Annons
Artiklar > Från fotoblogg till uppdragsmagnet

Från fotoblogg till uppdragsmagnet

Maja och Petronella är två drivna 15-åriga fotografer som brinner för fotografi, älskar att inspirera andra och att själva bli inspirerade. Deras blogg Fotogeniquee har utvecklat fotointresset till något mer än att bara vara en hobby.

Hur kommer det sig att ni startade en fotoblogg?
– Vi har alltid gått i samma klass och på så sätt lärde vi känna varandra. När vi bestämde oss för att starta en blogg var vi nya med allt som har med fotografi att göra och vi tyckte att det skulle vara en kul grej att prova. När vi väl började fastnade vi totalt. Det var roligt att visa upp våra bilder och få kritik från andra fotointresserade. 

Hur valde ni bloggverktyg?
– När vi valde plattform så var det viktigt att man kunde göra bloggen så personlig som möjligt och det är en av anledningarna till att vi valde blogg.se. Vi tyckte även att det var viktigt att vi bloggade på en sida som lockade rätt sorts målgrupp. I det här fallet; personer med fotografi som intresse. 

Vad kan besökaren vänta sig att se hos er?
Fotogeniquee är en blogg där vi lägger upp våra fotografier. Vi tycker att det är viktigt att man ser vilken stil vi har när vi fotograferar och försöker vara oss själva på bloggen. På bloggen kan man även följa vår utveckling eftersom vi hela tiden strävar efter att bli bättre. Det som gör vår blogg lite mer intressant är att vi är två olika människor med två olika stilar och man kan tydligt se hur våra olika stilar skiljer sig åt i fotografierna. Vi försöker även alltid inspirera våra läsare med nya idéer och nya fotografier. 

Hur marknadsför ni er för att hjälpa besökarna att hitta rätt?
– Det är svårt att marknadsföra en liten blogg, så det bästa man kan göra i början är bara att synas så mycket som möjligt. När vi startade kommenterade vi ungefär 50 bloggar om dagen med en länk till vår sida. Sedan försökte vi synas på andra bloggar, till exempel genom att ställa upp i olika tävlingar. Vi hade även egna fototävlingar på bloggen, och det har vi fortfarande. Vi använder oss av olika medier för att locka nya besökare till bloggen, till exempel på facebook, instagram och lookbook. 

Vad inspireras ni av, och hur lägger ni upp plåtandet?
Petronella säger: 
– Jag går in i många olika faser då jag fotograferar. Jag kan till exempel vara helt inne på mörka, svartvita bilder och då fotar jag det, men med min stil i grunden. Man kan alltid se att det är jag som har fotat, oavsett vilka sorts bilder jag fotar. Jag blir bara lätt inspirerad och fotar efter min fantasi och försöker vara väldigt påhittig. En bra känsla är när man är riktigt nöjd med en bild och känner att den är helt rätt. Just nu älskar jag att fota människor och blir väldigt inspirera av det. 

Maja säger: 
– Jag tycker om att fotografera människor på olika platser. Det kan både vara spontana fotografier eller planerade fotograferingar, men det är något med människor som inspirerar mig. Jag tycker även om att gå ut i naturen och fotografera vackra miljöer och hitta vinklar och motiv som man inte vanligen ser eller lägger märke till. 

– När vi fotograferar tillsammans brukar vi planera så mycket som möjligt, vi bestämmer kläder, plats och hittar även fotografier som vi hämtar inspiration från till vår fotografering. Sedan brukar vi fotografera varandra. När Maja står bakom kameran agerar Petronella som modell framför och tvärtom. Våra vänner hjälper även till på vissa av våra fotograferingar som modeller. 

– Vi har inget specifikt drömmotiv utan det finns bara så otroligt mycket som vi vill fota och göra. Vi hade tyckt att det skulle vara otroligt roligt att åka runt jorden och fotografera olika människor och varandra i världens vackra miljöer. 

Vad är det bästa med att ha en fotoblogg?
– Det bästa med att ha en fotoblogg är att få snälla och konstruktiva kommentarer. När man har en blogg får man även en anledning till att fotografera, vilket gör att vi fotograferar mycket hela året om. Det är även roligt att gå bak i vårt arkiv och se hur vi har utvecklats under de här åren som vi har fotograferat. Men det tar såklart väldigt mycket tid att blogga och ibland kan det bli väldigt stressigt när man båda har skola, kompisar, andra aktiviteter och bloggen. 

Vad har ni för framtidsplaner med bloggen?
– Just nu vill vi bara fortsätta utvecklas och inspireras. Vi älskar bloggvärlden och fotografi, det har även öppnat väldigt många dörrar för oss. Vi har till exempel fått möjligheter att fotografera för ett klädesbolag, ett smyckesföretag och skriva recensioner på olika fotoprodukter vilket såklart är väldigt roligt. Fotografi har blivit mer än bara en hobby för oss, det är något vi verkligen brinner för. 

Vad har ni för sommarplaner?
– Vi ska såklart fotografera i massor. Vi får mer tid för det nu när vi inte har några andra aktiviteter eller läxor efter skolan. Vi ska även sommarjobba för att ha råd med bättre (och dyrare) kamerautrustning. Sedan ska vi äta glass, ligga på stranden, bada och vara med kompisar, precis som de flesta andra femtonåringar. I mitten av sommaren ska vi även till Stockholms skärgård och konfirmera oss. 

Vilka tips kan ni dela med er av till de som är nya som fotografer?
– Våra tre bästa tips för att marknadsföra sig som en ung fotograf är att skaffa sig en plattform där man kan visa upp sina fotografier, att alltid visa upp sina bästa fotografier och att ta utvalda gratisjobb för att få nya bilder till sin portfolio. Publicerad 2012-06-18.

6 Kommentarer

Mrdoderhult 2012-06-18 15:48  
Härliga bilder, riktigt inspirerande...
Rei Trulsson 2012-06-19 07:48  
Jag är imponerad över deras ambition och drivkraft. Bra att FS lyfter fram och premierar de yngre. Det behövs!
Mrdoderhult 2012-06-19 11:24
Håller med
kanske fri silvermedlemskap om man är under 18...
behövs i sura gubb mentaliteten som hägrar på FS
sarahf8 2012-06-23 21:19
håller med absolut! Speciellt med Niklas. Alla engagerade ungdomar borde få extra uppvaktning!
Jan Malmgren 2012-06-21 13:26  
Vilka härliga och kreativa ungdomar! Fina bilder med eget uttryck och bra känsla. Underbart att se engagemanget och vänskapen hos dem. / www.janmalmgren.se
Indy 2012-06-22 12:47  
Under hela hösten 2011 har jag jobbat med ungdomar i en av Malmös stadsdelar med fotografi. Ungdomarna går i årskurs sex och är 12 år gamla. Projektet var ett kulturprojekt och gick under namnet skapande skola. Ungdomarna har varit helt fantastiska att jobba med.
Intresset i varje klass har varit närmast 100%.
Skrev till Fs men tydligen var här inget intresse att visa bilderna.
En bildserie med 28 bilder ställs nu ut på Skandinavien photo i Malmö.
Fotografi har blivet en del av våra ungdomars vardag och kreativiteten är helt fantastiskt som ju just artikeln här med dessa två tjejer visar.
Bra jobbat tjejer och bara fortsätt för det är ju så man utvecklas!

Merläsning

ANNONS