Lag och rätt
I Sverige och många andra länder är privatkopiering tillåten. Men Sverige har hittills inte givit stillbildsfotografer ersättning för privatkopieringen. Det vill Regeringen nu ändra på.
Det klassiska exemplet på privatkopiering är när någon kopierar en inköpt LP-skiva till ett kassettband och ger till en kompis. Detta är tillåtet och därför betalar alla privatpersoner en avgift, så kallad privatkopieringsersättning, när vi köper ett kassettband, en CD-R-skiva eller en hårddisk.
Pengarna hamnar i en fond och delas sedan ut till upphovsrättspersonerna vars verk kopieras. Detta system finns i många europeiska länder, men till skillnad mot de flesta så ger inte Sverige någon privatkopieringsersättning (PKE) för stillbilder. Detta vill nu Regeringen ändra på.
– Den nuvarande privatkopieringsersättningen har sedan flera år blivit omodern, till exempel gör gemene man inte längre en kopia av sin favorit-cd för att även kunna lyssna på den i bilen. Det är angeläget att en modernisering kommer till stånd, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Igår tillsatte regeringen en utredning som ska se över villkoren för vad som ska omfattas av ersättningen för privat kopiering, PKE. Redan 2001 infördes ett EU-direktiv om att upphovspersoner ska ersättas för den lagliga privata kopiering som sker på flera olika sätt i samhället. Trots detta har professionella stillbildsfotografer och illustratörer varit utan ersättning.
Utredaren ska ta reda på i vilken omfattning den tillåtna kopieringen av upphovsrättsligt skyddat material för privat bruk förekommer och bedöma vad som utgör en rimlig kompensation för kopieringen. Enligt EU-rätten ska upphovsmän och rättighetshavare få rimlig kompensation vid tillåten privatkopiering.
Översynen innefattar till exempel frågan om vilka upphovsmän och andra rättighetshavare som bör få del av ersättningen; får de vars verk kopieras för privat bruk en proportionerlig andel av ersättningen?
Utredaren ska också bedöma om det är möjligt och lämpligt att helt ersätta den nuvarande ordningen med en statlig ersättningsordning och i sådana fall lämna förslag på de lagändringar som krävs.
Utredningen ska vara klar den 21 februari 2022.
Publicerad 2020-08-21. Läst av 3146 personer.
Logga in för att kommentera
Alltså slopa hela denna lag som dessutom stäng ner copyswede.
Extremt få har piratkopior nu för tiden.
Kanske är det att slopa skatten på minen och hårddiskar? Då det inte förekommer någon större mängd privatkopiering? För att ersättas med någon annat?
Kopplingen till fotograf förstår jag inte heller. Det skulle i så fall vara att om man köper en bildfil från en fotograf som man sedan lägger på en egen disk eller diskar, så ska då fotografen få ersättning för att man har en kopia av hans fil?
Avgiften går till organisationens Copyswede. Deras uppdrag är att fördela pengarna till upphovsrättspersoner då deras verk kan ha blivit privatkopierade. Idag videofotografer ersättning från Copyswede men inte stillbildsfotografer.
Regeringen vill dels se över om inte stillbildsfotografer också kan få ersättning, men också om hela systemet kan drivas av någon annan än Copyswede.
Det förekommer nog en hel del privatkopiering fortfarande, men på annat sätt än tidigare. Det är många som sparar ner andras bilder och videos.
Kopplingen till fotografer är helt enkelt att inte bara videofotografer och musiker ska få ersättning utan även stillbildsfotografer. Deras bilder sparas ju också med precis som videos.
Det finns ingen direkt koppling mellan exakt vad som privatkopieras och vad man får ersättning för eftersom man inte kan eller bör övervaka folk på det sättet. Därför utgår ersättningen för video från hur mycket videofotografen fått sitt material publicerat i SVT och andra medier. Att inte stillbildsfotografer får motsvarande ersättning tycker regeringen bör ändras.
Privatkopieringen innebar ju att man fick göra kopior och ge till ANDRA, i famljen eller i den nära bekantskapskretsen. Det är detta som avgiften är till för att kompensera för.
Numera gör ytterst få detta eftersom att de allra flesta streamar istället och eftersom att även många skivor eller andra typer av media har kopieringsskydd som det ju är olagligt att (försöka) kringgå eller knäcka har man ju i praktiken även gjort det olagligt att privatkopiera.
Att sedan använda "hur ofta man publicerats på SVT och andra medier" som måttstock på hur mycket en upphovsrättsinnehavare privatkopieras är ju helt befängt. Det är ju ungefär lika precist som att spotta på fingret och hålla upp det i vinden.
Vad menas förresten med andra medier? Skulle man då, som upphovsrättsinnehavare se till att ett antal botar publicerar ens verk på facebook, instagram, youtube osv för att få en större del av kakan eller är det bara "finmedia" (aka gammelmedia) som är godkända?
Nej, det är hög tid att istället slopa detta föråldrade och godtyckliga system som bottnar i något som folk slutade göra för 20 år sedan.
(Har ansökt några gånger, utan att få någon som helst ersättning).
Alla som blivit publicerade kan söka denna ersättning från BUS, men man måste ha en viss mängd bilder för att få ersättning. Bäst betalt från man för bilder i läroböcker.
Jag tänker inte ge sken av att vara expert eller ha ens att mina åsikter är bra. Men med dagens klimat kan det vara värt att flytta kostnaden över till företag där "privatkopiering" kan ske. Främst då social media och kommunikationstjänster, men även video plattformar som t ex YouTube. Det får sen vara upp till företagen att täcka kostnaden genom en avgift eller reklam.
Då hamnar vi i ett system där jag som privatperson fritt kan dela allt jag hittar på nätet och en viss ersättning utgår till den som skapat materialet. Om detta system är bra eller dåligt får vi väl lämna till en annan disskusion.
Som jag också sagt vid andra tillfällen tycker jag att plattformar som t ex Twitter och Instagram borde passa på och bli bildbyrårer. Oavsett om jag är proffs eller inte, är det väl rätt trevligt om jag enkelt kan få en slant per visning när t ex Dagens Nyheter länkar in min blid från Instagram. När alla blir kreatörer tror jag också att allmänheten bättre respekterar de som faktiskt försöker leva på sitt yrke. Men det är väl lite av ett önsketänkande...
Bättre om de gör en utredning och fotografer får betalt för sitt jobb istället ä.