Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Vinnarna i tredje etappen av Fotosidan Masters

Vinnarna i tredje etappen av Fotosidan Masters

Vi har ringt upp vinnarna i den första etappen av Fotosidan Masters som alla vunnit varsin Nikon. Du kan också vara med och tävla om bland annat fyra Nikon D7100 genom att skicka in bilder till etapp 3.

NATURKirill Kozmin tog vinnarbilden i naturklassen.Hur gjorde du den här bilden?
– Denna bilden tog jag när jag åkt på en isväg mellan öarna i Luleås skärgård. Jag fastnade för den ensamma träpinnen som markerade vägen. Det var sista dagen när vägen var öppen då isen redan hade börjat smälta.  

Vad tycker du är bra med den?
– För mig är det komposition som spelar den största rollen. Här fastnar blicken i bilden och går i en cirkel från trädet till himmeln sen till ån och tillbaka på den smälta isen.

Vilka svårigheter ställdes du inför?
– Det var ett perfekt jämnt ljus från låga moln. Den största svårigheten var att hitta bra punkt att ta bilden från och att inte trilla inte ner i den blöta snön.

Vilket är ditt bästa tips på att lyckas med naturbilder?
– Titta i kameras sökare som på en TV och var beredd på att trycka på knappen när "bilden tar dig".

Länk till hans hemsida


PORTRÄTT

Isabell Nilsson Wedin tog vinnarbilden i porträttklassen.Hur gjorde du den här bilden?
– Det här porträttet tog jag mitt på dagen i mars. Jag sitter i ett träd och fotograferar modellen ovanifrån. Effekten av två ansikten har jag uppnått genom att fotografera genom en kristall. I Photoshop valde jag sedan att göra bilden svartvit och förstärka hennes redan mörka läppar.  

Vad tycker du är bra med den?
– Jag var mer ute efter att skapa en viss stämning än att visa modellen tydligt. Jag tycker jag lyckas få fram en spöklik och mörk känsla som blir en intressant kontrast till hennes lugna och fridfulla uttryck.

Vilka svårigheter ställdes du inför?
– När man fotograferar med kristaller är det svårt att förutse hur bilden kommer att bli. Reflektionerna blir olika för varje bild och det är det jag verkligen gillar. Samtidigt är det svårt att få en bra bild. Den enda lösningen är att ta många bilder och acceptera att en hel del exponeringar blir dåliga.

Vilket är ditt bästa tips på att lycka med porträtt?
– Porträtt kan se så olika ut och jag tycker att man ska tänka efter vilken typ av bilder man gillar och hur man tycker om att fotografera. Jag föredrar att fotografera personer som jag känner eller vill lära känna. Då vågar jag vara mer kreativ och sätta min personliga prägel på bilden. Idag är det så många som fotograferar, bildflödet är enormt och då blir en personlig stil mer och mer viktigt om man vill stå ut. 

Länk till Isabells hemsida


ÖGONBLICKBjörn Björnson tog vinnarbilden.


Foto: Bengt Gustafsson

Hur gjorde du den här bilden?
– Bilden är tagen på slottsgården där många turister var i rörelse. Eftersom jag bor på söder har jag åtskilliga gånger varit runt slottet och fotograferat. Turister kan vara rätt tacksamma att fotografera och jag smälte ganska bra in med min Canon G11  i max teleläge. När jag fick se dessa människor på bänken så reagerade jag direkt. De två männen satt som i en annan värld och var inte delaktiga i det som hände emellan dem. Bilden är tagen på avstånd och bilden är således en delförstoring.  Jag visste att jag tagit en bra bild. Men en bra bild kan alltid bli bättre i det digitala mörkrummet. Jag har ganska många versioner av bilden eftersom jag digitalmörkrumsarbetat bilden åtskilliga gånger i Lightroom.

Vad tycker du är bra med den?
– Det som är bra med bilden är väl att man kommer att tänka på att vi i Sverige har hunnit en ganska bra bit i vårt jämlikhetsarbete jämfört med många andra länder. I övrigt tycker jag att jag lyckats ganska bra med “mörkrumsarbetet” där jag ville förstärka männens perifera roll och bristande engagemang genom att mörka ner i deras del av bilden och förstärka det som händer i centrum genom att ljusa upp denna del. Till detta kommer lite annat finlir.

Vilka svårigheter ställdes du inför?
– Jag ställdes inte direkt inför några svårigheter. Jag stod en bit ifrån med maxteleläget på zoomen och kunde tas för vilken turist som helst. Jag såg “bilden” och tvekade inte ett ögonblick.

Vilket är ditt bästa tips på att lyckas med ögonblicksbilder?
– Det finns egentligen tre sätt, och nu pratar jag om gatufotobilder. För det första kan man gå omkring lite planlöst och lita på slumpen. För det andra kan man söka sig till ställen där man vet att chansen för att en bild  ska dyka upp är större än att bara gå omkring slumpmässigt. Det tredje sättet är som att jaga. Men det fordrar lite förstudier. Man vet att om man vistas på ett speciellt ställe dyker ögonblicket upp förr eller senare.  Det är som och sitta i gömsle vid djurfotografering.

Björns portfolio på Fotosidan.


Samtliga vinnare i etapp 3 finns publicerade i Fotosidan Magasin nr 2/2013, som finns ute i butik nu.Publicerad 2013-03-26. Läst av 5092 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2013-03-27 09:00   Gun-Inger Arvidsson
Många grattis till er alla tre. Jag önskar er samtidigt en fin helg. Alltid spännande få se vad en jury tyckte var bra.

Portättbilden är verkligen annorlunda. Enbart komma på att ta bilder på detta sätt är värt en applåd.

Jag tycker naturligtvis mycket om de två andra bilderna också.
Gun-Inger

Merläsning

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer...

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 21

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Lastolite HaloCompact