Artiklar > Elias tog en av de bästa sportbilderna i världen

Elias tog en av de bästa sportbilderna i världen

Elias Kunosson, 24 år, från Umeå har lyckats ta en actionbild som utsetts till en av de 50 bästa bilderna i sportfototävlingen Red Bull Illume. Bilden har dock väckt en del debatt.

Att komma topp-50 kan låta som en måttlig prestation. Men då ska man tänka på att Red Bull Illume 2013 lockade 6.417 fotografer runt om i världen att skicka in bilder.

- Bilden tog jag under hösten i Åre. Jag hade precis anlänt till byn när jag såg att en FMX tävling hölls nere vid sjön, varpå jag hämtade min kamera i lägenheten.

Det visade sig att en av Sveriges bästa motorcrossförare, Fredrik Berggren, hade uppvisning.

– När jag kom ner till showområdet var det redan fullt med folk. Jag såg några andra fotografer nära rampen varpå jag kände att det inte var någon idé att konkurrera med dem på samma plats då vi skulle få samma typ av bilder. Jag såg mig omkring och såg en brandstege på ett närliggande hotell, så jag bestämde mig för att klättra upp dit och försöka få en vy. När jag kom upp, bestämde jag att jag ville komponera en bild som visade ett trångt utrymme men samtidigt fokusera tydligt på Fredrik.

I efterhand har Elias Kunossons efterbehandling av bilden väckt en del debatt. Här kan du se bilden på Fotosidan.

– I och med att jag inte äger något så kallat tilt/shift-objektiv, men ville ändå få till en miniatyreffekt i efterbearbetningen. Jag tror och tycker att det skapar en surrealistisk bild som samtidigt tydligt belyser Fredriks magnefika hopp.

Elias fick vara med under en prisceremoni i Hong Kong.


Foto: Anders NeumanPublicerad 2013-09-02. Läst av 17207 personer.

24 Kommentarer

jensmarklund 2013-09-02 11:38  
Resultatet skulle inte blivit samma om han använt en tilt shift, då föraren är i fel plan.

Närmaste man kan komma skulle nog vara att fota med storformat. Bilden hade aldrig fått pris utan efterbehandlingen.
F.Eliasson 2013-09-02 18:41
Och det visar väl skillnaden mellan en idé om en bild och en bild?
Klart kreativt tänkande som detta skall premieras.
jensmarklund 2013-09-02 19:46
Nej. Sånt här ska inte belönas.

Angående effekten så är det väl bara dra på tilt shift effekt och köra lite history brush på åkaren. Himlen är ändå utbränd bakom han.
F.Eliasson 2013-09-03 09:52
Haha, älskar de där argumenten. Så bara för att den tekniska lösningen är "för" simpel skall en bra idé inte premieras?
marux 2013-09-03 13:49
Även om resultatet inte är fantastiskt svårt att få till så måste idéen finnas där från början. Det är som att säga att Beatles inte är bra bara för att deras låtar inte är så svåra att spela men inte skriva en låt själv.

Skitbra bild.
loyalistsoldier 2013-09-08 16:58
"Gear snobbery". När ägandet av dyr utrustning är viktigare än kreativiteten.
iSolen.se 2013-09-02 12:00  
Skulle inte tro att varken tiltskift i objektivet eller tiltskift i efterbearbetningen skulle gjort denna effekt, MCn är ju i samma plan som rampen så med lutande fokusplan skulle ena blivit suddig. Med ren efterbehandlings TS så blir det liknande problem, MC och rampen är så långt i från varandra att MCn måste ha särbehandlats för att kunna vara skarp, se t ex bakgrunden just under MCn, den är jättesuddig.

Men frågan är egentligen en annan:

Får man manipulera bilderna för sportbildstävlingen? TS i efterbehandlingen räknas som blur och det brukar man inte få göra i t ex naturbildstävlingar, dokumentärt eller sport trodde jag.

Ingen kritik över resultatet, det är jättebra, jag manipulerar gärna själv mina bilder. Här har han fått fram kanonbra miniatyrkänsla.
Rutquist 2013-09-02 12:27
Enligt tävlingens hemsida finns det en kategori "experimental" där manipulerade bilder är tillåtna. Denna bild är en av fem finalister i den kategorin.
jonasfx 2013-09-07 20:23
tack, Per. det förklarar en hel del :)
Grimmer 2013-09-02 12:27  
Jag kan lugnt konstatera att Mattias absolut inte var den ende som manipulerade sin bild. Är bara reglerna klara innan tävling så är det väl helt ok tycker jag.
iSolen.se 2013-09-02 13:43
Det håller jag med om.

Jag undrar varför vållade bilden debatt?
solsson75 2013-09-02 21:46
Därför att det finns en grupp fotografer som låst sig fast på att allt ska vara 100% oredigerat. Sedan att dessa ändå "manipulerar" sina kort genom att ändra lite i färger, ta bort brus etc i RAW-bearbetningen i tex Photoshop är visst inte som att "fuska".

Är lite trött på bakåtsträvarna som inte vill utvecklas eller åtminstone låta andra utvecklas. Genom att testa andra tekniker, lära sig att "fuska" men bildmanipulation etc så blir man både proffsigare och mer kunnig fotograf.
Dels lär man sig vad som går att göra digitalt i efterhand och vad som krävs för att få liknande resultat UTAN att göra något digital i efterhand.

Jag är själv den typen av fotograf som vill helst ha så mycket "riktigt" från början, undviker gärna att manipulera med bilder mer än att räta upp dom, fixa till färger etc.
Men detta är ju ändå en bild i kategorin för just manipulerade bilder och är ju denna bild på hoppet helt otroligt snyggt och vackert.

Låt bakåtsträvarna stampa i samma fotspår tills dom lämnar denna värld. Dom är ingen idé att ödsla tid på, för hade dom fått bestämma hade vi fortfarande enbart haft analogt format på våra kameror. Det är tack vare dom som testar dom nya teknikerna FAST dom i början inte är lika bra som det befintliga (som dom är fullt medvetna om) som utvecklingen går framåt!
Krisiun 2013-09-02 13:44  
Förstår in vad debatten skulle vara om. Kollar man sidan så finns det 10 kategorier... Elias är med i Experimantal; "Images that have been enhanced digitally or in the darkroom through alterations made in the production or digital editing process."

Bra jobbat och grattis!
Der Steppenwolf 2013-09-02 14:01  
All heder åt Elias och gratulationer men jag har svårt för den här bilden. TS objektiv har sitt plats för landskap/arkitektur osv men inte här. Och ja, jag vet att han inte använde en äkta TS objektiv utan gjorde det i efterhand med hjälp av dator.
Annika Ahnlund 2013-09-02 16:14  
Grattis Elias till utmärkelsen och en kanonläcker bild! Förstår inte alls kritiken om det nu fanns en särskild kategori för manipulerade bilder. Tycker för övrigt det behövs nytänkande inom sportfotograferingen, det mesta ser likadant ut.
sweap 2013-09-02 16:40  
Tackar så ödmjukast för alla fina kommentarer. Jag är oerhört glad och hedrad över att fått en av mina bilder uttagen bland finalisterna i Red Bull Illume. Det känns oerhört stort för mig med all denna publicitet då den typ av foto jag jobbar med är en rätt liten nisch. Jag är just hemkommen från prisceremonin i Hong Kong och är helt överväldigad över all respons.

Den påstådda debatt som omnämns har dock undgått mig helt. Har inte läst om det i någon annan artikel eller i något annat forum. Dock listigt sett att möjligen starta en. Som någon i de tidigare kommentarerna nämnt så tävlade denna bild i kategorin "Experimental" där bildredigering och retusch är tillåten. Det är ingen hemlighet att effekten är gjord i photoshop och det har varit klart och tydligt enda sedan jag tog bilden 2011. Jag hade helt enkelt en bildidé som jag skapade med de verktyg jag hade till handa.

För övrigt skulle jag även vilja påpeka att porträttet på mig bredvid min bild bör krediteras till Anders Neuman och inte Lorenz Holder. Anders namn må inte styra lika mycket trafik till denna sida men han är dock den person som tog bilden.

Den här erfarenheten har varit enormt lärorik och inte minst nu efteråt med all mediakontakt. Jag är väldigt tacksam till arrangörerna och alla de inspirerande människor jag fått träffa den senaste veckan.

För de som är intresserad av mitt arbete så kan ni hitta mer på http://eliaskphoto.com

Jag finns även på facebook och instagram under namnet eliaskphoto.
Elrahir 2013-09-02 21:46  
Stort grattis! Såg att jag var en av de första som kommenterade bilden 2011 och jag gillar den lika mycket nu som då. Cool bild!
dennisbangkok 2013-09-02 22:33  
Cool bild. Grattis!
Stefan W Persson 2013-09-03 06:48  
Kanonbild!
Helt ok efterarbete tycker jag om det håller sig innanför tävlingens regler.
Han har varken lagt till eller tagit bort något i bilden. Bara gjort vissa partier oskarpare. Det omvända, att göra den skarpare, är ju annars helt ok. Eller?
Jan Olof Härnström 2013-09-03 11:12  
Grattis till en fin utmärkelse i hård konkurrens.
Jag gillar historien bakom bilden med brandstegen...
Kul!
trax 2013-09-03 15:15  
Hur ställer sig de som är emot efterbearbetning till denna produkt? https://www.lytro.com/
Känns som framtiden.
Själv kör jag mest Analogt nu för tiden, fast välkomnar ny teknik.
Peter Holgersson 2013-09-03 17:19  
Kul med en riktigt snygg och bearbetad bild.

En förklaring till de som undrar över TS-optik:

Miniatyreffekten fås genom att man ex. vinklar optiken kraftigt uppåt, med stor bländaröppning, så att skärpeplanet blir snävt och skär snett ner in i bilden, nästan parallellt med optiska axeln. I detta fall blir effekten störst med ex. Canon TS-E 90 mm f/2.8 fullt öppnat och maximalt tiltat uppåt. Detta gör dock att MC-åkaren, ovanför den skarpa delen av miniatyrpubliken, blir extremt suddig - kanske suddigast av allt i bilden och t.o.m. suddigare än bakgrunden. TS-optik hade därmed gett en miniatyrpublik men nästan osynlig förare pga det extremt snäva skärpeplanet ner genom bilden.

Denna bild hade med TS-optik krävt två exponeringar och addition av två bilder - en tiltat maximalt uppåt med skärpa vald på publiken och sedan en med maximal tilt neråt för att enbart få skärpa på just MC-åkaren och marken helt suddig. Sedan hade man fått addera bilderna, lägga mask och bara måla fram MC-åkaren i bild 2. Bökigt och ännu mer bildbehandling än genom smart vald oskärpa enligt ovan

Till sist, kul att vissa tävlingar ger fullständig frihet och tillåter fullständig konstnärlig kreativitet. Samtidigt minst lika bra att andra tävlingar (såsom Årets Bild) inte tillåter sådan redigering av dokumentära bilder :-)
iSolen.se 2013-09-03 18:43
Samma problem blir det med TS-effekt i photoshop e dyl, föraren skulle bli suddig eftersom den är så långt ovanför skärpeområdet.

Fotografen har helt enkelt blandat olika tekniker. Rent optiskt TS eller efterapat med ren TS-filtereffekt TS är det inte.

Om det nu spelar någon roll...
VisualD 2013-09-04 22:16  
Grattis Elias! Från Team Bamse -08 till detta!
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS