Artiklar > Han fotade omslaget till "Det kungliga året"

Han fotade omslaget till "Det kungliga året"

Foto: Laleh Pourkarim

 

Nyligen meddelade förlaget Natur & Kultur vilken bild som blir omslaget till "Det kungliga året 2012" - en bok som sammanfattar det rojalistiska året. Fotografiet är taget av Rickard L Eriksson.

Rickard L Eriksson är frilansfotograf och knuten till den nystartade tidningen Kungliga Magasinet. 

Berätta om bilden!
− Jag tog bilden i samband med Victoriadagen på Solliden på Öland nu i somras. Jag är ju ingen "pressfotograf" och gillar heller inte att trängas med 30 andra fotografer på "pressträffar". Därför ställde jag mig på ett annat ställe och tänkte  försöka fånga något därifrån istället. Det gick bra och jag fick inte exakt samma bilder som resten av Europas bildbyråer.

Hur kändes det när du fick reda på att just din bild valts till omslaget på årets "Det kungliga året 2012"?
− Jag började jobba med Hovet då en Juan Navas hörde av sig ifrån Hovets pressavdelning för fyra år sedan. Efter det började Juan att arbeta med Det kungliga året tillsammans med Elisabeth Tarras-Wahlberg. Då började jag också leverera en del bilder till boken, vilket jag har gjort de senaste tre åren. Det roliga är att jag tog omslagsbilden 2010 då  kronprinsessbröllopet var och så nu igen året då Estelle kom. Det känns väldigt roligt att ha plåtat omslagen på två så viktiga år.

Hur länge har du fotograferat?
− Jag började frilansa som fotograf 1998 så det är snart 15 år.

Vad fotograferar du helst, om du får välja fritt ur alla kategorier?
− Jag plåtar gärna människor om det så är mode, porträtt, skivomslag med mera. Men jag tycker även om att plåta inredning.

Vilken utrustning använder du?
− Lite olika beroende på motiv. Jag har Hasselblad H3D, Leica M8.2, två stycken Canon 5D Mark III och ett gäng kompaktkameror.

Vad väntar i framtiden?
− Jag håller för fullt på och jobbar med Kungliga Magasinet som jag tar de flesta bilderna till. Samtidigt gör jag alla mina övriga reklamjobb och skivomslag. Jag jobbar även en hel del med olika bokförlag.

I Fotosidan Magasin nr 4/2012 som är ute i butik nu kan du läsa ett reportage om Rickards jobb som kunglig fotograf.Publicerad 2012-08-18. Läst av 6191 personer.

7 Kommentarer

Stefan Isaksson 2012-08-19 11:36  
Stort grattis Rickard! Du är grym!!!
Johan Ericson 2012-08-20 09:54  
Grattis!
Välförtjänt, det är en riktigt bra bild!
(Och det lönade sig att åka till Öland trots allt ;-)
/Johan E
fotograf-magnus-stalberg 2012-08-20 16:47  
Bilden ser rätt hårt retuschad ut. Är den det, eller är det bara en elak komprimering ihop med förminskning som gett den det utseendet?
Andréas Spangenberg 2012-08-21 08:35  
Trevlig bild. Tråkigt att Vickans ögon ej ser in i kameran och synd på retuschen som är alldeles för hård. Det blir mer en "arg varulv" än naturlig prinsessa. I detta sammanhang skulle jag nog anlitat en proffsretuschör om jag var osäker. Tips: Jobba alltid i lager, jämför med originalet, och backa eventuellt på hela retuschen till 50%. Annars kan man bli fartblind...
Mumiemonstret 2012-08-21 16:54  
Men... Om nu Rickard är Fotosidan-medlem, varför finns det ingen länk till hans medlemssida? I stället är namnet, två gånger, länkat till hans personliga sida.
etnica77 2012-08-25 00:25  
Alltså, är inte det mest intressanta här att en viss Laleh Pourkarim tagit bilden på Rickard. DEN Laleh Pourkarim?
Johan Ericson 2012-08-25 12:41
Jag har ställt frågan direkt till Rickard - ja, det är DEN Laleh som tagit bilden :-D
/Johan E

Merläsning

ANNONS
Vallerret - Scandinavian Photo