Fotosidan Magasin

Artiklar > Hallå där omslagsfotografen!

Hallå där omslagsfotografen!

Joel Foo har medverkat flera gånger i Fotosidan Magasin. Denna gång fick han sin bild på omslaget. Vi ringde Joel för att höra hur bilden kom till.

Hur kom bilden till?

– Jag ville skapa en fotografisk skulptur  och sökte inspiration på nätet. Tanken var att skulptera fram kroppen former med ljus och skuggor.
– Jag använde en stor tygbakgrund och två blixtar riktade i var sitt paraply.  Ljuset var riktat mot bakgrunden en del spilljus hamnade på modellen. Blixtarna var billiga och köpta på Ebay. Det går att göra mycket med enkla blixtar.

Hur får man tag på en nakenmodell?

– Det var en vän som ställde upp. Jag har aldrig anlitat någon mer professionell modell, men det finns sajter där modeller och fotografer byter tjänster. Båda behöver bilder att visa upp.

Håller du på med andra fotogenrer också?

– Jag håller mest på med gatufoto eller porträtt på folk i studio, utomhus och i miljö. Jag hade bara fotat ett år när jag tog den här bilden. Det var en period när jag höll på att testa mig fram. Det var en häftig bild som blev bra.

Hur kom du in på gatufoto?

– Jag har alltid tyckt om att betrakta världen och se hur folk beter sig. Det finns mycket i vardagen som man normalt inte ser.
– Porträtt är ett ordnat sätt att fotografera folk. Gatufoto är mer att observera och dokumentera mänskligheten.

Har du helt släppt andra genrer?

– Nej. Nakenfoto, eller Fine art nude, är något som jag gillar. Men det har inte funnits tid. Det kan tid att hitta modeller.

Har du några bildidéer på lager?

– Jag skulle vilja använda det befintliga ljuset inomhus i helt naturlig miljö, som en vanlig lägenhet. Att göra något kreativt av det lilla man har. Alexander Bergström fotograferar så och jag gillar hans bilder. Hans bilder blir starka och fascinerande.

Hur går det att vara analog gatufotograf på vintern?

– Det är svårt. Ljuset varierar mycket, det är svagt och försvinner tidigt. Jag får pressa filmen till ISO 1600. Ibland är jag lat och använder min digitala Fujfilm X100.

Vad är grejen med analogt?

– Analogt och digitalt, det är som att jämföra en akustisk gitarr mot en elgitarr. För mig är en analog kamera mer tilltalande. Det blir lättare att fokusera på det viktiga.  Jag tar färre och bättre bilder.
– Det finns många olika negativformat att välja mellan så att man kan varierar sig beroende på vad man fotograferar.
– Jag framkallar mina filmer själv och kopierar bilderna hemma. Det är ett hantverk som betyder mycket för mig. Jag gillar karaktären på bilderna. Digitala bilder blir för rena, tycker jag.Publicerad 2014-01-24. Läst av 7938 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-01-24 12:04   Limegreen
Snyggt Joel, antar att det var 2 strobes då :) Kul artikel att läsa. Grattis till omslaget!

Merläsning


Elinchrom ELB 500 TTL