Annons
Tipsa oss om evenemang!

Söktext
Region
Datum
Self.Life.Death - Nobuyoshi Araki

29 september - 27 januari, Kulturhuset, Stockholm

Utställningens nära 4000 bilder ger en omfattande inblick i Arakis 40-åriga karriär och de teman som återkommer i hans arbete. Här finns många av de mest betydelsefulla verken, från tidigt 1960-tal till idag, varav vissa är särskilt framtagna för utställningen.

Hard Rain - Mark Edwards

15 september - 20 januari, Borggården Malmö slott, Malmö

En fotoutställning utomhus om klimatförändringar och effekter på människor och miljö. Utifrån Bob Dylans sångtext A Hard Rain´s A Gonna Fall skildrar den världsberömde dokumentärfotografen Mark Edwards/Still Pictures tillståndet i en värld som snabbt förändras.

Jordens berg - Claes Grundsten

15 september - 9 mars, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Claes Grundsten är flerfaldigt prisbelönt naturfotograf samt författare och populär föredragshållare. I "Jordens berg" förmedlar han via fotografier av mytomspunna toppar och bergsmassiv, den skönhet och dramatik som finns i naturfotografiet.

Stockholm 1957 - Pressbilder från Svenska Dagbladet

5 oktober - 2 mars, Stockholms stadsmuseum, Stockholm

1957 slår rock’n’rollen igenom bland Stockholms tonåringar. Tommy Steele kommer hit och hysterin är fullkomlig. TV-apparaten gör sitt intåg i hemmen och Ingo boxas på Johanneshov. Bilförsäljningen slår rekord och lapplisor blir ett nytt inslag på stans gator. På plats finns självklart Svenska Dagbladets pressfotografer.

Fotografier av Hélène Binet

9 oktober - 27 januari, Arkitekturmuseet, Stockholm

Arkitekturmuseets fokus på Berlin fortsätter med en fotoutställning med Hélène Binet, en av världens bästa arkitekturfotografer. Hélène har under flera decennier riktat sin lins mot byggnader i Berlin. För första gången visas bilderna nu tillsammans.

Moments in between - Jens Olof Lasthein

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Jens Olof Lasthein fotograferade i Bosnien 1994-1997 och hans bilder skildrar det vardagliga livet som måste fortsätta i skuggan av kriget. Moments in between finns också i bokform.

Där börjar livet - Adam Haglund

28 oktober - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Adam Haglund reste runt i Bosnien tillsammans med journalisten Andreas Karlsson i maj 2005, tio år efter att kriget i Bosnien–Hercegovina fått sitt slut. Utställningen visades för första gången på fotomässan i Jönköping 2006 och bland annat Ordfront Magasin har visat bilderna i reportageform

Hjulen rullar i Kina - Helena Bergengren

13 oktober - 30 januari, Hemse Matsal, Hemse

Frilansfotografen Helena Bergengren visar utställningen ”Hjulen rullar i Kina” i baren på en restaurangen Hemse matsal, Gotland. Utställningen består av gatubilder från en resa i söödra Kina och staden Zhaoqing gjord 1989.

One Step Beyond, The Mine Revisited - Lukas Einsele

28 november - 24 januari, Fotografins rum, Kommendanthuset, Malmö

I projektet One Step Beyond – The Mine Revisited intervjuar den
tyske konstnären Lukas Einsele minoffer. Han har besökt världens
mest minerade länder – Afganistan, Angola, Bosnien – Herzegovina
och Kambodja. Överlevarnas minnen och berättelser utgör grunden för
utställningen. One Step Beyond rymmer också fotografier från de
aktuella regionerna; från landskapsbilder till skildringar av
minröjare och rehabiliterade minoffer.

Stjärnan är blå - Brita Nordholm

13 november - 27 januari, Riksidrottsmuseet, Stockholm

Fotografen Brita Nordholm har följt fotbollsklubben IFK Norrköping under åtta år. I sina fotografier har hon fångat vardagen, slitet, de oändliga träningspassen, matcherna och förväntningarna.

Han i hennes ögon

25 november - 24 mars, Arbetets museum, Norrköping

Vad är en man sedd genom kvinnors ögon? Hur blir bilden av mannen när kvinnor får bestämma? Finns det en kvinnlig blick? Frågorna söker svar i Britt Marie Trensmars konstprojekt där 156 svenska och åländska kvinnor bidragit med hundratals bilder.

Holding - Anna Clarén

7 december - 13 februari, Kulturhuset, Stockholm

Under en period av omställning i livet fotograferade Anna Clarén konstant, som för en dagbok. I de skirt ljusa porträtten, av sig själv och närstående, för hon samtidigt in en obestämd känsla av obehag. Det bleka intrycket förstärks, tills bilderna slutligen gestaltar ett inre mörker av saknad och tomhet.

Foto Conny Rich

17 november - 20 januari, Jönköpings läns museum, Jönköping

Utställningen ”Foto Conny Rich” presenterar en fotosamling som nyligen skänkts till Jönköpings läns museum av firman Conny Rich i Huskvarna. Namnet är välkänt både inom foto- och musikbranschen. Som jazzmusiker och orkesterledare skördade Conrad Richard Sandberg (f 1920) framgångar redan på 1940-talet. Tidigt hade han även intresse för fotografering och 1950 startade han en fotofirma. I slutet av 1950-talet kom sonen Jonny Sandberg (f 1941) in i företaget och han blev med tiden faderns kompanjon.

E-Wasteland - Sophie Gerrard

9 januari - 2 mars, Arbetets museum, Norrköping

E-Wasteland är en serie porträtt och miljöbilder tagna på mindre arbetsplatser inom IT och på återvinningsstationer runt om i Indien. Under en månad 2006 reste Sophie Gerrard runt i Indien och dokumenterade det växande problemet med elektroniskt avfall som västvärlden dumpar där.

Nästan vuxen 1975-1980 - Karl Bernling

13 januari - 17 februari, Arbetets museum, Norrköping

Nästan vuxen 1975-1980 är en personlig berättelse av fotoalbumskaraktär. I 20-årsåldern hade Karl Bernling alltid kameran hängande på axeln och dokumenterade sina vänner till vardag och till fest. Trettio år senare delar Karl Bernling med sig av sina ungdomsbilder i en utställning som andas både 70- och 80-tal.

Vinterlandskap - Erik Holmstedt

15 december - 20 januari, Kulturens hus, Luleå

Vardagliga vinterbilder från Norrbotten i första hand, men också från Japan. Vinterlandskapet har ofta romantiserats i stereotypa turistbilder eller skildrats som exotiska och utmanande levnadsmiljörer för särlingar. Men för de allra flesta är det en vardagsmiljö, småtråkig och opraktisk. Platser och miljöer reduceras till "ickeplatser" efter det att vintern har förändrat platsens avsedda betydelse.

Landsbyggdsbilder - Gerry Johansson

10 januari - 31 januari, Fotokompaniet, Göteborg

Gerry Johansson visar Landsbygdsbilder tagna 1990-2006. Kontaktkopierade 11x14",8x10" samt lite småbilder.

SAFARI - en fotoutställning av Nordic Photo Group

11 januari - 24 januari, Stadshuskuben, Falkenberg

“Solens första strålar värmer upp savannen och väcker dagen till liv. Gasellerna och kuduantiloperna har varit vakna sedan länge. På avstånd ser vi en lejonhanne sträcka på sig. Vi ser alla fram emot en händelserik dag på savannen”


Utställningen SAFARI är resultatet från vår resa till Kenya.

Finis/ineo - examensutställning Fotoskolan i Stockholm

17 januari - 21 januari, Galleri ikon, Stockholm

Med examensutställningen finis/ineo visar sex elever från Fotoskolan i Stockholm upp själva språnget, vilket här gestaltas genom den mångfasetterade bildvärld de under utbildningen gjort till sin.

Yrke soldat - Bonny Håkansson

12 januari - 27 januari, Galleri kontast, Stockholm

Fotografen Bonny Håkansson, född i Lund 1975 och tre gånger prisbelönad i Årets Bild, har följt förbandet under drygt ett års utbildning. Under träning på Revingehed i Skåne och på uppdrag i Kosovo och i Afghanistan.

Det okända Stockholms stadshus - Yanan Li

17 januari - 10 februari, Stockholms stadshus, Stockholm

Under drygt ett år har den kinesiska fotografen Yanan Li dokumenterart Stockholms stadshusoch dess vitt skiftande skepnader. Resultatat kan ses i en utställning som visas på Statshuset fram till den 10 februari.

Killar - Jerker Andersson

14 december - 17 februari, Kungälvs stadsbibliotek, Kungälv

En utställning om tårar och oro, kärlek och sex. Om kompisar. Muskler och smink. Jämställdhet och drömtjejer. Om hur det är att vara kille mellan 14 och 20 år idag.

En flugskit i kosmos

23 november - 27 april, Dunkers kulturhus, Helsingborg

I Dunkers kulturhus jubileumsutställning bjuds på en lustfylld nostalgiresa med massor av musik, fotografier, intervjuer, filmer och tidningsklipp som visar hur det begav sig under klippanpopens storhetstid, åren 1977–84.

Österlandet - Mattias Sätterström

15 januari - 15 februari, Medelhavsmuseet, Stockholm

År 2003 hittade fotografen Mattias Sätterström en låda med en dagbok, brev och gamla glasplåtsnegativ som en gång tillhört hans farfars far, konstnären Algot Sätterström.Upptäckten inspirerade Mattias att resa i sin gammelfarfars fotspår.

Frusna männinskor o ting - Björn Stridh

12 januari - 8 februari, Galleri Mazarin, Söderhamn

Galleri Mazarin visar Björn Stridhs utställning 'Frusna människor och ting'.

Nära naturen - Sebastian Romert

18 januari - 28 februari, Scandinavianphoto, Stockholm

Under slutet av januari och hela februari visas Sebastian Romert macrobilder med naturtema i Scandinavianphotos butik i Stockholm.

Borås Östra – en utställning om modetillverkning

17 januari - 10 februari, Galleri KG52, Stockholm

Utställningen är samarbetsprojekt mellan Textilhögskolan i Borås, Mittuniversitetet i Sundsvall och Borås Konstmuseum.

Människor i norr - Fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen

10 november - 2 mars, Murberget/Västernorrlands länsmuseum, Härnösand

Murberget/Länsmuseet Västernorrland visar i utställningen 'Människor i norr' fotografiska framställningar från 1800- och 1900-talen.
ANNONS