Annons
Kalender > Visa aktivitet

Hans Malm: SLUSSEN IV – Människan i maskineriet

15 februari - 15 mars
Plats: Galleri Kontrast, Stockholm | https://www.gallerikontrast.se/

Mellan 2009 och 2016 vandrade Hans Malm runt på Slussen med sin kamera och följde stockholmarnas rörelser genom maskineriet. I flera nivåer och i alla riktningar rörde sig människorna till fots, på cykel och moped, i bilar bussar och på tåg, och på sommarhalvåret även i fritidsbåtar. Sammanlagt nära 400.000 personer varje dygn.

Vernissage lördag 15 februari kl. 12-16
Utställning 15 februari – 15 mars

Den gamla funkiskarusellen Slussen var en plats som få personer frivilligt vistades på, även om detta var en av tankarna när den invigdes 1935. De som inte snabbt hastade igenom Slussen under dess sista dagar på 2010-talet var dels uteliggarna som sökte skydd i de fuktiga kakelgångarna. Dels gästerna på Debasers, Hiltons och Strömmingkioskens uteserveringar där de satt och kisade mot solen. Och så alla pendlare som i ur och skur var tvungna att vänta på nästa buss till Sofia, Värmdö eller Kvarnholmen.

Men de som stannade upp var sällan där i tanken. Deras blickar sökte sig direkt ut över Strömmens glittrande vatten eller ner i mobilens lysande skärm. Om människor kommer att tillbringa tid på den femte Slussen som nu håller på att byggas, eller om de kommer att ta sig förbi den så fort de bara kan, det återstår att se.

Hans Malms fotografier har snabbt blivit historia, och de är inte bara minnesbilder av hur det nyss såg ut på en av Stockholms mest trafikerade platser. Bilderna visar också hur människorna faktiskt använde den och hur de tog sig igenom maskineriet av vittrande betong och rostande armeringsjärn. På väg till och från jobb, skola, måsten och nöjen.

Hans Malm är dokumentär konstfotograf och har i tidigare projekt skildrat den sovande bruksorten Gustavsberg, vilket utmynnade i fotoboken ”Sleeping with the Lights On” på tyska Kehrer Verlag 2013. Han har fotograferat Slakthusområdets arkitektur 2012 när handelsplatsen fyllde 100 år. Och i boken #mobilism som gavs ut på eget förlag 2015 följde han stockholmarnas ökande användning av mobiltelefoner ute på stan.

Välkommen!
https://www.facebook.com/events/1829507200516141/

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS