Annons
Tipsa oss om evenemang!
Söktext
Region
Datum


In Someone Elses Mind - Boel Ferm

5 maj - 2 september, Skövde stadsmuseum, Skövde


da capo - Sverige i tiden 1997-2007

5 maj - 2 september, Arbetets museum, Norrköping

En röd liten stuga. Några bikopur på en äng. Ett öde torg i Hagfors. Natthimmel över Bravikens pappersbruk. Vilda poeter, beslöjade kvinnor och en man som kroknar över den maskrosfyllda gräsmattan. Dagens Arbete presenterar ett 40-tal fotografers bilder av Sverige tagna under det senaste decenniet.

100 % Malmö - Malmö för 100 år sedan

17 juni - 14 oktober, Malmö Museer, Malmö

”100 % Malmö” visar bilder av Malmö runt sekelskiftet 1900, dess människor, liv och arbete.

Spirit of the Wild - Steve Bloom

15 juni - 30 september, Raoul Wallenbergs Torg, Stockholm

Fotoutställningen ”Spirit of the Wild” består av hundra väldiga fotografier av världens djurliv. Utställningen präglas av elegans, drift och instinkt, men är samtidigt en färgrik och betagande dokumentation av den sårbara vilda naturen.

Georg Oddner

9 juni - 2 september, Tomarps Kungsgård, Kvidinge

Sommarens stora satsning från Tomarps Kungsgård är en utställning med den världsbekante fotografen Georg Oddner.

Konst i Naturen - Peter Angvarson

27 augusti - 29 september, Folkets Hus Kulturhuset, Trollhättan

Peter Angvarson ställer ut på Tegelväggen i Trollhättans Folkets Hus. Fotoutställning "Konst i Naturen".

Fotografier 1971–2000 - Martin Parr

1 september - 6 januari, Kulturhuset, Stockholm

Martin Parr skildrar det globala samhällets vardag fylld av konsumtion, reklam, turism och överflöd. Han väljer ämnen och företeelser vi känner igen från reklamvärlden men vrider på bildspråket så att det uppstår motsättningar mellan motivet och fotografiets glansiga, färgstarka bildyta.

ASTRID Anna Emilia LINDGREN

24 mars - 2 september, Kulturhuset, Stockholm

En utställning om författaren Astrid Lindgren, byggd på bilder ur privata album samt professionella fotografers bilder. Dessutom Astrids Lindgrens egen röst i filmade intervjuer, radioinslag och unika dokument. Delar av materialet visas för första gången.

Pingvinliv - Brutus Östling

19 juni - 30 september, Teknikens hus, Luleå

Brutus Östling visar sina fantastiska pingvinbilder i en fotoutställning. Texter av polarforskaren Susann Åkesson.

Borås Borås - en utställning om identitet

24 maj - 9 september, Konstmuseet, Borås

Sommarens storsatsning från Borås Konstmuseum är en undersökning av Borås identitet på 2000-talet. Inbjudna fotografer, konstnärer, som Lars Tunbjörk, Jan Töve, Anna Sigge, Lars Gustav Andersson, Jonas Dahlberg, Erik Hårdstedt skildrar Borås utifrån en rad olika perspektiv.

Kryp, blommor och annat smått - Föreningen Naturfotograferna

3 augusti - 1 september, Holma Konst, Holma

Fotografer från föreningen Naturfotograferna ställer ut på Holma Konst i Holma

Riverside Viskan - Jan Töve

9 juni - 30 september, Rydals museum, Rydal

Jan Töve skildrar landskap, samhällen, miljöer, människor och vardagsliv längs Viskan.

Herbarium - Vibeke Mathiesen

2 juni - 14 oktober, Norrköpings stadsmuseum, Norrköping

Vibeke Mathiesens projektet för ”Herbarium” (av latin herba, ört). Ett namn inspirerat av tidigare generationers hemuppgift under sommarlovet: samla in, torka, pressa och klassificera svenska växter. En del av dem finns inte kvar idag eller är väldigt sällsynta. Växterna är plockade i Malexander, Linköping och Ljungby under våren/sommaren 2005 och 2006.

Roman Road - Tuija Lindström

23 juni - 30 september, Galleri Sprinkler, Öland

Utställningen Roman Road är ett tillägg till bildserien Sleeping Bodies men följer inte samma diskurs utan försöker mer aktivt visualisera det tillstånd en bild av en sovande kropp förmedlar.

Children of Baghdad in 1999 - Anna Papoulias

14 juni - 23 september, Medelhavsmuseet, Stockholm

Medelhavsmuseet visar fotoutställningen Children of Baghdad. Bilderna är tagna av den grekiska fotografen Anna Papoulias i Irak 1999. Papoulias besökte Irak under den pågående handelsblockaden för att porträttera barnen i Irak. Hon fick tillstånd av ministeriet att fotografera barn i olika offentliga miljöer men inte sjukhus, skolor och lekskolor. Hon valde barnens vardagliga miljö som bakgrund i bilderna. Liksom i sina tidigare fotografiska dokumentärer, är Papoulias främsta intresse inte att skapa illusioner utan att arbeta med vad hon finner framför mig.

Wild Style hiphop - Charlie Ahearn

25 maj - 9 september, Dansmuseet, Stockholm

Fotografen Charlie Ahearns dokumentära bilder från South Bronx tagna under Hip Hop:ens pionjärtid ställs ut på Dansmuseet. Det är bilder tagna under slutet av 70-talet och början av 80-talet i ett New York som vi nästan glömt bort idag när Wall Street och stadens ekonomi blomstrar. Det New York som födde Hip Hop:en saknade pengar, gängkulturen var djupt rotad och många bostadsområden var eftersatta och nerslitna.

Dansmaskens berättelse - Erika Rodin och Tony Sandin

1 april - 31 december, Etnografiska museet, Stockholm

Som en del av etnografiska museets stora utställning om dansaren och koreografen Birgit Åkessons afrikanska dansmasker visas fotograferna Erika Rodin och Tony Sandins upptäcksresa in i maskerna.

System och passion - Helene Schmitz

13 mars - 13 januari, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Som en del i Naturhistoriska riksmuseets stora utställning 'Från Linné till DNA' visas ett urval ur Helene Schmitz bok "System och passion". Den nationella Linnéorganisationen har utsett en jubileumsbok, "System och passion", vilken handlar om Linnés sexualsystem.

Stockholmsbilder - Hans Ekestang

20 april - 28 februari, Spårvägsmuseet, Stockholm

Hans Ekestang har sedan mitten av 1970-talet arbetat som fotograf åt SL. Han har fångat hur länet och trafiken förändrats under 30 år. Utställningen visar bredden på Hans Ekestangs arbete. Ofta står resenären/människan i fokus.

Slöjor - Elin Berge

24 maj - 30 september, Stockholms läns museum, Stockholm

Varför bär man slöja? Vad symboliserar slöjan? Vad är frihet? Vad är tvång? Det är några frågor som har ställts av fotografen Elin Berge när hon har rest runt i Sverige och porträtterat unga muslimska kvinnor med slöja.

Flanör i folkhemmet - Herbert Lindgren

15 juni - 16 september, Stockholms stadsmuseum, Stockholm

Herbert Lindgren (1919 - 1987) har med sin kamera dokumenterat Stockholm i svart-vitt under 1950- och 60- talen. Han har fotograferat utifrån olika infallsvinklar, intressesfärer och synsätt, med ett starkt och eget formspråk.

En glimt av paradiset - Prins Carl Philip

30 maj - 15 oktober, Museum Gustavianum, Uppsala

Museum Gustavianum firar Linnés 300-årsjubileum med utställningen "En glimt av paradiset. Prins Carl Philip tolkar Botaniska trädgården i Uppsala". Prins Carl Philip gör ett fotografiskt porträtt av Botaniska trädgården där arvet efter Carl von Linné än i dag spirar. Hans ciceron är världsfotografen och Uppsalabon Mattias Klum.

Kontrast - Göteborg i bilder

1 juli - 2 september, Göteborgs Stadsmuseum, Göteborg

Utställningen handlar om äldre och nya fotografiska, konstnärliga och kulturella bilder av staden. Kärnan utgörs av fotografier ur museets rika arkivsamling och behandlar Göteborg kring förra sekelskiftet. Utställningen innehåller även en konstsalong där museet visar tavlor och grafiska blad med Göteborgsmotiv.

As Serious as Your Life - Emily-Jane Major, Chino Otsuka, Liv Pennington

3 juni - 2 september, Bildmuseet, Umeå

Vad är ett porträtt idag? Hur kan bilder skildra och berätta om en människas liv? I utställningen As Serious as Your Life visar tre unga konstnärer baserade i London nya fotografiska projekt kring bild och identitet.

I Can See the World from Here - Jens Assur

3 juni - 9 september, Bildmuseet, Umeå

Fotografen Jens Assur har några veckor under det senaste året bott i studentkorridor i Umeå, levt studentliv och tagit del av undervisning, fest och vardag. Ett urval av hans fotografier från Umeå universitet presenteras under sommaren på Bildmuseet i utställningen I Can See the World from Here.

Esko Männikkö

1 september - 4 november, Millesgården, Lidingö

Den finländska konstnären Esko Männikkö tar sig gärna till periferin. Spänningen mellan marginalen och maktens centrum finns närvarande i hans bilder som är en säregen balansgång mellan social känslighet, iakttagelseförmåga, distans och politisk undertext.

I KINAS TRÄDGÅRDAR - Osvald Sirén och Johan Sellén

27 maj - 9 september, Östasiatiska museet, Stockholm

Mellan 1920 och 1936 reste den kände konsthistorikern Osvald Sirén till Kina fyra gånger. Kameran var hans ständiga följeslagare och han fotograferade många berömda kinesiska trädgårdar. Under våren 2007 har fotografen Johan Sellén rest i Osvald Siréns fotspår och besökt samma trädgårdar som Sirén fotograferade i Suzhou, Hangzhou och Beijing för 70 år sedan.

Hard Rain - Mark Edwards

20 juni - 15 oktober, Världskultursmuseet, Göteborg

En fotoutställning utomhus om klimatförändringar och effekter på människor och miljö. Utifrån Bob Dylans sångtext A Hard Rain´s A Gonna Fall skildrar den världsberömde dokumentärfotografen Mark Edwards/Still Pictures tillståndet i en värld som snabbt förändras.

Med våra ögon - Malin Bjärnlid och Mats Axel

11 augusti - 13 september, Neva Books, Rimforsa

Neva Books i Rimforsa visar Malin Bjärnlids och Mats Axels konstnärliga naturfotografier i utställningen 'Med våra ögon'.

Parasömn - Katarina Wos

5 augusti - 8 september, Restaurang Eyubi, Stockholm

Katarina Wos visar utställningen Parasömn på Restaurang Eyubi i Stockholm

Vernissage: Livet – med tiden - Elisabeth Ohlson Wallin

1 september - 1 september, Västergötlands museum, Skara

Elisabeth Ohlson Wallins nya utställning är en hyllning till de äldre och den livserfarenhet som åren ger. Med sina bilder av den åldrade människan, sammansatt med bilder från deras yngre dagar, skapar hon en exceptionell känsla för tid och människans olika stadier i livet.

BLAND BLOMMOR OCH BIN – en hyllning till Linné

17 augusti - 2 september, Galleri London, Uppsala

Fotograferna Towe Wiiand, Hans Odöö och Jan Bengtsson ställer ut på Galleri London där en naturfotograf, en globetrotter och en reklamfotograf ger sina personliga tolkningar av Linnés arv.

SEBASTIAN - Anna von Brömssen

31 augusti - 4 november, Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Frilansfotografen Anna von Brömssen och journalisten Marie Branner följde Sebastian under den sista tiden av hans liv. De starka bilderna vittnar om skilda känsloyttringar, om lycka och lidande, glädje och sorg, hopp och förtvivlan. För Anna von Brömssens del innebar fotoreportaget också att hon välkomnades in i en familj som delade med sig av det svåraste man kan gå igenom, att förlora ett barn.

Norrländska Utställningsgruppen

18 augusti - 16 september, Varbergs konsthall, Varberg

Hur kan man förstå den specifika platsen eller upplevelsen i ett större sammanhang? Vad kan hända i mötet mellan det personliga förhållningssättet och den stora klichén? Med dessa frågor och fotografiet som utgångspunkt tar Norrländska utställningsgruppen dig med på en resa till Norrland. Medverkande: Ellinor Algin, Thomas Bergh, Petter Engman, Erika Hedman, Johan Markusson, Karl Normark och Johannes Samuelsson.

I närbild - Edward Lucie-Smith

3 augusti - 2 september, Galleri Kontrast, Stockholm

Brittiska Edward Lucie-Smith (f 1933, Kingston, Jamaica) är en internationellt känd konsthistoriker, kritiker och poet. Under de senaste tio åren har han även blivit känd som fotograf och haft utställningar runt om i världen. I augusti 2007 visas Lucie-Smiths fotografier på Galleri Kontrast i Stockholm.

Vad är kön? - Linda Forsell

4 augusti - 2 september, Galleri Kontrast, Stockholm

Vad är en man, en kvinna och varför bryr vi oss så mycket om det? Fotografen Linda Forsells utställning vänder upp och ned på begreppen, inte bara när det gäller könsroller.

Fotografier - LarsErik Tobiasson

18 augusti - 3 september, Galleri Orsak, Orsa

Man passerar genom livet, och ser på världen. Har man en liten kamera i fickan får man ibland lust att ta ett kort. Till skillnad från många bilder jag tagit genom åren som journalistisk fotograf (där det ofta är lätt att bli alltför tydligt illustrerande) är bilderna i denna utställning tagna utan avsikt att berätta nåt särskilt, de är mer ett försök att tydliggöra och minnas vad jag såg – antingen det är människor på bilderna eller landskap som flimrar förbi.

Marguerite Duras genom Hèléne Bramberger

18 augusti - 18 oktober, Restaurang Djurgårdsbrunn, Stockholm

Hélène Bamberger har fotograferat Marguerite Duras under de somrar de tillbringade tillsammans i Trouville mellan åren 1980 och 1994. Dessa fotografier berättar för oss om Duras, hennes platser, hennes arbete, rummet, den Normandiska himlen, Yann Andréa.

Anteckningar i ord och bild - Pelle Hybbinette

18 augusti - 28 september, Galleri Mazarin, Söderhamn

Utställningen "Anteckningar i ord och bild från foto Biennalen i Panevezys, Litauen" med underrubriken "Hur ska man som fotograf utvecklas och finna motiv utöver det egna seendet och medvetandet?" av Pelle Hybbinette visas på Galleri Mazarin i Söderhamn.

Bengt Wanselius

6 augusti - 2 september, FotoGalleriet, Visby

Bengt Wanselius har som Ingmar Bergmans särskilde bildmakare fotograferat 24 Bergmanuppsättningar och tv-dramer. Fotogalleriet visare en svit blder från Bergmans tv-drama Bildmakarna. Wanselius tar betraktaren bakom kulisserna och visar både skådespelare och Bergman själv in action.

Fotografier 1985-2005 - Gregory Crewdson

1 september - 28 oktober, Hasselblad Center, Göteborg

Hasselblad Center presenterar en av de mest kända samtida konstfotograferna – Gregory Crewdson. Utställningen ger en omfattande överblick över denne amerikanske fotografs otroligt vackra men samtidigt lite oroväckande bilder.

Vinter/Hem - Lars Tunbjörk

1 september - 9 december, Moderna Museet, Stockholm

Vinter visar ett Sverige som förefaller så bekant men ändå är främmande. Pubar, ödsliga bostadsområden och stormarknader; platser som ser ut på samma sätt oavsett var i landet vi befinner oss. Den smutsiga snön och det artificiella inomhusljuset skapar stämningar av isolation, men också av tillfällig gemenskap och humor.

Ting i collage - Erika Pekkari

30 augusti - 18 oktober, VOL Fotografagentur, Stockholm

Utställningen är ett hommage till vardagen, ett igenkännande och ett upphöjande av det vanliga, från det dekorativa, kitchiga och alldagliga till det som inte alltid ges utrymme. Collagen är sammansatta av utrensade ting från det senaste decenniernas produktion funna i dagen Sverige.
ANNONS