Kalender > Visa aktivitet

Stockholm "Gata upp och gata ner", Malin Jochumsen & Mirja Koffman

15 november - 3 januari
Plats: Franzens, Hornsgatan 32, Stockholm

Stockholm “ Gata upp och gata ner”

Augusti 2010. Två hemvändande själar som fått en första glimt av varandra på www.fotosidan.se hade bestämt träff vid Slussen för en gemensam fotorunda. Mirja som bott i Kina i 5 år kommer ursprungligen från Södermalm och kände sig hemma i kvarteren, samtidigt som hon upplevde Stockholm med dess invånare som ganska färglösa och tråkiga. Malin som återvänt från Ryssland och Frankrike (ursprungligen från Eskilstuna) var nyfiken och öppen för allt och tyckte det mesta var inspirerande och färgglatt. Något av en motsägelse i sig eftersom Mirja mestadels fotar och tänker i färg medan Malin för det mesta håller sig till svartvitt. Kanske vad det just den motsägelsen som fick det att klicka, som fick en fotorunda att bli till två, som blev till den traditionella "fredagsrundan" där båda återigen fann fotfästet på svensk mark och sakta men säkert började lära känna en stad som  på olika sätt var ny för dem båda.

Mirja är en allätare med förkärlek för porträttfotografering och detaljer, hon ser sina bilder i färg och står oftast med ryggen mot solen.  Malin fann vägen in i gatufotografin i Moskva utan att egentligen veta att det fanns en benämning för det hon fotade. Hon drivs av komposition och ljus, fotar gärna i motljus och som sagt, mestadels i svartvitt.

Efter ett år av fotopromenader, rygg mot rygg, i vått och torrt, har de lärt mycket av varandra. Malin förvånas över att hon inemellan ser bilder i färg och Mirja har funnit förtjusningen i vattenpölar och regnblanka gatustenar. Malin jobbar dock fortfarande på att få Mirja att inse att ett ymnigt snöfall är det ultimata fotovädret, inte en orsak till en förlängd kaffepaus.

Denna utställning visar ett urval av det Stockholm som fastnat på vara minneskort under det gångna året. Fler bilder finns att se på www.mjochumsen.fotosidan.se och www.milihako.fotosidan.se 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
Phottix Nuada R4 II LED-Panel