Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Hemläxa 6: Motljus

Hemläxa 6: Motljus

En vän till mig när hon fotograferar en soluppgång på ett berg. Här skapar motljuset en silhuett, både av personen och av träden i bakgrunden.
Motljuset kan vara bra till mycket. Det kan till exempel användas för att få fram en silhuett mot en ljus bakgrund. Det kan också skapa en närmast drömlik känsla, där alla färger blir lite läckert urvattnade. Ibland ger objektiven ifrån sig små reflektioner som ger bilden det där lilla extra.

Nu kanske du tänker att det blir svårt att fotografera motljus nu när ljustimmarna är så få? Men det får bli en del av utmaningen. Hemläxan kan kanske ge en anledning att faktiskt få komma ut lite under de få ljusa timmarna på dygnet? Du kanske kan dra med dig arbetskompisen på en snabb eftermiddagspromenad och knäppa några bilder? Eller cykla till jobbet istället för att ta bilen och ta en bild på vägen? Men kom ihåg att det inte behöver inte vara en människa i bilden. Det kan också vara en husfasad, ett landskap eller en macrobild på någon växt täckt av frost på morgonen. Den enda begränsningen du har är att bilden ska vara tagen i motljus.

Men vad menas egentligen med motljus?

Det är lite som det låter, nämligen ljus som kommer mot dig. För bäst effekt bör ditt huvudmotiv placeras mellan dig och ljuskällan, och kameran riktas mot ljuset. Man kan sedan experimentera med att låta huvudmotivet helt dölja ljuskällan eller låta ljuset sticka fram lite mer. Det kan vara svårt att ta motljusbilder mitt på dagen, då solen står som högst på himlen. Bäst blir det tidigt på morgonen eller på eftermiddagen. Men man kan också använda sig av lampor för att skapa motljus. Man ser till exempel många motljusbilder i konsertfotografernas portfolios. Det är ett sätt att lyfta fram artisten på ett kraftfullt sätt.

Varför motljus?

Det ger starka kontraster och är ett relativt enkelt knep för att skapa dramatik i en bild. Men en varning bör utfärdas! Motljuset är ganska uttjatat, och man bör tänka kreativt för att sätta sin egen prägel på bilden.

Du som är betalande medlem kan läsa mer om hur du kan använda dig av motljus i Göran Segeholms artikel; "Fotografens patentlösningar 3: Det mäktiga motljuset".

Klar? Ladda upp din bild i hemläxa 6-poolen!
Om du har frågor hänvisar jag dig som vanligt till "frågor & svar".


Nytt!

Du har väl inte missat att de nya hemläxorna numera återfinns under fliken "Din sida". I högerkolumnen finns en rubrik som heter "Nytt på Fotosidan", och där kommer vi publicera de nyheter som rör det som sker på Fotosidan. Det gäller alltså även nya hemläxor, summeringar av hemläxor, tävlingar och andra events.

Av Ingrid Folkesson
Publicerad 2008-11-04. Läst av 16652 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2008-11-04 20:40   Beakon
Hittar inte dom nya "hemläxorna" under fliken "Din sida". Är det jag som missat något eller ??
2008-11-05 09:22   Ingriddim
Hej Bejron! Hemläxan finns alltså inte i nyhetsflödet, där du får meddelanden om dina vänner och nya bildkommentarer och så vidare, utan i högerkolumnen. Titta efter rubriken "Nytt på Fotosidan". (se bilden ovan).

Det är bara hemläxa 6 och 5 som ligger där just nu, men summeringen av hemläxan och nya hemläxor kommer att dyka upp där så småningom.

Merläsning

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 3

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer...

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Miops Smart Trigger