Annons
Tipsa oss om evenemang!

Söktext
Region
Datum
Self.Life.Death - Nobuyoshi Araki

29 september - 27 januari, Kulturhuset, Stockholm

Utställningens nära 4000 bilder ger en omfattande inblick i Arakis 40-åriga karriär och de teman som återkommer i hans arbete. Här finns många av de mest betydelsefulla verken, från tidigt 1960-tal till idag, varav vissa är särskilt framtagna för utställningen.

Hard Rain - Mark Edwards

15 september - 20 januari, Borggården Malmö slott, Malmö

En fotoutställning utomhus om klimatförändringar och effekter på människor och miljö. Utifrån Bob Dylans sångtext A Hard Rain´s A Gonna Fall skildrar den världsberömde dokumentärfotografen Mark Edwards/Still Pictures tillståndet i en värld som snabbt förändras.

Jordens berg - Claes Grundsten

15 september - 9 mars, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Claes Grundsten är flerfaldigt prisbelönt naturfotograf samt författare och populär föredragshållare. I "Jordens berg" förmedlar han via fotografier av mytomspunna toppar och bergsmassiv, den skönhet och dramatik som finns i naturfotografiet.

Stockholm 1957 - Pressbilder från Svenska Dagbladet

5 oktober - 2 mars, Stockholms stadsmuseum, Stockholm

1957 slår rock’n’rollen igenom bland Stockholms tonåringar. Tommy Steele kommer hit och hysterin är fullkomlig. TV-apparaten gör sitt intåg i hemmen och Ingo boxas på Johanneshov. Bilförsäljningen slår rekord och lapplisor blir ett nytt inslag på stans gator. På plats finns självklart Svenska Dagbladets pressfotografer.

Fotografier av Hélène Binet

9 oktober - 27 januari, Arkitekturmuseet, Stockholm

Arkitekturmuseets fokus på Berlin fortsätter med en fotoutställning med Hélène Binet, en av världens bästa arkitekturfotografer. Hélène har under flera decennier riktat sin lins mot byggnader i Berlin. För första gången visas bilderna nu tillsammans.

Moments in between - Jens Olof Lasthein

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Jens Olof Lasthein fotograferade i Bosnien 1994-1997 och hans bilder skildrar det vardagliga livet som måste fortsätta i skuggan av kriget. Moments in between finns också i bokform.

Där börjar livet - Adam Haglund

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Adam Haglund reste runt i Bosnien tillsammans med journalisten Andreas Karlsson i maj 2005, tio år efter att kriget i Bosnien–Hercegovina fått sitt slut. Utställningen visades för första gången på fotomässan i Jönköping 2006 och bland annat Ordfront Magasin har visat bilderna i reportageform

Hjulen rullar i Kina - Helena Bergengren

13 oktober - 30 januari, Hemse Matsal, Hemse

Frilansfotografen Helena Bergengren visar utställningen ”Hjulen rullar i Kina” i baren på en restaurangen Hemse matsal, Gotland. Utställningen består av gatubilder från en resa i söödra Kina och staden Zhaoqing gjord 1989.

One Step Beyond, The Mine Revisited - Lukas Einsele

28 november - 24 januari, Fotografins rum, Kommendanthuset, Malmö

I projektet One Step Beyond – The Mine Revisited intervjuar den
tyske konstnären Lukas Einsele minoffer. Han har besökt världens
mest minerade länder – Afganistan, Angola, Bosnien – Herzegovina
och Kambodja. Överlevarnas minnen och berättelser utgör grunden för
utställningen. One Step Beyond rymmer också fotografier från de
aktuella regionerna; från landskapsbilder till skildringar av
minröjare och rehabiliterade minoffer.

System och passion - Helene Schmitz

13 oktober - 13 januari, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Ett urval av Helene Schmitz fotografier från 'System och passion' visas som en del av tre i utställningen "Från Linné till DNA"

Stjärnan är blå - Brita Nordholm

13 november - 27 januari, Riksidrottsmuseet, Stockholm

Fotografen Brita Nordholm har följt fotbollsklubben IFK Norrköping under åtta år. I sina fotografier har hon fångat vardagen, slitet, de oändliga träningspassen, matcherna och förväntningarna.

Han i hennes ögon

25 november - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Vad är en man sedd genom kvinnors ögon? Hur blir bilden av mannen när kvinnor får bestämma? Finns det en kvinnlig blick? Frågorna söker svar i Britt Marie Trensmars konstprojekt där 156 svenska och åländska kvinnor bidragit med hundratals bilder.

Holding - Anna Clarén

7 december - 13 februari, Kulturhuset, Stockholm

Under en period av omställning i livet fotograferade Anna Clarén konstant, som för en dagbok. I de skirt ljusa porträtten, av sig själv och närstående, för hon samtidigt in en obestämd känsla av obehag. Det bleka intrycket förstärks, tills bilderna slutligen gestaltar ett inre mörker av saknad och tomhet.

Växtkraft - Karin Berglund

23 november - 13 januari, Waldermarsudde, Stockholm

Som avslutning på Linnéåret visar Waldemarsudde blomsterfotografier av Karin Berglund i utställningen Växtkraft. Hennes verk är gjorda med gummitryck och fotogravyr vilka är mycket tidskrävande och hantverksmässiga framställnings-metoder från slutet av 1800-talet.

2007 års Hasselbladspristagare - Nan Goldin

10 november - 13 januari, Hasselblad Center, Göteborg

Utställningen, som är retrospektiv, omfattar fotografier ur Nan Goldins drygt trettioåriga verksamhet. Dessutom ingår hennes uppmärksammade bildspel "The Ballad of Sexual Dependency" (42 minuter)
och en video med hennes senaste multimediainstallation "Sisters, Saints and Sibyls" från Paris 2004 (26 minuter).

Foto Conny Rich

17 november - 20 januari, Jönköpings läns museum, Jönköping

Utställningen ”Foto Conny Rich” presenterar en fotosamling som nyligen skänkts till Jönköpings läns museum av firman Conny Rich i Huskvarna. Namnet är välkänt både inom foto- och musikbranschen. Som jazzmusiker och orkesterledare skördade Conrad Richard Sandberg (f 1920) framgångar redan på 1940-talet. Tidigt hade han även intresse för fotografering och 1950 startade han en fotofirma. I slutet av 1950-talet kom sonen Jonny Sandberg (f 1941) in i företaget och han blev med tiden faderns kompanjon.

liquid state - Johan Rosenberg

7 januari - 11 januari, Kulturhuset, Örebro

Fotograf Johan Rosenberg ställer ut sina senaste alster ur bildserien Liquid State. Utställningen närmar sig temat "Det mänskliga psyket" genom influenser av konstnärer som Zdislaw Beksinski och H.R Giger.

E-Wasteland - Sophie Gerrard

9 januari - 2 mars, Arbetets museum, Norrköping

E-Wasteland är en serie porträtt och miljöbilder tagna på mindre arbetsplatser inom IT och på återvinningsstationer runt om i Indien. Under en månad 2006 reste Sophie Gerrard runt i Indien och dokumenterade det växande problemet med elektroniskt avfall som västvärlden dumpar där.

Vinterlandskap - Erik Holmstedt

15 december - 20 januari, Kulturens hus, Luleå

Vardagliga vinterbilder från Norrbotten i första hand, men också från Japan. Vinterlandskapet har ofta romantiserats i stereotypa turistbilder eller skildrats som exotiska och utmanande levnadsmiljörer för särlingar. Men för de allra flesta är det en vardagsmiljö, småtråkig och opraktisk. Platser och miljöer reduceras till "ickeplatser" efter det att vintern har förändrat platsens avsedda betydelse.

Killar - Jerker Andersson

14 december - 17 februari, Kungälvs stadsbibliotek, Kungälv

En utställning om tårar och oro, kärlek och sex. Om kompisar. Muskler och smink. Jämställdhet och drömtjejer. Om hur det är att vara kille mellan 14 och 20 år idag.

En flugskit i kosmos

23 november - 27 april, Dunkers kulturhus, Helsingborg

I Dunkers kulturhus jubileumsutställning bjuds på en lustfylld nostalgiresa med massor av musik, fotografier, intervjuer, filmer och tidningsklipp som visar hur det begav sig under klippanpopens storhetstid, åren 1977–84.

Människor i norr - Fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen

10 november - 2 mars, Murberget/Västernorrlands länsmuseum, Härnösand

Murberget/Länsmuseet Västernorrland visar i utställningen 'Människor i norr' fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen.
ANNONS