spillkråkan på bild efter försökt under en längre tid. Har jag tur får han en maka och jag kan följa häckningen. Du får ha lycka till med fler foton på spillkråkan. Tittar på dina inlägg när jag är inne på sidan, som är allt för sällan, men är dålig att kommentera. Ha det bra! Yvonne
Härlig blandning från naturen. Gillar den lugna stämningen i dom två första..
HaD/Gunte..
Svar från yka 2022-05-26 21:57
För mig är naturen lugn och avkoppling även om den kan vara händelserik. Känns bra att du gillade några av bilderna. Tack för din kommentar och ha en fin helg! Yvonne
Många fina bilder här, trevligt! Ingen vidare vinter här heller (Södermalm) och våren var ändå 'halvkylig'.. men sommaren kom 18:e maj här i år, det är då 'mina' Tornseglare kom och slog fast att den är här, de är sist anlända flyttfågel! Dom får jag njuta av varje dag nu in i andra veckan i augusti, när dom drar söderöver igen.. Hade faktiskt en Trana flygande över min balkong här i förra veckan som drog lite västerut, lite ovanligt med Trana här även om det händer.. Såg också bilden på Sten som hade närkontakt.. Man får nog vara försiktig när det finns ungar i närheten!
Hälsn!
Svar från yka 2022-05-26 22:02
Här har inte sommaren anlänt än, fortfarande kalla nätter och morgnar. Våren har varit ovanligt kall och torr, men nu har äntligen regnet kommit så lite mygg och knott kan kläckas till glädje för fåglarna (men inte för mig). Tornseglarna har anlänt hit också, men jag tror de vände för jag har inte sett dem de sista dagarna. Tänker faktiskt på dig när jag ser de första tornseglarna och alla fina bilder du visat av dem. Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin helg! Yvonne
Hej Yvonne !
Kul att se lite bilder från dig igen. Ljuset och den låga vinkeln gillas i den första bilden. Spillkråkan vinner på att förstoras. Länge sedan jag fotade några. Alla träd där dom häckat är avverkade tyvärr. Dom två sista gillar jag för dom förmedlar riktig vår.

Så roligt att du fick bilder på slaguggla också. Har väl aldrig haft så mycket respekt för slagugglan men efter några dagsedlar så passar jag mig. Du skriver för en vecka sedan. Du förstår kanske då att jag blev lurad på tiden. Den bild du menar är tagen efter midsommar. Kunde inte tro att det skulle finnas någon uggla där. Möjligtvis att ungarna kunde sitta i terrängen. I botten på trädet låg ett ägg som honan fortfarande vaktade.
Hur det står till med slagugglor här vet jag inte. Har kollat några sparvuggleholkar men det var bara en som använts som matförråd. Ingen häckning.

Själv har jag nästan helt slutat med naturfotot. Blir mest bilder från närmiljön. Hackspettar, starar och fåglar som visar sig på min baksida. Det ger mig inget längre. Det är så skövlat så det bär emot att åka ut. Hoppas på en tur till Jokkmokk till hösten. Nu blir det mest bilder på barnbarnen. Dom två yngsta är så roliga att följa för dom är i den åldern när dom börjar förstå och börjat prata.
Du ska ha en fin sommar och förhoppningsvis en sommar med mycket nya bilder.
Sten
Svar från yka 2022-05-26 22:12
Glömmer aldrig bilden av dig efter anfallet, det är inget jag vill uppleva. Var tillbaka till ugglorna några dagar senare, ungen var kvar men jag såg ingen vuxen någonstans. Tänkte då att den var iväg och jagade och jag kunde få till en bild när den kom tillbaka med maten. Blev inte så då jag blev något skärrad över anfall. Får kanske försöka igen med hjälm och visir på. Förr var alltid kameran med på mina turer nu allt mer sällan, men under våren och tidig höst kommer lusten tillbaka. Barnbarn är grädden på moset märker man när de kommit. Innan tyckte jag nog att det var något överdrivet med allt prat om barnbarn och nu är jag nog likadan. Önskar dig en fin resa till Jokkmokk! Norrland i höstskrud verkar vara något extra. Tack för din kommentar och ha en fortsatt fin helg! Yvonne
Så fina bilder Yvonne :-)
Slagugglan med ungar var verkligen fint att få se, vilken vacker uggla :)
Ja nu njuter man fullt ut av den härliga tiden.
Ha det gott!
Svar från yka 2022-05-26 22:18
Det var verkligen ren lycka när jag fick se ugglorna och att jag råkade ha kameran med mig. Turen var på min sida! Ja våren är fantastisk, bästa tiden nu och ett tag framöver. Är inte inne på sidan här så ofta nu för tiden, men när jag är inne tittar jag ofta efter inlägg från dig och Maja och alla vackra fågelstudier du bjuder på. Dålig på att kommentera dock. Tack för din kommentar och ha en givande helg! Yvonne
Joakim88 2022-05-27 12:07
Ja våren är den bästa tiden helt klart :)
Vad glad jag blir, tack för det, uppskattas massor :-)
Vilken vacker serie! Där finns många bilder att stanna upp vid och inte minst bilderna på slagugglan, roligt att få se den så nära. Spillkåkan hör ja nästan varje promenad och ser den då och då flygande men aldrig fotonära. Många hälsningar/ Björn
Svar från yka 2022-05-28 19:05
Tack för din fina kommentar! Det var en mycket speciell upplevelse att få sådan närkontakt med slagugglan och bara ca 200 m från bostadshuset. Spillkråkan är verkligen skygg och vaksam! Hörde den vid varje promenad i området men omöjlig att få till ett foto av. Vid detta tillfälle var den nog så hormonstinn att den inte varken såg eller hörde. Önskar dig en fin försommar och återigen tack för din kommentar. Yvonne